Κανόνας
Με επερώτηση στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π.

Λαφαζάνης ζητεί να πληροφορηθεί σε ποιες άλλες χώρες της ΕΕ έχουν ενταχθεί μεγέθη των ΔΕΚΟ στο έλλειμμα και στο χρέος της γενικής κυβέρνησης θέτοντας το αίτημα να λάβει αναλυτικά στοιχεία για κάθε χώρα.

* * *
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι ο συνυπολογισμός των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ στο χρέος της γενικής κυβέρνησης το 2009 και το 2010, εκτός του ότι ως πρακτική εφαρμόζεται για πρώτη φορά και θα εκτινάξει χρέη και έλλειμμα, είναι επιλογή της κυβέρνησης ώστε να διευκολυνθεί η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ.

* * *
Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, η Εurostat «ανακάλυψε όψιμα» ότι δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα ο κανόνας του 50% που προβλέπει το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών και ο οποίος ορίζει ότι μια επιχείρηση εντάσσεται στη γενική κυβέρνηση αν τα έσοδά της δεν καλύπτουν το 50% των λειτουργικών της δαπανών. Ο ίδιος θεωρεί ότι ο κανόνας του 50% «είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν εφαρμόζεται ή έχει εφαρμοστεί ποτέ στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες». Αγορές
Το 7,9% του Νηρέα μεταβιβάστηκε χθες σε μια συναλλαγή αξίας 4 εκατ. ευρώ.

Πωλητής ήταν το Μax Μaster Fund Ltd του γνωστού από το σκάνδαλο των δομημένων κ. Γ. Παπαμαρκάκη (σχετική ενημέρωση εστάλη στο ΧΑ) και αγοραστής σύμφωνα με πληροφορίες το fund Linnaeus Capital του γεωργιανού επιχειρηματία Κahka Βendukidze.

* * *
Πριν από τη συναλλαγή το Linnaeus κατείχε το 5,09% του Νηρέα και αν είναι όντως αυτός ο αγοραστής θα ελέγχει πλέον το 13% του μετοχικού κεφαλαίου της μεγαλύτερης εγχώριας ιχθυοκαλλιεργητικής μονάδας.

Ορια
Στα 2.000 ευρώ από 5.000 ευρώ ορίζεται ως το τέλος του χρόνου το όριο εξόφλησης κερδών με μετρητά στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, με δυνατότητα αύξησης του ποσού ως τις 3.000 ευρώ εφόσον το επιθυμεί ο πράκτορας και έχει την ευχέρεια να το πράξει. Για κέρδη άνω των 3.000 ευρώ υποχρεωτικά θα εκδίδεται από τους πράκτορες αίτηση πληρωμής από τράπεζα.

* * *
Την απόφαση επαναπροσδιορισμού των ορίων εξόφλησης κερδών σε μετρητά από τα πρακτορεία έλαβε το ΔΣ του ΟΠΑΠ σε μια προσπάθεια σταδιακής εναρμόνισης με τη νομοθεσία σύμφωνα με την οποία από 1.1.2011 όλες οι συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ σε κάθε περίπτωση υποχρεωτικά θα γίνονται μέσω των τραπεζών.

Ομάδα
Ειδική ομάδα υποστήριξης για το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον, το γνωστό πρόγραμμα αντικατάστασης κουφωμάτων, ώστε να απαντηθούν τα ερωτήματα των ενδιαφερομένων όταν προκηρυχθεί το πρόγραμμα, ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ι. Μανιάτης (σκίτσο). * * *
«Είναι η πρώτη φορά που γίνεται δημόσια επένδυση σε ιδιωτικές κατοικίες» επισήμανε ο κ. Μανιάτης και υπογράμμισε ότι ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα ως πρότυπο για ανάλογες παρεμβάσεις σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Ολοι πλέον περιμένουν την ΑΔΚ (Αμεση Δράση Κουφωμάτων).

Πρόσκληση
Στην ιστοσελίδα www.opengov.gr αναρτήθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση της θέσης του γενικού γραμματέα Τουρισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού μετά την υποψηφιότητα του κ. Γ. Πουσσαίου για τη θέση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Καταληκτική ημερομηνία είναι η 5η Νοεμβρίου του 2010.