Ο Οτμαρ Ισινγκ, πρώην μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επισημαίνει σε άρθρο του στους Financial Times ότι θα πρέπει να συμμετέχουν και οι ιδιώτες επενδυτές στο νέο μηχανισμό βοήθειας προς τις υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες που θα τεθεί σε ισχύ μετά το 2013.
Ο γερμανός πρώην τραπεζίτης και νυν πρόεδρος του Κέντρου Χρηματοοικονομικών Μελετών (CFS) της Φραγκφούρτης τονίζει ότι είναι απαραίτητο να συνεισφέρουντράπεζες και επενδυτικά κεφάλαιασε ένα μόνιμο μηχανισμό διάσωσης προκειμένου να μην επωμίζονται αυτά τα βάρη μόνο οι φορολογούμενοι.
Ωστόσο ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «η πτώχευση θα πρέπει να θεωρείται μια πιθανή απειλή» (για τα κράτη με σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα) διότι σε διαφορετική περίπτωση οι ιδιώτες κάτοχοι κρατικών τίτλων δεν θα εγγράφουν στους ισολογισμούς τους τις πιθανές ζημιές από αυτούς τους τίτλους.
Ο μηχανισμός που θα δημιουργηθεί θα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει μία ρήτρα αναδιάρθρωσης του χρέους των χωρών που εντάσσονται σε αυτόν. Αν δεν υπάρχει αυτή η πρόβλεψη, τονίζει στο άρθρο του ο γερμανός οικονομολόγος, τότε η πιθανότητα διάσωσης μιας οικονομίας θα γίνεται παιχνίδι στα χέρια των κερδοσκόπων. Τα κριτήρια και η απόφαση για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους είναι πολιτικά ζητήματα και δεν θα πρέπει να εναποτίθενται στη διακριτική ευχέρεια των επενδυτών, καταλήγει ο κ. Ισινγκ.