Την περασμένη Τρίτη στο Θεραπευτήριο Υγεία συγκεντρώθηκαν οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών για να υποβάλουν τις προτάσεις τους σχετικά με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τον χώρο της Υγείας. Η συγκέντρωση αυτή δεν ήταν σαν τις άλλες, καθώς εκπροσωπήθηκαν όλες οι κλινικές σε επίπεδο κορυφής (πρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι), αφού ο ίδιος ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος πρόσφατα είχε ζητήσει τις απόψεις τους διατεθειμένος να προχωρήσει σε ρυθμίσεις στον κλάδο.

Οπως αναφέρουν μεγαλοστελέχη των εταιρειών, « είναι ο πρώτος υπουργός Υγείας εδώ και 20 χρόνια που τουλάχιστον δέχτηκε να μιλήσει μαζί μας καινα αφουγκραστεί τα προβλήματά μας και είναι καθήκον μας να ανταποκριθούμε στο κάλεσμά του. Δεν ξέρουμε αν θα προχωρήσει σε τομές, αλλά η πρόθεσή του και μόνο δημιουργεί προσδοκίες».

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν εκτός από τους οικοδεσπότες του ομίλου Υγεία και στελέχη από τη Εuromedica, το Ιασώ, την Ευρωκλινική, το Μετροπόλιταν, τη Βιοϊατρική, τον Αγιο Λουκά κ.ά. Αίσθηση προκάλεσε η απουσία εκπροσώπων του Ιατρικού Κέντρου. Κάποιοι υποβάθμισαν την απουσία λέγοντας ότι λίγο πολύ οι απόψεις είναι κοινές και δεν χρειάζονταν απαραίτητα εκπροσώπηση, ενώ κάποιοι άλλοι επισήμαναν ότι δεν προσήλθαν λόγω της κόντρας που έχουν με το Υγεία για τη λειτουργία της μαιευτικής κλινικής Γαία.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η προσπάθεια αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου για την ιδιωτική Υγεία γίνεται σε μια περίοδο όπου οι ιδιωτικές κλινικές και τα μαιευτήρια έχουν μείωση τζίρου και επισκεψιμότητας από 10% ως 20%, ενώ στο τέλος της χρήσης πολλές από αυτές θα εμφανίσουν αρνητικά αποτελέσματα. «Μόνο όσοι έριξαν τις τιμές σχετικά νωρίς, αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος της κρίσης, έχουν ελπίδες να σώσουν την παρτίδα» υποστηρίζουν παράγοντες του κλάδου, αλλά επισημαίνουν ότι πλην των μαιευτηρίων, που μεγάλο μέρος του κόστους αφορά το ξενοδοχειακό κομμάτι, οι υπόλοιπες κλινικές δεν έχουν πολλά περιθώρια γιατί τα έξοδα είναι ανελαστικά.

Στόχος των κλινικαρχών είναι οι τρεις νόμοι που διέπουν σήμερα το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ιδιωτικών θεραπευτηρίων και οι οποίοι ανάλογα με το έτος έναρξης λειτουργίας των μονάδων δεν είναι ίδιοι για όλους, να συγκεραστούν σε έναν νόμο ώστε από εδώ και πέρα να ισχύουν τα ίδια μέτρα και σταθμά και να μην τίθεται θέμα διάβρωσης του ανταγωνισμού.

Ενα άλλο θέμα εκτός από τον αριθμό του προσωπικό που θέλουν οι κλινικάρχες να αλλάξουν είναι να λαμβάνουν βεβαίωση καλής λειτουργίας κάθε τρία χρόνια και όχι κάθε έτος. Η ένστασή τους είναι ότι πρόκειται για μια γραφειοκρατική διαδικασία που καθυστερεί και πολλές φορές λόγω της καθυστέρησης λήψης της βεβαίωσης δεν μπορούν να συνεργαστούν με ασφαλιστικά ταμεία.

Δηλώνουν ότι είναι ανοιχτοί σε συνεχείς ελέγχους ώστε αν βρεθεί κάποια παρατυπία να τους αφαιρείται η άδεια, αλλά θέλουν ο συγκεκριμένος έλεγχος να γίνεται σε τρία χρόνια και επισημαίνουν ότι τα δημόσια νοσοκομεία δεν υπόκεινται στην παραπάνω διαδικασία.