Πέθανε σε ηλικία 72 ετών ο Ζορζ Φρες πρώην δήμαρχος του Μονπελιέ και μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο Φρες διατέλεσε δήμαρχος του Μονπελιέ από το 1977 ως το 2004, αλλά παρέμεινε πρόεδρος της περιφέρειας Λανγκεντόκ-Ρουσιγιόν.

Αποπέμφθηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα το 2007, όταν δήλωσε μεταξύ άλλων ότι στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου παίζουν πολλοί μαύροι.

Παλαιότερα γαλλικό δικαστήριο είχε επιβάλει στον Φρες πρόστιμο ύψους 15.000 ευρώ, διότι είχε χαρακτηρίσει υπανθρώπους τους Αλγερινούς που πολέμησαν στο πλευρό της Γαλλίας στον πόλεμο της Αλγερίας για ανεξαρτησία.

Το σύνολο του πολιτικού κόσμου στη Γαλλία αναφέρθηκε στο τεράστιο έργο του Φρες στο Μονπελιέ, το οποίο μετέτρεψε σε μια πόλη υπόδειγμα οικονομικής άνθησης.

Η επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μαρτίν Ομπρί, τον χαρακτήρισε ως «μεγάλο οραματιστή και μαχητή», ενώ ο Φρανσούα Ολάντ, πρώην ηγέτης του κόμματος είπε για τον Φρες ότι θεωρούσε πως «η πίστη ακόμα και βουνά μετακινεί».

Hταν μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Όμως σε μια στιγμή όπως αυτή πρέπει να θυμόμαστε τα θετικά που έκανε για την περιοχή και την πόλη του, τόνισε ο Λοράν Φαμπιούς.

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ τόνισε ότι ο θάνατός του είναι ένα λυπηρό γεγονός για όσους τον αγαπούσαν, ωστόσο, υπογράμμισε ότι «ενεργούσε με άσχημο τρόπο και η άποψη μου δεν αλλάζει.»