Nα πείσει για την ορθότητα της αντιμνημονιακής στάσης της Ν.Δ. επιχείρησε ο πρόεδρος της κ. Αντ. Σαμαράς σε γεύμα που είχε με τους πρέσβεις των κρατών μελών της Ε.Ε. στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε η βελγική προεδρία προς τιμήν του, παρουσία ων πρεσβευτών της Ε.Ε. και των εκπροσώπων της Ε.Ε. και του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα, ο κ. Σαμαράς εξήγησε τις θέσεις της Ν.Δ. για το μνημόνιο. Επιχειρηματολόγησε για την επιλογή του να το καταψηφίσει, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στην εναλλακτική λύση που πρότεινε για αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής.
Σε ένα κοινό που ήταν εξ αρχής δύσπιστο και πολλοί πρεσβευτές θεωρούν λανθασμένη τη στάση της Ν.Δ. ο κ. Σαμαράς επιχείρησε να αποδυναμώσει την κριτική που δέχεται τόσο το κόμμα του, όσο και ο ίδιος για την επιλογή να καταψηφιστεί το μνημόνιο. Σε αυτό το πλαίσιο ανέλυσε τις σοβαρές και αντιαναπτυξιακές αδυναμίες του προγράμματος που εφαρμόζεται σήμερα, ενώ απέφυγε την έντονη κριτική, καθώς δεν ευνοούσε το περιβάλλον.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε να αναδείξει το συναινετικό προφίλ της Ν.Δ., τονίζοντας ότι το κόμμα του έχει ψηφίσει στη Βουλή σειρά νόμων για διαρθρωτικές αλλαγές. Παράλληλα σημείωσε ότι το πρόγραμμα (απέφυγε να αναφερθεί στον όρο μνημόνιο) που ακολουθείται δημιουργεί μεγαλύτερη ύφεση μάλλον παρά μειώνει το έλλειμμα. Αυτή η εξέλιξη κατά τον κ. Σαμαρά, διογκώνει το χρέος, που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Στη συνέχεια παρουσίασε με αρκετές λεπτομέρειες και απάντησε σε πολλές ερωτήσεις για το πρόγραμμα της Ν.Δ. και κυρίως για το πώς θα επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος. Ο κ. Σαμαράς μίλησε για τη διόρθωση του μείγματος και την ανάπτυξη της οικονομίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Διέξοδος από την κρίση μπορεί να υπάρξει μόνο με την Ανάπτυξη».
Επίσης, ο κ. Σαμαράς μίλησε για την κρίση του ευρώ και τις σχέσεις Βορρά και Νότου, ενώ εστίασε την επιχειρηματολογία του στα προβλήματα των χωρών της Μεσογείου (Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία που είναι και στο επίκεντρο).
Εκτενής συζήτηση και για τα εθνικά θέματα, με τον κ. Σαμαρά να επικεντρώνεται στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μιλώντας για το Κυπριακό υπεραμύνθηκε μιας «δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, που εδράζεται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, στο κοινοτικό κεκτημένο (acquiscommunautaire) και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ».
Για τα ελληνοτουρκικά, σημείωσε ότι «επειδή πολλά ακούγονται για μυστική διπλωματία», η Ν.Δ. υποστηρίζει πως «πρέπει να υπάρξει σεβασμός στο νομικό καθεστώς του Αιγαίου, όπως αυτό θεμελιώνεται από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».
Σε άλλο σημείο έγινε ιδιαίτερη συζήτηση και για την τρομοκρατία, με τον κ. Σαμαρά να τονίζει πως το κόμμα του την καταδικάζει απερίφραστα, αφού, όπως διευκρίνισε, η χώρα μας έχει υποφέρει από αυτό το φαινόμενο. «Είμαστε απόλυτα αντίθετοι στο φαινόμενο της διασποράς όπλων μαζικής καταστροφής» είπε χαρακτηριστικά.
Επιστροφή στη δραχμή!!!
Τον ευρωσκεπτικισμό πολλών στελεχών της Ν.Δ. ανέδειξε με τον τρόπο του ο κ. Γερ. Γιακουμάτος που με έμμεσο, αλλά σαφή τρόπο, υπέδειξε την επιστροφή στη… δραχμή! Σε μια ημέρα που ο κ. Σαμαράς προσπαθούσε να πείσει τους ευρωπαίους πρέσβεις για την ορθότητα των επιλογών της Ν.Δ., ένας βουλευτής του κόμματός του, εμφανίστηκε να κατακεραυνώνει το ευρώ. «Να μην είναι μπαμπούλας (σ.σ. η επιστροφή στη δραχμή) και να ξέρουν οι ξένοι, ότι οι έλληνες δεν μασάνε. Ότι είναι δυνατόν να ζήσουμε και χωρίς το ευρώ και μια χαρά» είπε (Ρ/Σ ΝΕΤ) και όταν τον ρώτησε ευθέως ο δημοσιογράφος «λοιπόν να ξαναγυρίσουμε στη δραχμή;», συνέχισε: «Λέω λοιπόν, ότι δεν με φοβίζει η δραχμή. Ήταν ευλογημένη».