Τις «μαύρες τρύπες» του ευρύτερου δημόσιου τομέα αποκαλύπτουν τα στοιχεία για τη γενική κυβέρνηση που έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών σε εφαρμογή των όρων διαφάνειας του μνημονίου. Το έλλειμμα του 2010 ως το τέλος Αυγούστου ήταν 14,1 δισ. ευρώ (6,1% του ΑΕΠ) αλλά επιβαρύνεται από τα κρυφά χρέη των 7,2 δισ. ευρώ (3,2% του ΑΕΠ) που θα πρέπει όμως να κατανεμηθούν και στο παρελθόν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, το Δημόσιο (υπουργεία, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ) έχει χρέη ύψους 7,2 δισ. ευρώ προς προμηθευτές, δηλαδή ιδιώτες και επιχειρήσεις που συνεργάζονται με το Δημόσιο.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν αποκαλύπτουν ότι βιβλία έχουν μόνο 481 δήμοι από τους 1.034 που είχαν την υποχρέωση να ενημερώσουν τη Στατιστική Αρχή ενώ από τα 60 ασφαλιστικά ταμεία έδωσαν στοιχεία τα 24 και από τα 314 νομικά πρόσωπα έδωσαν στοιχεία τα 255.

Από τα 135 νοσοκομεία στοιχεία έχουν δώσει τα 133. Χρωστούσαν ως το τέλος Ιουλίου 6,087 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν ρυθμιστεί τα 5,340 δισ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο συνολικό ποσό των 7,162 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται μόνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές για περισσότερο από 90 ημέρες και όχι οι βραχυπρόθεσμες.

Από τους καταλόγους του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ακόμη ότι οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης χρωστούν 651,971 εκατ. ευρώ, οι ΟΤΑ 333,5 εκατ. ευρώ και τα λοιπά νομικά πρόσωπα άλλα 89,8 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των υπουργείων, την πρώτη θέση των κακοπληρωτών καταλαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με ληξιπρόθεσμες οφειλές 110,59 εκατ. ευρώ, σε αντιδιαστολή με την Προεδρία της Δημοκρατίας και τη Βουλή των Ελλήνων που δεν έχουν κανένα χρέος.

Συνολικά τα υπουργεία χρωστούν 376,04 εκατ. ευρώ ως τις 31 Αυγούστου, υπολογίζοντας τις οφειλές τους από τις αρχές του έτους. Από αυτά, 175 εκατ. ευρώ αφορούν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης σε ταμειακή βάση την περίοδο Ιανουαρίου- Αυγούστου 2010 ανήλθε σε 14,17 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 376 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στόχος του προγράμματος είναι ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο τέλος κάθε έτους και τα στοιχεία αυτά έχουν συνεκτιμηθεί στην πρόβλεψη για το τελικό ύψος του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού, όπως έχει αποτυπωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2011.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο, από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των 7,2 δισ. ευρώ τα 5,3 δισ. ευρώ αφορούν παλαιότερες οφειλές των νοσοκομείων, που έχουν ήδη ρυθμιστεί με τον Ν. 3867/2010 και έχει ξεκινήσει η αποπληρωμή τους, ενώ η αποπληρωμή των υπολοίπων οφειλών ως το τέλος του έτους έχει ήδη συνεκτιμηθεί στην πρόβλεψη για το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης του 2010.

Οπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, τα στοιχεία αυτά θα επικαιροποιούνται και θα δημοσιοποιούνται από εδώ και στο εξής κάθε μήνα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διαφάνειας και της συνεχούς παρακολούθησης της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.