Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει, εντός του 2011, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ο Ρώσος ηγέτης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΟΑΣΕ.
Στη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πολιτικοί συζήτησαν για την ελληνική οικονομία, με το Ρώσο πρόεδρο να εκφράζεται με θετικά λόγια για την πορεία της.
Τονίστηκε η διάθεση περαιτέρω συνεργασίας των δύο χωρών στα οικονομικά, ενεργειακά, αμυντικά ζητήματα καθώς και σε εκείνα των διμερών σχέσεων.
Τέλος, έγινε αναφορά στις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας, ενώ θετική ήταν, και από τις δύο πλευρές, η αποτίμηση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Λισαβόνα.
Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε επίσης τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης, Νίκ Κλέγκ και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ.
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, με τον οποίο συζήτησε την πορεία της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως και το ζήτημα του Μηχανισμού Στήριξης.
Ο Γ.Παπανδρέου, είχε επίσης επαφή με τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, τον Αυστραλό υπουργό Εξωτερικών, Κέβιν Ράντ, αλλά και την επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον, η οποία του ανέφερε ότι παρακολουθεί την πορεία της ελληνικής οικονομίας και του είπε χαρακτηριστικά ότι «πάτε όχι απλώς καλά, αλλά πολύ καλά».
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, κ. Πέτρος Ευθυμίου, τόνισε ότι «όλος ο πλανήτης και όχι μόνο ο ΟΑΣΕ βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι».
Αναφέρθηκε στην κρίση ταυτότητας του ΟΑΣΕ που την απέδωσε στην αποτυχία του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των μελών του να οδηγήσει σε κοινή κατεύθυνση, αλλά και στην έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης, που ναρκοθετεί την ικανότητα του ΟΑΣΕ να αντιμετωπίσει μια σειρά προβλήματα.
Εξήγησε ότι η αλλαγή στον ΟΑΣΕ πρέπει να ξεκινήσει με «αληθινές πολιτικές πρωτοβουλίες» που θα οδηγήσουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών του και θα δημιουργήσουν μια «κοινότητα ασφαλείας σε όλη την ευρωατλαντική και ευρασιατική περιοχή», ενώ αυτή η αλλαγή πρέπει να επικεντρώνει εφεξής στα αποτελέσματα, καθώς όπως είπε ο κ. Ευθυμίου η στοχευμένη δράση δεν συμπεριλαμβάνεται στα δυνατά μας σημεία.