Η βιολογία της γοητείας
Μια νέα μελέτη στις ΗΠΑ προσπαθεί να συνδέσει την έννοια της γοητείας σε έναν άνθρωπο με έναν εντελώς «πεζό» βιοχημικό μηχανισμό. Ειδικοί του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού υποστηρίζουν ότι το πόσο γοητευτικός και σέξι είναι κάποιος άνθρωπος καθορίζεται προτού γεννηθεί, και ρόλο σε αυτό παίζει το λεγόμενο οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες σχετίζεται άμεσα με την παραγωγή ελευθέρων ριζών στον οργανισμό και με τους φυσικούς αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς. Θεωρείται σημαντική αιτία γενετικών μεταλλάξεων και παίζει ρόλο επίσης στη γήρανση του σώματος αλλά και στην πρόκληση διαφόρων ασθενειών, όπως ο καρκίνος. Οι ερευνητές ζήτησαν από γυναίκες να βαθμολογήσουν τον βαθμό ελκυστικότητας ανδρών ηλικίας 18-38 ετών. Οι άνδρες που πήραν την πιο υψηλή βαθμολογία είχαν και ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα οξειδωτικού στρες στον οργανισμό τους. Αντίθετα χαμηλή βαθμολογία πήραν οι άνδρες που είχαν υψηλότερα επίπεδα οξειδωτικού στρες.

Η γυναικεία γονιμότητα κρύβεται στην ομάδα αίματος

Η ομάδα αίματος της γυναίκας μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες που έχει να μείνει έγκυος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη η οποία ρίχνει φως στη γενετική βάση της υπογονιμότητας. Εκτιμάται ότι είναι η πρώτη φορά που μια ερευνητική εργασία συνδέει την ομάδα αίματος της γυναίκας με προβλήματα γονιμότητας τα οποία μπορούν να βάλουν εμπόδια στη σύλληψη. Η μελέτη η οποία αφορούσε γυναίκες που ακολουθούσαν μεθόδους υποβοήθησης της αναπαραγωγής έδειξε ότι όσες είχαν ομάδα αίματος Ο αντιμετώπιζαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίζουν μικρότερο αριθμό ωαρίων καθώς και χειρότερη ποιότητα ωαρίων. Αντιθέτως, οι γυναίκες με ομάδα αίματος Α ή ΑΒ φάνηκε να είναι πιο γόνιμες σε βάθος χρόνου. Τα νέα ευρήματα μαρτυρούν ότι οι γιατροί θα μπορούν μελλοντικά να δίνουν βάση και στην ομάδα αίματος της υποψήφιας μητέρας προκειμένου να βρουν την καλύτερη λύση για εφαρμογή τεχνικών τεχνητής γονιμοποίησης.

«Εγκεφαλική» είναι η γυναικεία λίμπιντο

Τα ευρήματα νέας έρευνας υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες με χαμηλή ερωτική ορμή (τη γνωστή λίμπιντο) δεν αντιμετωπίζουν κάποιο κοινωνικό- ψυχολογικό πρόβλημα όπως πιστεύεται σήμερα αλλά είναι πιθανόν η αιτία να είναι βιολογική. Οπως διαπιστώθηκε ο εγκέφαλος των γυναικών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ερωτική τους ορμή και διάθεση λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο από ό,τι των υπολοίπων γυναικών, ειδικά στα ερωτικά ερεθίσματα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Γουέιν του Ντιτρόιτ κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα εθελοντριών, καθώς αυτές παρακολουθούσαν βίντεο με ερωτικό περιεχόμενο. Οπως διαπιστώθηκε ο εγκέφαλος των γυναικών με φυσιολογική λίμπιντο παρουσιάζει αυξημένη δραστηριότητα σε συγκεκριμένες περιοχές που εμπλέκονται στην επεξεργασία των συναισθημάτων. Αντίθετα στις γυναίκες με χαμηλή λίμπιντο δεν ανιχνεύθηκε τέτοια ενεργοποίηση του εγκεφάλου. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτές οι διαφοροποιήσεις στην εγκεφαλική λειτουργία δείχνουν ότι η χαμηλή λίμπιντο «είναι μια πραγματική διαταραχή και όχι ένα κοινωνικό κατασκεύασμα».

Ο «πλακουτσωτός» πίθηκος

Στη φωτογραφία εικονίζεται ένα άγνωστο ως σήμερα είδος πιθήκου που εντοπίστηκε σε απομονωμένη δασική περιοχή της Μιανμάρ.

Πρόκειται για ένα είδος με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως η μικρή πλακουτσωτή μύτη και το διαφορετικό χρώμα στο τρίχωμα του προσώπου και των αφτιών από το υπόλοιπο σώμα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι στην περιοχή ζουν περί τα 300 μέλη του είδους και αναφέρουν ότι είναι άμεσος ο κίνδυνος να κινδυνεύσει και αυτό το είδος με εξαφάνιση αφού από τη μία πλευρά υπάρχει σχέδιο υλοτόμησης της περιοχής ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση της Μιανμάρ έχει συμφωνήσει με την Κίνα για την κατασκευή ενός φράγματος σε αυτή την περιοχή. Η ανακάλυψη έγινε την ίδια στιγμή που δημοσιοποιήθηκε μεγάλη έρευνα στην οποία συμμετείχαν 170 επιστήμονες από όλον τον κόσμο και στην οποία αναφέρεται ότι το 20% των ειδών του ζωικού βασιλείου στον πλανήτη βρίσκεται πλέον υπό απειλή εξαφάνισης και αν δεν ληφθούν μέτρα σε λίγα χρόνια θα υπάρχει μαζική εξαφάνιση ειδών.

Η «πρωινή» ασπίδα της καρδιάς

Νέα έρευνα δείχνει ότι η συχνή παράλειψη του πρωινού γεύματος μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας τα οποία ξεκινούν από την παχυσαρκία και καταλήγουν σε καρδιοπάθειες. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Τασμανίας μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες και την πορεία της υγείας 2.184 ατόμων για περίοδο 20 ετών. Οπως διαπίστωσαν όσοι φεύγουν από το σπίτι με άδειο στομάχι έχουν αυξημένες πιθανότητες συσσώρευσης ενδοκοιλιακού λίπους, αύξησης των επιπέδων χοληστερόλης και παχυσαρκίας (παράγοντες που συνδέονται άμεσα με καρδιοπάθειες). Οπως φαίνεται η παράλειψη πρωινού γεύματος αυξάνει επίσης τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα, κατάσταση που συνδέεται με την εμφάνιση διαβήτη.

Το γονίδιο του νυσταγμένου ξενύχτη

Τα άτομα που κοιμούνται λίγες ώρες κάθε νύχτα και παρ΄ όλα αυτά βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση την ημέρα, πρέπει να ευχαριστούν το DΝΑ τους, σύμφωνα με νέα μελέτη. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα διάσημων ανθρώπων όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ, ο Μπιλ Κλίντον, ακόμη και η Μαντόνα για τους οποίους το πολύ πέντε ώρες ύπνου κάθε νύχτα αρκούν.

Προκειμένου να κατανοήσουν τις διαφορές στο θέμα του ύπνου, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας μελέτησαν 37 υγιείς ενηλίκους που έφεραν μια παραλλαγή στο DΝΑ, γνωστή ως DQΒ1*0602, η οποία έχει ήδη συνδεθεί με τις διαταραχές του ύπνου. Τα άτομα με τη συγκεκριμένη παραλλαγή συγκρίθηκαν με 92 επίσης υγιείς ενηλίκους που όμως δεν εμφάνιζαν την DQΒ1*0602. Οπως προέκυψε, τα άτομα που έφεραν τη γονιδιακή παραλλαγή ένιωθαν περισσότερη νύστα και κούραση όταν στερήθηκαν τον ύπνο σε σύγκριση με όσα δεν έφεραν τη συγκεκριμένη παραλλαγή.