Η ελληνική οικονομία _ και κατ’ επέκταση η χώρα _ παραμένει ασταθής και αμφισβητούμενη, δεν έχει ακόμη βρει ασφαλείς διεξόδους, δεν έχει καν ξεπεράσει την ατμόσφαιρα καχυποψίας που την καταδιώκει εδώ και πάνω από έναν χρόνο. Παρά τα πολλά δημοσιονομικά μέτρα και την ανάπτυξη διαρθρωτικών πολιτικών, οι αγορές συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τις ελληνικές προσπάθειες εξυγίανσης, επιμένουν στο σενάριο της χρεοκοπίας, βρίσκουν πάντα κάτι σε κάθε συγκυρία προκειμένου να διατηρήσουν τη χώρα σε τροχιά αμφισβήτησης. Η περίπτωση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poors είναι χαρακτηριστική.

Σήμερα προειδοποίησε την ελληνική κυβέρνηση ότι προτίθεται να υποβαθμίσει εκ νέου στο προσεχές τρίμηνο την ελληνική οικονομία αν επιβεβαιωθεί η συμμετοχή των ιδιωτών στον πάγιο ευρωπαϊκό μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων, ο οποίος αναμένεται να υιοθετηθεί στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου και να εφαρμοστεί από το 2013. Το επιχείρημα του αμερικανικού οίκου έγκειται στην εκτίμηση που διατηρεί ότι η Ελλάδα δεν θα διαθέτει μετά το 2013 τα επαρκή κεφάλαια για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του υπέρογκου χρέους και επιπλέον ο νέος μηχανισμός θέτει κατά προτεραιότητα την εξόφληση των νέων δανείων που θα προσφέρονται από τον μηχανισμό και άρα, κατά τον οίκο, σε δεύτερη μοίρα εκείνα των ιδιωτών πιστωτών που δάνειζαν την Ελλάδα πριν από την κρίση του 2009. Από τον συνδυασμό των δύο στοιχείων ο διεθνής οίκος αξιολόγησης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα είναι υποψήφια προς αναδιάρθρωση χρέους χώρα και προεξόφλησε ότι οι ιδιώτες πιστωτές είναι χαμένοι από χέρι. Κατέληξε δηλαδή αυθαιρέτως στο συμπέρασμα, επειδή έτσι υποθέτει ότι η Ελλάδα ενσωματώνει ισχυρό ρίσκο αναδιάρθρωσης του χρέους, ότι δεν θα καταφέρει και στο τέλος θα οδηγηθεί θέλοντας και μη σε αναδιάρθρωση των χρεών της.

Και επί τη ευκαιρία μετέδωσε ένα σήμα στις αγορές για να μην ξεχνιούνται με όσα συμβαίνουν με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία και χάνουν από την εικόνα τους την Ελλάδα. Αυτή είναι δυστυχώς η αντιμετώπιση και ως έναν βαθμό είναι αντιπροσωπευτική του κλίματος που επικρατεί διεθνώς για τη χώρα μας και την οικονομία της. Το κακό είναι ότι εδώ νομίζουμε ότι όλα έχουν τελειώσει… Σχεδόν πανηγυρίσαμε ότι η επιμήκυνση έχει εξασφαλισθεί, ότι είναι δεδομένη και ότι οσονούπω μπορεί να τελειώσουν τα βάσανά μας. Ουδέν αναληθέστερον όμως. Η αλήθεια είναι ότι τίποτε δεν είναι βέβαιο και ότι τα πάντα παραμένουν ανασφαλή και αβέβαια. Ας το γνωρίζουν όσοι έχουν την ευθύνη. Είναι υποχρεωμένοι να δρουν αποτελεσματικά, χωρίς μπρος – πίσω και άτακτες υπαναχωρήσεις. Και το κυριότερο, θέλει κόπο και διαρκή προσπάθεια, τη μόνη που μπορεί να εγγυηθεί ασφαλή έξοδο από την κρίση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ