ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ Δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Αργεντινής απέτισαν φόρο τιμής στον πρώην πρόεδρο της χώρας τους, τον Νέστορ Κίρσνερ, ο οποίος απεβίωσε αιφνιδίως την προηγούμενη Τετάρτη σε ηλικία 60 ετών, αφήνοντας μόνη- στη ζωή και στην πολιτική- τη σύζυγό του και σημερινή πρόεδρο της χώρας Κριστίνα Φερνάντες.

Ο Κίρσνερ, για τον οποίο ήταν κοινό μυστικό ότι θα έθετε ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία στις εκλογές του 2011, με μεγάλες πιθανότητες επανεκλογής, υπέστη καρδιακή προσβολή ενώ βρισκόταν στο εξοχικό της οικογένειας στην Παταγονία. Ντυμένη στα μαύρα μαζί με τα δυο της παιδιά, η Κριστίνα Φερνάντεζ, χήρα και πρόεδρος της Αργεντινής, παρέστη στην αγρυπνία που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο, μαζί με πολλούς (αριστερούς και μη) ομολόγους της της Νότιας Αμερικής, αλλά και διασημότητες της χώρας, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Ντιέγκο Μαραντόνα. Φορώντας μαύρα γυαλιά και με τη θλίψη αποτυπωμένη στο πρόσωπό της, η πρόεδρος είχε το δεξί της χέρι στην καρδιά, ενώ χαμογελούσε θλιμμένα και χαιρετούσε κουνώντας το κεφάλι της φίλους και πολιτικούς συμμάχους που περνούσαν από το φέρετρό του. «Δείξε δύναμη, Κριστίνα, δύναμη» της φώναζαν ορισμένοι.

Στην πλατεία, έξω από το διάσημο Ροζ Μέγαρο, πλήθη ανέμιζαν τη σημαία της χώρας και κρατούσαν πλακάτ με μηνύματα συμπαράστασης στη δοκιμαζόμενη πρόεδρο. «Ηταν ο καλύτερος πρόεδρος που είχαμε ποτέ. Τα πήγαινε καλά με τον κόσμο στον δρόμο» είπε η νοικοκυρά Ντάλια Μεντόζα, 45 ετών. Αλλοι τον συνέκριναν με τον πρώην ισχυρό άνδρα της Αργεντινής, στρατηγό Χουάν Περόν. Ο Κίρσνερ άλλωστε ήταν ο ηγέτης του κόμματος που έφερε το όνομά του και ακολουθούσε την πολιτική κληρονομιά του.

Πολλοί στην Αργεντινή πιστώνουν στον κεντροαριστερό Κίρσνερ ότι έβγαλε τη χώρα από την οικονομική κρίση των ετών 2001-2002. Επικριτής της ελεύθερης αγοράς, των μεγάλων επιχειρήσεων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, άγγιζε τις ευαίσθητες χορδές των πληγέντων από την κρίση συμπατριωτών του. Ωστόσο η παρεμβατική οικονομική πολιτική του δεν άρεσε στους ξένους επενδυτές, ενώ δεν του συγχώρεσαν την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της Αργεντινής, ύψους 100 δισ. δολαρίων, σε χρεοκοπημένα ομόλογα. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το χθεσινό «ράλι» στο χρηματιστήριο του Μπουένος Αϊρες. «Η απώλεια από την πολιτική σκηνή της μεγαλύτερης πολιτικής προσωπικότητας της περασμένης δεκαετίας αποτελεί ένα καταλυτικό γεγονός, με πολιτικές αλλά και οικονομικές προεκτάσεις» εκτιμά ο αναλυτής Αλμπέρτο Ράμος. Ο ίδιος εκτιμά ότι η Αργεντινή «εισέρχεται σε περίοδο αβεβαιότητας, καθώς πολιτικοί συρρέουν να καλύψουν το κενό που άφησε μια πολιτικά ισχυρή προσωπικότητα, χωρίς να φαίνεται κάποιος διάδοχος».