Αχτίδα ελπίδας για το 2012 βλέπει η Morgan Stanley στην τελευταία έκθεσή της για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, την οποία έχει στην κατοχή του «Το Βήμα». Οι αναλυτές του διεθνούς οίκου αξιολόγησης εκτιμούν ότι η χώρα μας τα έχει καταφέρει καλύτερα από το αναμενόμενο στον τομέα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και της μείωσης των δαπανών, αλλά αυτό δεν πρόκειται να βελτιώσει την κατάσταση το 2011. Αντιθέτως θεωρούν ότι οι διάφορες μεταρρυθμίσεις – εάν φυσικά εφαρμοστούν – θα φέρουν θετικά πρόσημα κάποια στιγμή μέσα στο 2012. Η έκθεση της Morgan Stanley αναφέρει επίσης ότι απαιτούνται επιπλέον μέτρα λιτότητας και ότι προϋπολογισμός του 2011 είναι σύμφωνος με αυτό το πνεύμα

Η έκθεση της Morgan Stanley ξεκινά με τη διαπίστωση ότι παρά τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια από την Αθήνα με την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας, οι επενδυτές πόνταραν στη βεβαιότητα ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει. Όταν όμως μέσα στο καλοκαίρι απομακρύνθηκε αυτό το ενδεχόμενο, οι αγορές μετέθεσαν αυτή τη βεβαιότητα κατά μερικούς μήνες. Η Morgan Stanley θεωρεί ωστόσο ότι η επιλογή της αναδιάρθρωσης του χρέους θα ήταν το τελευταίο όπλο, στην περίπτωση δηλαδή που τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας θα μπορούσαν να λυθούν μόνο με τη χρήση τέτοιων μέσων.

Κατά τους συντάκτες της έκθεσης, η πρόσφατη άνοδος των ελληνικών spreads δεν οφείλεται στις εσωτερικές εξελίξεις στη χώρα μας, αλλά στη συμφωνία για τη δημιουργία ενός σταθερού μηχανισμού για την επίλυση των κρίσεων στο πλαίσιο της ΕΕ, που απομάκρυνε τους επενδυτές από τα ομόλογα χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Οσον αφορά την κατάσταση στην Ελλάδα, η Morgan Stanley επισημαίνει ότι το πρόγραμμα προσαρμογής έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς και αναφέρει ως παράδειγμα την αύξηση των εισπράξεων από το ΦΠΑ που πάει καλά τελευταία. Αυτό που δεν πάει καλά – και το αναγνωρίζει η έκθεση – είναι το κυνήγι της φοροδιαφυγής, που εάν ενταθεί θα συμβάλλει στη μείωση του ελλείμματος.

Οσον αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές, η έκθεση διαπιστώνει ότι η χώρα μας έχει μέσα σε λίγους μήνες πετύχει περισσότερα απ΄ όσα έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά αυτό δεν πρόκειται να βελτιώσει τις προβλέψεις για τον ερχόμενο χρόνο. Αντιθέτως ίσως συμβάλλουν στην αύξηση της ανάπτυξης κάποια στιγμή το 2012.

Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν επίσης τους κινδύνους να ενταθεί η κοινωνική αναστάτωση λόγω της προσαρμογής και να καθυστερήσει – ή ακόμα και να αναθεωρηθεί – η εφαρμογή του προγράμματος. Ο Γιώργος Παπανδρέου, παραμένει ωστόσο δημοφιλής, τονίζουν, και αναφέρουν χαρακτηριστικά τα ευρήματα πρόσφατων δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι μεγαλώνει το ποσοστό εκείνων που δεν γνωρίζουν ποιος πολιτικός θα εξυπηρετούσε καλύτερα τα συμφέροντα της χώρας.

Συνοψίζοντας, η έκθεση της Morgan Stanley:

· Υποστηρίζει ότι η Ελλάδα συνεχίζει το πρόγραμμα λιτότητας από διαφορετική αφετηρία όμως – λόγω των νέων στοιχείων για την οικονομία που προέκυψαν στο μεταξύ.

· Τονίζει ότι συνεχίζονται οι διαρθρωτικές αλλαγές και ότι η πρόσφατη αναταραχή των αγορών δεν οφείλεται τόσο στην κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά στην απόφαση για την καθιέρωση στην Ευρώπη ενός σταθερού μηχανισμού για την επίλυση των κρίσεων.

· Αναφέρει ότι στην περίπτωση που η εμπιστοσύνη των επενδυτών δεν επανέλθει πριν από τη χορήγηση και της τελευταίας δόσης των δανείων, τότε η πιθανότερη εξέλιξη θα είναι να γίνει επιμήκυνση του χρόνου καταβολής των δανείων, πιθανότατα με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματο-οικονομικής Σταθερότητας (EFSF).