Η Αϊτή μας χρειάζεται ξανά, 10 μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου Ιανουαρίου. Η επιδημία χολέρας επεκτείνεται μέρα με την ημέρα και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κάνουν νέα δραματική έκκληση για βοήθεια. «Πάνω από 1200 εθελοντές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα προσφέρουν ήδη τις υπηρεσίες τους στην αντιμετώπιση της επιδημίας, όμως δεν αρκούν. Η κατάσταση είναι τέτοια που χρειάζεται άμεση παρέμβαση. Κάνουμε έκκληση για ειδικευμένο προσωπικό, όπως γιατρούς, νοσηλευτές και τεχνικούς» τονίζει η κ. Ρεβέκκα Παπαδοπούλου γενική διευθύντρια του ελληνικού τμήματος της οργάνωσης. Στα 30 κέντρα καταπολέμησης της νόσου που διατηρούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ο αριθμός των ασθενών που συγκεντρώνονται κατά μέσο όρο ημερησίως αυξήθηκε από 900 που ήταν στις αρχές τις επιδημίας, σε 1200 και οι προβλέψεις της Παναμερικανικής Οργάνωσης Υγείας ανεβάζουν τον αριθμό των ανθρώπων που θα έχουν νοσήσει τις επόμενες ημέρες σε 400.000.

«Τα χρήματα είναι μεν σημαντικά, αυτή τη στιγμή όμως δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα. Είναι αστείο να μιλάμε για ανάπτυξη και επενδύσεις όταν ο κόσμος πεθαίνει. Είναι ώρα γα δράση και όχι για κουβέντες και διαφωνίες» επισημαίνει η κ. Παπαδοπούλου. Οι επίσημες ανακοινώσεις μιλούν μέχρι σήμερα για πάνω από 1.600 νεκρούς. Στην πάμπτωχη χώρα της Καραϊβικής η εμφάνιση της χολέρας πριν από 7 εβδομάδες, για πρώτη φορά μετά από πάνω από μισό αιώνα, προκάλεσε και κοινωνικά προβλήματα. Οι κυανόκρανοι των Ηνωμένων Εθνών δέχονται επιθέσεις από τον ντόπιο πληθυσμό, επειδή κατηγορούνται ως υπεύθυνοι για τον ερχομό του μικροβίου στο νησί, ενώ οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας προσπαθούν να προσκομίσουν οφέλη από την τραγωδία που εξελίσσεται. «Υπάρχει εκμετάλλευση του φόβου. Το θλιβερό είναι ότι μιλάμε για μια ασθένεια η οποία είναι θεραπεύσιμη, αν διαγνωστεί εγκαίρως και αντιμετωπιστεί σωστά. Μόνο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν θεραπεύσει έως τώρα 34 000 ασθενείς.

Η Αϊτή συγκέντρωσε τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινής γνώμης τον Ιανουάριο εξ αιτίας του καταστροφικού σεισμού. Τα προβλήματα όμως δεν ξεκίνησαν τότε. «Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα βρίσκονται εκεί εδώ και 19 χρόνια. Πρόκειται για μια από τις φτωχότερες χώρες του δυτικού ημισφαιρίου, με πολύ υψηλά ποσοστά παιδικής θνησιμότητας. Πριν το σεισμό, η πρόσβαση σε πόσιμο νερό δεν ξεπερνούσε το 40% των νοικοκυριών, κάτι που αποτελεί βασικό παράγοντα εξάπλωσης της χολέρας. Επιπλέον ακόμα και σήμερα πάνω από 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν άστεγοι, χωρίς πολλές φορές ούτε μια τέντα να καλυφτούν».

Επικοινωνία με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Τηλέφωνο 210 52 00 500

www. msf.gr

?

?