Σημαντική μείωση στους χρόνους εκτέλεσης των δρομολογίων του Τραμ υπόσχεται η εφαρμογή (από τις 30 Οκτωβρίου) του «πράσινου κύματος» στους φωτεινούς σηματοδότες. Η διαδρομή Σύνταγμα-Βούλα θα γίνεται σε 48′ αντί για 60′, και η διαδρομή Σύνταγμα-ΣΕΦ σε 45′ αντί για 55′.

Oπως είπε ο υφυπουργός Υποδομών κ. Σπύρος Βούγιας, το Τραμ θα έχει προτεραιότητα στο σύνολο των σηματοδοτούμενων κόμβων, ενώ εντός του Νοεμβρίου θα ολοκληρωθούν οι τελικές διορθωτικές ρυθμίσεις και θα συσταθεί ειδική ομάδα ελέγχου.

Αξίζει να σημειωθούν τα εξής:

  • Στο Φλοίσβο παρέχεται η δυνατότητα στους επιβάτες του τραμ να «δανειστούν» ποδήλατα και να τα επιστρέψουν ύστερα από δύο ώρες
  • Στην τερματική στάση «Σύνταγμα» λειτουργεί info-kiosk, όπου εξειδικευμένος υπάλληλος παρέχει πληροφορίες σχετικά με το Τραμ και τη λειτουργία του, στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.
  • Από την 1η Νοεμβρίου 2010 αναμένεται να ξεκινήσει η νέα υπηρεσία Συνοδών, οι οποίοι θα επιβιβάζονται στα οχήματα, θα παρέχουν πληροφορίες και βοήθεια στους επιβάτες και με την παρουσία τους θα συμβάλλουν στην καταπολέμηση της λαθρεπιβίβασης. Θα κάνουν έλεγχο εισιτηρίων και θα έχουν δικαίωμα καταγραφής προστίμων, όπως οι ελεγκτές εισιτηρίων.

Ο πρόεδρος της «Τραμ ΑΕ», κ. Βασίλης Σπυράκος αναφέρθηκε σε σειρά δράσεων που θα ακολουθήσουν σύντομα για τη βελτίωση της μετακίνησης, όπως η λειτουργία λωρίδας αποκλειστικής διέλευσης ΜΜΜ στην Αρδηττού (μήκους 800μ. από τις 15 Ιανουαρίου).

Επιπλέον, αναμένονται επεκτάσεις του δικτύου προς Χατζηκυριάκειο και Φρεαττύδα και προς Αργυρούπολη, σύνδεση του Πειραιά με το Κέντρο και τα νότια προάστια, επέκταση 5,6χλμ από το Νέο Φάληρο προς την Ακτή Ποσειδώνος (μονή γραμμή), που αναμένεται να αυξήσει την επιβατική κίνηση του τραμ κατά 25.000 επιβάτες την ημέρα.

Τέλος, αναμένεται και επέκταση από την πλατεία Συντάγματος στην πλατεία Αιγύπτου (Πεδίον του Άρεως) συνολικού μήκους 2,7χλμ.