Oι κάτοικοι του μακρινού πλανήτη Κοάλα-52 προσγειώνονται για δύο (τουλάχιστον) Παρασκευές στη Γη και πιο συγκεκριμένα… στο Γκάζι. Στόχος τους η εκπομπή μουσικών σημάτων και τραγουδιών κατά βούληση. Στις αποσκευές τους έχουν τον τελευταίο τους δίσκο, «Κoalaboration»- αλλά και τους δύο προηγούμενους, «Στο διάστημα δραπέτες» «Ενας όμορφος κόσμος»-, ενώ η Cathy Ιdra βρίσκεται στα φωνητικά και ο κάπτεν Ζακ Στεφάνου στο τιμόνι.

Επειτα από ένα καλοκαίρι γεμάτο συναυλίες, ο Ζακ Στεφάνου και η παρέα του είπαν να προετοιμαστούν αλλά και να προετοιμάσουν τους φίλους τους για τον χειμώνα, με ένα πρόγραμμα όπου τον πρώτο λόγο, πέρα από τη μουσική, έχει το χιούμορ. « Στις εποχές όπου ζούμε », λέει ο τραγουδοποιός, « νιώθουμε ότι ο ρόλος μας είναι και ψυχαγωγικός. Εφόσον ζούμε και περνάμε καλά από τη μουσική, γιατί αυτά τα συναισθήματα να μην τα περνάμε και στο κοινό; ». Εκτός από τα δικά τους κομμάτια, λοιπόν, έχουν εντάξει στο πρόγραμμά τους και ένα ταξίδι, διάρκειας περίπου 50 λεπτών, στο μουσικό παρελθόν. Αφετηρία η Αμερική του ΄50 και το ροκ εν ρολ και τελικός προορισμός το σύγχρονο alternative, με ενδιάμεσους σταθμούς το χάλι-γκάλι, τη σόουλ, την ντίσκο… « Πενήντα χρόνια μουσικής σε 50 λεπτά. Ως και μεταμφιέσεις θα υπάρχουν, και σάτιρα φυσικά των τραγουδιών, εκεί όπου μας επιτρέπεται να το κάνουμε ». Η σχέση του Στεφάνου με τη μουσική ξεκίνησε έξι χρόνια μετά τη γέννησή του. Πρώτη επιλογή του το τσέλο, δεύτερη το πιάνο, τρίτη και φαρμακερή η κιθάρα. Στα δεκαπέντε του έγραψε το πρώτο τραγούδι. Ακολούθησαν οι συνεργασίες με τη Δήμητρα Γαλάνη και τον Μανώλη Φάμελλο, την Ανδριάνα Μπάμπαλη. Και το 2006 σχημάτισε την μπάντα Κοάλα. « Μια κολεκτίβα είμαστε, όπου όλα, εκτός από το promotion, περνάνε από τα χέρια μας. Καταμερισμός εργασιών και ευθυνών » λέει.

Ο Ζακ και η παρέα του μπορεί να περνούν καλά… επί και εκτός σκηνής, αυτό όμως δεν τον εμποδίζει να βλέπει την κατάσταση που επικρατεί γύρω του. « Είναι γνωστό ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης το τελευταίο πράγμα που κόβει κάποιος είναι η διασκέδαση. Απλώς την αναπροσαρμόζει. Ψάχνει να βρει αυτό που τον εκφράζει και είναι και οικονομικό. Εμείς πιστεύω ότι πληρούμαι αυτές τις προϋποθέσεις ».

Για τον ίδιο πάντως η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική. « Είναι και κρίση συναισθημάτων. Αλλά είμαι αισιόδοξος. Εφόσον ο καπιταλισμός έχει φθάσει σε ένα σημείο που, όπως πιστεύω εγώ, έχει αρχίσει να αυτοαπορρίπτεται, αποδεικνύεται πως είναι λάθος. Θα ήθελα το τέλος του να έρθει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ώστε να γίνει κάποια αλλαγή- με σύμφωνη όμως την κοινή γνώμη ». Ωσπου να… συμφωνήσει η κοινή γνώμη, η μουσική θα αποτελεί την κύρια καθημερινότητά του. « Οσον αφορά το παρόν και το μέλλον της, είμαι αισιόδοξος. Τα τελευταία δυο-τρία χρόνια μια νέα γενιά μουσικών παίρνει τα πάνω της. Εχει αρχίσει να εξαφανίζεται η (καλλιτεχνική) εξάρτηση από τη γενιά της μεταπολίτευσης ».

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η ΚοοΚοο Live Βar, Ιάκχου 17, Γκάζι, τηλ. 210 3450.930 η Στις 29/10 και 5/11 η Ωρα έναρξης: 23.00

η Περισσότερες πληροφορίες: https://www. myspace.com/zakstefanou