Κατά γενική ομολογία, η αποτυχία των βαρετών τηλεοπτικών ντιμπέιτ, όπου οι πολιτικοί αρχηγοί αντί να συζητούν μονολογούν κοιτώντας ο καθένας με προσμονή προς το πολιτικό του μέλλον, δημιουργεί την ανάγκη για νέες μορφές πολιτικών αναμετρήσεων. Μια τέτοια θα δοκιμαστεί στη Θεσσαλονίκη.

Με πρωτοβουλία της πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, την 1η Νοεμβρίου στο αμφιθέατρο του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών θα διεξαχθεί συζήτηση με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων δημάρχων της πόλης. Πρόκειται για τους (με αλφαβητική σειρά) κκ. Κώστα Γκιουλέκα, Σωτήρη Ζαριανόπουλο, Ζήση Κλεισιάρη, Χρήστο Μάπη, Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, Γιάννη Μπουτάρη, Στέλιο Παπαθεμελή και Μάκη Στεργίου. Το καλύτερο; Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ομολογώ ότι ο διάλογος σε ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα, μακριά από τα επικοινωνιακά παιχνίδια που «επιβάλλουν» οι τηλεοπτικές εμφανίσεις των πολιτικών, ακούγεται ενδιαφέρον εγχείρημααρκεί να είναι διάλογος και όχι, για άλλη μία φορά, παράλληλοι μονόλογοι ή καβγάς. Την ίδια στιγμή, δεδομένης της δύσκολης συγκυρίας, η οποία δυναμιτίζει τις εντάσεις, θαυμάζω το θάρρος (ή πρόκειται περί απερισκεψίας;) των υποψηφίων να εκτεθούν.

Εκείνων που, είτε προστατεύονται από κομματικές ομπρέλες είτε όχι, με την παρουσία τους στον χώρο θα κληθούν πιθανώς εκτός από το να δοκιμάσουν το νέο για τα ελληνικά δεδομένα σύστημα προεκλογικού αγώνααντιπαράθεσης, να γευτούν live και τη λαϊκή δυσαρέσκεια. (Είναι τα αμφιθέατρα, εκτός από χώροι εκπαίδευσης και χώροι που ιστορικώς «ευνοούν» τα γιαουρτώματα…) Αραγε, ως την επικίνδυνη 1η Νοεμβρίου το πάνελ θα έχει παραμείνει ως έχει, χωρίς διαρροές;