Τη δημιουργία ενιαίου φορέα, στον οποίο θα υπαχθούν όλες οι μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης της Κοινωνικής Ασφάλισης και του ΕΣΥ και θα συγκεντρώνονται οι πόροι υγείας των τεσσάρων μεγάλων Ασφαλιστικών Ταμείων, προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Το σχετικό νομοσχέδιο παρουσιάζει σήμερα το μεσημέρι στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός κ. Α. Λοβέρδος.

Με απλά λόγια, οι μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μπαίνουν για πρώτη φορά στο σύνολό τους κάνω από μία ομπρέλα. Παράλληλα, η κυβέρνηση δημιουργεί κοινό «κουμπαρά» για το ΙΚΑ, τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) και τον ΟΓΑ, στους οποίους είναι ασφαλισμένοι 9.600.000 πολίτες. Σημειώνεται ωστόσο, ότι η είσπραξη των εισφορών θα συνεχίσει να γίνεται από τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, οι οποίοι στη συνέχεια θα τις αποδίδουν στον ενδιάμεσο φορέα είτε επειδή θα αγοράζει υπηρεσίες Υγείας τόσο από τον δημόσιο όσο από τον ιδιωτικό φορέα, είτε επειδή θα παρέχει ο ίδιος ανάλογες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατ’ αρχήν θα προχωρήσει η ένταξη των πέντε Νοσοκομείων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ. Στη συνέχεια θα υπάρξει σύμπραξη των υπηρεσιών Υγείας του ΙΚΑ με αυτές του ΕΣΥ σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Στις περιοχές όπου υπάρχουν μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης του ΕΣΥ (Κέντρο Υγείας) και των τεσσάρων Ασφαλιστικών Οργανισμών, αυτές θα λειτουργούν ενιαία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών τόσο των Ασφαλιστικών Οργανισμών όσο και του ΕΣΥ δεν πρόκειται να αλλάξουν. Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί του ΙΚΑ θα διατηρήσουν τα ιδιωτικά ιατρεία τους, ενώ οι γιατροί του ΕΣΥ θα συνεχίσουν να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. «Το γεγονός αυτό είναι είναι το δύσκολο της υπόθεσης», σχολιάζουν στελέχη και των δύο υπουργείων. Θεωρούν ωστόσο, ότι το εγχείρημα αυτή τη φορά θα πετύχει. Άλλωστε _ όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν _ τα επιχειρήματα είναι ισχυρά για να πέσουν οι τοίχοι. Ως παράδειγμα αναφέρουν ότι το 50% των ατόμων που επισκέπτονται τα Νοσοκομεία κατά την εφημερία δεν είναι επείγοντα περιστατικά. Επομένως, οι ανάγκες τους θα μπορούσαν να καλυφθούν από τα πολυϊατρεία της περιοχής τους. Ενα δεύτερο παράδειγμα είναι ότι, βάσει υπολογισμών, τα Κέντρα Υγείας δέχονται τέσσερα εκατομμύρια επισκέψεις ασφαλισμένων του ΙΚΑ, δωρεάν, σε ετήσια βάση. Επίσης, πέντε εκατομμύρια ασφαλισμένοι του ΙΚΑ αναγκάζονται να επισκεφθούν γιατρό του Ιδρύματος για να τους συνταγογραφήσει φάρμακα, παρότι η διάγνωση της πάθησής τους έχει γίνει σε Νοσοκομείο του ΕΣΥ. «Στο εξής, οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ δεν θα χρειάζεται να επισκέπτονται γιατρό του Ιδρύματος για τη συνταγογράφηση φαρμάκων, προκειμένου να καλυφθεί η σχετική δαπάνη, όταν έχουν ήδη δει γιατρό του ΕΣΥ», εξηγούν.

Το σχέδιο αφορά σε πρώτη φάση μόνο τους τέσσερις μεγάλους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς. Τα λεγόμενα «ευγενή» Ταμεία (των γιατρών, των δικηγόρων, των πολιτικών μηχανικών, των δημοσιογράφων κλπ) δεν θα ενταχθούν, προς το παρόν, κάτω από την ίδια ομπρέλα. Οι συζητήσεις, πάντως, δεν έχουν λήξει.