Η επιστροφή του Δημοσίου και των τραπεζών στις αγορές για τη χρηματοδότησή τους σχεδιάζεται βήμαβήμα. Οι τραπεζίτες μάλιστα προσβλέπουν σε σταδιακό άνοιγμα της διατραπεζικής αγοράς ως το τέλος του χρόνου ύστερα από αρκετούς μήνες αποκλεισμού των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων από τις διεθνείς γραμμές χρηματοδότησης. Η βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών, η επιστροφή των επενδυτών στα ελληνικά ομόλογα τον τελευταίο ενάμιση μήνα που αποτυπώθηκε στην αποκλιμάκωση των spreads από τις 990 μονάδες βάσης στις 660, η επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας που κατάφερε με ευκολία να προσελκύσει κεφάλαια από το εξωτερικό και η άντληση από τη Εurobank 300 εκατ. ευρώ με εγγύηση τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μεταστροφή του αρνητικού κλίματος που δημιουργήθηκε με την ένταξη του Ελληνικού Δημοσίου στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ και ΔΝΤ.

Στον σχεδιασμό του Δημοσίου για την επάνοδο στις αγορές προβλέπεται αρχικά η έκδοση ετήσιων εντόκων γραμματίων. Σήμερα το Δημόσιο εκδίδει τρίμηνους και εξάμηνους τίτλους για τους οποίους καταγράφεται ικανοποιητική ζήτηση. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι «αν οι επενδυτές συνεχίσουν να ανταποκρίνονται όπως ανταποκρίνονται σήμερα, τότε είναι πολύ πιθανόν να προχωρήσουμε σε έκδοση ετήσιων εντόκων γραμματίων στις αρχές του επόμενου έτους ή νωρίτερα αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές». Από την πλευρά του ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) εμφανίζεται πιο συγκρατημένος. Πηγές του ΟΔΔΗΧ διαπιστώνουν αλλαγή του κλίματος για την Ελλάδα. «Οι επενδυτές έχουν ενθουσιαστεί με την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα αλλά μέχρι εκεί. Ακόμα τηρούν στάση αναμονής» επισημαίνουν και προσθέτουν: «Να δούμε πώς θα πάει ο Νοέμβριος».

Σε κάθε περίπτωση η έκδοση ετήσιων εντόκων γραμματίων θα είναι το πρώτο τεστ του Δημοσίου. Αν είναι επιτυχές θα ακολουθήσει έκδοση διετών ομολόγων, για τα οποία υπάρχει ενδιαφέρον, καθώς λήγουν στο διάστημα που «τρέχει» η βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Αλλά και αυτή η έκδοση δεν αναμένεται με τα σημερινά δεδομένα πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2011 και σε κάθε περίπτωση αρχικά θα είναι μικρού ύψους.

Πριν από αυτό, στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2011 σχεδιάζεται η έκδοση ομολόγων της Διασποράς, τα οποία θα απευθύνονται σε ομογενείς των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αυστραλίας. Στη συνέχεια αναμένεται να ενεργοποιηθεί η συμφωνία με την κινεζική κυβέρνηση για την αγορά ελληνικών ομολόγων. Οσον αφορά την έκδοση ομολόγων μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης διάρκειας, δηλαδή πάνω από δύο χρόνια, δεν αναμένεται να συμβεί πριν από το 2012. Και τότε θα γίνει σταδιακά, δηλαδή αρχικά με τριετή, στη συνέχεια με πενταετή κ.ο.κ.

Τόσο ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Απ.

Ταμβακάκης όσο και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εurobank κ. Ν.

Καραμούζης σε δημόσιες τοπο- θετήσεις τους εξέφρασαν την περασμένη εβδομάδα την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα θα αποκατασταθούν τα παραδοσιακά κανάλια άντλησης ρευστότητας δίνοντας τη δυνατότητα στις τράπεζες να απεξαρτη- θούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) που από τον περασμένο Φεβρουάριο αποτελεί τη μοναδική πηγή δανεισμού τους.

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, το «άνοιγμά» τους στο ευρωσύστημα ανέρχεται στα 95 δισ. ευρώ, για τα οποία έχουν κατατεθεί εγγυήσεις ύψους 130 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν κρατικά ομόλογα, τίτλους που εκδόθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο των σχετικών πακέτων στήριξης, καθώς και τιτλοποιημένα δάνεια. Για τις ελληνικές τράπεζες το ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα ώστε να εξασφαλίσουν απρόσκοπτη χρηματοδότηση από τα ξένα πιστωτικά ιδρύματα. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του κ. Ταμβακάκη την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά με το πότε μπορεί να ξεκινήσει η απεξάρτηση από την ΕΚΤ τόνισε ότι «ας κερδίσουμε το στοίχημα των αγορών πρώτα και μετά υπάρχει ο χρόνος για να αποφασίσουμε ποιες θα είναι οι πηγές δανεισμού μας».