Αυστηρός προς τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και 30 μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων της χώρας ήταν χθες ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος. «Πώς είναι δυνατόν να πέφτουν έξω οι προϋπολογισμοί σας τη στιγμή που έχω ενημέρωση ότι μειώνονται οι δαπάνες;Ο προϋπολογισμός του 2011 είναι επανάληψη του 2009. Τι είναι αυτό; » τους είπε, για να προσθέσει: «Οποιος δεν είναι συνεπής με αυτά που έχουμε συμφωνήσει, δεν θα είναι στην ομάδα μας».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας τον περασμένο Φεβρουάριο η εκτίμηση των δαπανών ήταν στα 2,5 δισ. ευρώ. Εφτασε στα 2,6 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο επιπλέον επιβάρυνσης με 200 εκατ. ευρώ. «Τώρα έχετε και την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων.Πρέπει να δείτε πώς θα αξιοποιήσετε και τους δικούς σας πόρους. Εμείς δεν έχουμε άλλες δυνατότητες» τόνισε ο κ. Λοβέρδος, προσθέτοντας ότι οι προϋπολογισμοί όλων των νοσοκομείων για το 2011 πρέπει να μειωθούν περισσότερο, και συγκεκριμένα να πέσουν κάτω από τα 2,9 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Υγείας ζήτησε από τους διοικητές να τον ενημερώσουν σχετικά με τρία σημαντικά ζητήματα: τον ιατρικό τουρισμό, το «εισιτήριο» των τριών ευρώ και τη συνταγογράφηση αντίγραφων φαρμάκων στα νοσοκομεία. Ειδικότερα για τον ιατρικό τουρισμό, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι εμφανίζεται κυρίως σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων και κοστίζει ετησίως 150 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα «αντίγραφα» υπενθύμισε ότι στόχος είναι η συνταγογράφησή τους από τα νοσοκομεία να φθάσει το 30% από το 12% που είναι σήμερα.