Νέο επεισόδιο στο σίριαλ της διαδοχής του Γουόρεν Μπάφετ (φωτογραφία κάτω)- υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τον δεύτερο σε πλούτο, μετά τον Μπιλ Γκέιτς, άνθρωπο του πλανήτη, ο οποίος όμως είναι και λίγο «σφιχτός» στις δαπάνες του. Ο θρύλος λέει, ας πούμε, ότι όταν προ ετών η κόρη του τού είχε ζητήσει λίγα δανεικά για να ανανεώσει την επίπλωσή της, ο Μπάφετ την προέτρεψε να δανειστεί από την κοντινότερη τράπεζα με το επιχείρημα ότι ήταν…. «συμφέροντα τα επιτόκια»! Εν πάση περιπτώσει, η φημολογία ότι ο σύγχρονος «Κροίσος» που γιόρτασε τα 80στά γενέθλιά του στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, ετοιμάζει τη διαδοχή του, αναζωπυρώθηκε μόλις έγινε γνωστό ότι προσέλαβε έναν νεαρό διαχειριστή κεφαλαίων για να διαχειριστεί έναν σημαντικό τομέα της οικονομικής αυτοκρατορίας του. Ο φέρελπις νέος ονομάζεται Τοντ Κομπς, είναι μόνο 39 ετών, και διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της μικρής και άσημης εταιρείας επενδύσεων Castle Ρoint Capital.

Η αλήθεια είναι ότι ο επονομαζόμενος «σοφός της Ομάχα» (ο Μπάφετ ως γνωστόν διαμένει ακόμη στο σπίτι που αγόρασε προ 35ετίας στη γενέτειρά του πόλη Ομάχα της Πολιτείας της Νεμπράσκα) ψάχνει εδώ και χρόνια, με τη βοήθεια του παλιού του φίλου, συντοπίτη και στενού συνεργάτη Τσάρλι Μάντζερ (αυτός είναι ακόμη πιο ηλικιωμένος, πλησιάζει τα 87…), νέους μάνατζερ για να στελεχώσουν την χρυσοφόρο επενδυτική εταιρεία τους Βerkshire Ηathaway. Ο ίδιος ο Μπάφετ δεν εφείσθη χαρακτηρισμών όταν παρουσίασε τον νέο συνεργάτη του. «Επί τρία έτη ο Τσάρλι Μάντζερ κι εγώ αναζητούσαμε κάποιον του διαμετρήματος του Τοντ για να χειριστεί ένα σημαντικό μέρος του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της Βerkshire Ηathaway. Είμαστε ενθουσιασμένοι που ήρθε μαζί μας ο Τοντ» είπε ο εξ ιδιοσυγκρασίας μετρημένος και επιφυλακτικός (και στα λόγια) μεγαλοεπενδυτής! Και όσοι παρακολουθούν τον βίο και την πολιτεία του τις τελευταίες δεκαετίες, δυσκολεύονται να θυμηθούν εύκολα το «Λιοντάρι της Νεμπράσκα» να πλέκει δημοσίως με ανάλογες εκφράσεις το εγκώμιο ενός νέου συνεργάτη του.

Η φρασεολογία που χρησιμοποίησε ο Μπάφετ είναι κατ΄ ουσίαν εκείνη που πυροδότησε τις φήμες ότι ο Τοντ Κομπς «προώρισται» να παραλάβει (κάποτε) ολόκληρη την αρμαθιά με τα κλειδιά της Βerkshire Ηathaway. Φυσικά, μόλις έγινε γνωστό το όνομα «Κομπς» όλοι άρχισαν να αναζητούν το βιογραφικό του. Σύμφωνα με το Reuters, ο μάνατζερ διηύθυνε επί μία πενταετία την Castle Ρoint Capital, που ειδικεύεται σε μετοχές εταιρειών του χρηματοοικονομικού κλάδου. Οι ερευνητές του βρετανικού πρακτορείου διαπιστώνουν ότι υπό την καθοδήγηση του Κομπς η συγκεκριμένη εταιρεία αντεπεξήλθε μια χαρά στην κρίση- συγκριτικά βεβαίως με άλλες ομοειδείς που καταποντίστηκαν. Συγκεκριμένα, επί των ημερών Κομπς η Castle Ρoint Capital πέτυχε αποδόσεις των επενδύσεών της 14% το 2006 και 17% το 2007. Το δραματικό 2008 οι αποδόσεις της ήταν αρνητικές αλλά μόνο κατά 5,7%, ενώ την περασμένη χρονιά επέστρεψε στα κέρδη δίνοντας στους πελάτες της αποδόσεις 6,2% κατά μέσον όρο. Μια χαρά δηλαδή…

Συγκεντρωτικός ων, ο Μπάφετ έχει προ ετών ξεκαθαρίσει ότι, όταν αποσυρθεί, δεν προτίθεται να αφήσει τις τύχες της εταιρείας του σε πολλά χέρια. Είχε πει ότι ψάχνει ένα φυσικό πρόσωπο, έναν πραγματικό διάδοχο δηλαδή, για να του δώσει το «δαχτυλίδι». Το 2007 ο θρυλικός επενδυτής είχε αποκαλύψει μάλιστα ότι στην Βerkshire υπάρχουν ήδη τρεις υποψήφιοι για να αναλάβουν «όταν φτάσει ο χρόνος» το αξίωμα του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας. Ο Κομπς ίσως να είναι ο τέταρτος, αν και δεν αποκλείεται κάποιες υποψηφιότητες να ξεθώριασαν την ούτως ή άλλως… δύσκολη τελευταία τριετία. Βεβαίως, ο Μπάφετ «έχτισε» την τεράστια περιουσία του (υπολογίζεται σε 47 δισ. δολάρια) χάρη στις κρίσεις θα έλεγε κανείς. «Τα “σκαμπανεβάσματα” της αγοράς είναι εκείνα που κάνουν τον κόσμο να γυρίζει» είχε δηλώσει προ ετών. Και είχε εξηγήσει ότι «με τις ίδιες αγωνίες ζούσαν οι επενδυτές πριν από 100 χρόνια και με τις ίδιες θα ζουν έπειτα από 100 χρόνια».