Καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου ανακοίνωσε χθες ο γιγαντιαίος αμερικανικός χρηματοπιστωτικός όμιλος Citigroup Ιnc. Η «τράπεζα που ανήκει κατά 12% στους αμερικανούς φορολογούμενους» , όπως χαρακτηρίζει τη Citigroup το πρακτορείο Βloomberg, ανακοίνωσε συγκεκριμένα για το τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου 2010 καθαρά κέρδη 2,17 δισ. δολαρίων ή 7 σεντς ανά μετοχή έναντι κερδών 101 εκατ. δολαρίων ή ζημιάς 27 σεντς ανά μετοχή, μετά την αφαίρεση των προνομιούχων μερισμάτων που διανεμήθηκαν, που είχε εμφανίσει την αντίστοιχη χρονική περίοδο πέρυσι. Δέκα ειδικοί περί τα τραπεζικά αναλυτές που μετείχαν σε έρευνα του Βloomberg είχαν προβλέψει για τη Citigroup (προ μερισμάτων) κέρδη 5 σεντς ανά μετοχή.

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι τα αποτελέσματα της νεοϋορκέζικης τράπεζας φέρνουν το διευθύνοντα σύμβουλό της Βικράμ Παντίτ ένα μόλις τρίμηνο πριν από την επίτευξη ενός σημαντικού στόχου που είχε βάλει, να πετύχει δηλαδή την πρώτη ετήσια κερδοφορία της Citigroup έπειτα από δύο συναπτά ζημιογόνα έτη. Διότι το 2008 και το 2009 η τράπεζα συσσώρευσε συνολικά ζημιές που έφθασαν τα 29,3 δισ. δολάρια. Σημειωτέον ότι η τρίτη σε ενεργητικό τράπεζα της Wall Street το τρίμηνο που πέρασε μείωσε τις ζημιές της που συνδέονται με τη χορήγηση επισφαλών δανείων από τα 11 στα 7,66 δισ. δολάρια. Εξέλιξη που δείχνει ότι οι πελάτες της τράπεζας που δήλωναν αδυναμία εξυπηρέτησης των οφειλών τους μειώθηκαν αισθητά. «Πρόκειται για σαφή βελτίωση της πιστωτικής αξιοπιστίας τόσο των δανειοληπτών όσο και της ίδιας της τράπεζας» δήλωσε ο Γκάρι Τάουνσεντ, διευθύνων σύμβουλος της Ηill-Τownsend Capital LLC στο Τσέβι Τσέιζ του Μέριλαντ.

Η έξοδος των μεγάλων τραπεζών της Wall Street από το τούνελ της ύφεσης φαίνεται ότι προηγείται της εξόδου των αμερικανικών νοικοκυριών αλλά και της αμερικανικής οικονομίας στο σύνολό της- δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή ανεργία και τη γενικότερη οικονομική δυσπραγία των αμερικανών πολιτών, προβλέπουν νέα βουτιά της αμερικανικής οικονομίας στην ύφεση.