Στη φάση της υλοποίησης εισέρχεται η συμφωνία συνεργασίας που υπογράφηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Κίνας στην Αθήνα, μεταξύ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) και του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, ΣΕΠ, την εκμετάλλευση του οποίου για περίπου 35 χρόνια θα έχει η Cosco.

Στόχος της συνεργασίας αυτής, η οποία στην ουσία αποτελεί συνέχεια προηγούμενης συνεργασίας του ΔΑΑ με τον ΟΛΠ, είναι η προώθηση μιας συνδυασμένης μεταφοράς «sea-air», μέσω απλοποιημένων διαδικασιών για την προσέλκυση επιπλέον transit φορτίων, δεδομένου του πλεονεκτήματος της χώρας μας λόγω της γεωγραφικής της θέσης.

Όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι του Αεροδρομίου και του ΣΕΠ, η αγορά που στοχεύει η συνεργασία είναι αυτή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, σε πρώτη φάση, και εν συνεχεία η προώθηση προϊόντων προς τη Βόρεια Αμερική και τον Καναδά. Τα κυριότερα προϊόντα θα είναι υφάσματα, μηχανήματα, ηλεκτρονικά και διάφορα ευπαθή προϊόντα.

Σε ό,τι αφορά το αεροπορικό κομμάτι, οι μεταφορές θα γίνονται στην παρούσα φάση με επιβατικά αεροπλάνα, αλλά και με μεταγωγικά συγκεκριμένων αεροπορικών εταιριών. Για το οδικό κομμάτι, δηλαδή από τον Πειραιά στο Αεροδρόμιο, θα υπάρξει ανάθεση σε συγκεκριμένο μεταφορέα.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής Εμπορευματικής Ανάπτυξης του ΔΑΑ, Αλέξης Σιώρης, το «Ελ.Βενιζέλος» το μοναδικό αεροδρόμιο στην Ευρώπη που αναπτύσσει συνδυασμένες θαλάσσιες – αεροπορικές μεταφορές, έχει ως στόχο μέσω της συνεργασίας με τον ΣΕΠ, να προσελκύσει με γρήγορες και απλοποιημένες διαδικασίες επιπλέον transit φορτία στην Αθήνα, με ενδιάμεσα σημεία διαμετακόμισης τον Πειραιά και το αεροδρόμιο, καθιστώντας το νέο προϊόν πιο ανταγωνιστικό στη διεθνή αγορά.

Πρόσθεσε επίσης ότι η συνένωση των δυνάμεων με τον ΣΕΠ, ένα σημαντικό «παίκτη» με ισχυρή δυναμική και τεχνογνωσία, στόχο έχει να δώσει νέα ώθηση στο διαμετακομιστικό εμπόριο μέσω του αεροδρομίου, προσφέροντας εναλλακτικές υπηρεσίες στους πελάτες με ουσιαστικά οφέλη για το σύνολο της εμπορευματικής κοινότητας.

Πριν από τη συνέντευξη Τύπου και την παρουσίαση της συνεργασίας, απηύθυνε χαιρετισμό ο διευθύνων σύμβουλος του ΣΕΠ, κάπταιν Φου, ο οποίος, μεταξύ άλλων είπε:

«Έχουμε έλθει στην Ελλάδα για να επενδύσουμε. Αν ενώσουμε την ελληνική εξυπνάδα με την κινέζικη νοοτροπία θα καταφέρουμε να πετύχουμε το σκοπό μας, ο οποίος είναι η παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους πελάτες μας».