Η κλιματική αλλαγή πιστεύουν οι Ελληνες ότι αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα του σύγχρονου κόσμου. Και για την «αναχαίτιση» του φαινομένου μεγαλύτερη εμπιστοσύνη δείχνουν στους επιστήμονες, στις περιβαλλοντικές οργανώσεις, στους γιατρούς, στις ενώσεις καταναλωτών, αλλά και στην… οικογένεια, τους φίλους και τους γνωστούς! Υπάρχει μάλιστα και ένα ποσοστό 13,1% που πιστεύει ότι θα μας σώσει η Εκκλησία. Πάντως είναι ενδιαφέρον ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης 8 στους 10 πολίτες θεωρούν ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος, ακόμη και με κίνδυνο να περιοριστεί η οικονομική ανάπτυξη. Αλλωστε πιστεύουν ότι ο συνδυασμός οικονομικής ανάπτυξης και περιβαλλοντικής προστασίας αποτελεί εφικτή λύση.

Αυτά, μεταξύ άλλων, προέκυψαν από την πανελλαδική έρευνα για την κλιματική αλλαγή, την ενέργεια και την έλλειψη τροφίμων της Κάπα Research, η οποία ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο με αφορμή τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Κανκούν του Μεξικού.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.155 άτομα και από τις 13 περιφέρειες της χώρας, τα οποία στην πλειονότητά τους (93%) έκριναν ότι είναι ενημερωμένα για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Οπως φαίνεται όμως, όχι από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς ένας στους δύο πολίτες θεωρεί ότι τα ΜΜΕ δεν προσφέρουν καλή ή αρκετή ενημέρωση και ότι ακόμη και αυτή είναι κατευθυνόμενη.

Οκτώ στους 10 ερωτωμένους πιστεύει ότι το περίφημο «φαινόμενο του θερμοκηπίου» δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο και το συνδέουν κυρίως με την αύξηση της θερμοκρασίας και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Οι απαντήσεις τους ωστόσο για τους «πρωταγωνιστές» των εξελίξεων αυτές τις ημέρες στο Κανκούν δείχνουν ότι δεν είναι τόσο καλά ενημερωμένοι. Για παράδειγμα, περίπου 7 στους 10 θεωρούν ότι η ΕΕ δεν κάνει και τόσο πολλά για την υπερθέρμανση της Γης, παρ’ ότι αποτελεί μία από τις πιο δυναμικές παρουσίες στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα. Μάλιστα, οι περισσότεροι (62%) χαρακτηρίζουν την κατάσταση τού περιβάλλοντος στον πλανήτη από κακή ως απελπιστική και θεωρούν ότι η λύση θα έρθει κυρίως με πιο αυστηρούς νόμους και υψηλά πρόστιμα για όσους ρυπαίνουν.

Για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες πιστεύουν ότι στο μέλλον περισσότερο θα συμβάλλουν η ηλιακή και η αιολική ενέργεια καθώς και το φυσικό αέριο. Μάλιστα, εξαιτίας της ανόδου των τιμών των καυσίμων, ένας στους τέσσερις χρησιμοποιεί συχνότερα τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή εναλλακτικές μορφές μετακίνησης, όπως το ποδήλατο. Αντίστοιχο ποσοστό έχει περικόψει τις ενεργειακές ανάγκες του νοικοκυριού του, ενώ περίπου το 20% κάνει χρήση «πράσινων» οικιακών συσκευών που εξοικονομούν ενέργεια. Ποσοστό 77,3% δεν συμφωνεί με την αύξηση του φόρου στην ηλεκτρική ενέργεια ώστε να περιοριστεί η κατανάλωσή της.

Οσο για τους γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς, το 14,6% εγκρίνει τους «μεταλλαγμένους» σπόρους για καύσιμα και μόλις το 1% εγκρίνει χωρίς προϋποθέσεις τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Παρ’ όλα αυτά μόνο το 58% δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα κατανάλωνε «μεταλλαγμένα» τρόφιμα.

H έρευνα σε pdf

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ