Σήμερα, στη ΔΕΗ έχουν συσσωρευθέι πάνω απο 24.000 αιτήσεις, παλαιές και νέες που περιμένουν αξιολόγηση, έγκριση ή απόρριψη.

Απο αυτές, περίπου 5800 είναι αιτήσεις αγροτών για την ποσόστωση που τους αναλογεί, περίπου 8.000 είναι αιτήσεις απο εταιρείες για φωτοβολταϊκά, περίπου 3.000 αιτήσεις ανήξουν σε νοικοκυριά για φωτοβολταϊκά σε στέγες, ενω εκκρεμούν άλλες 7000 αιτήσεις απο το 2006, όταν είχε σημειωθεί η πρώτη «ουρά» υποψηφίων για φωτοβολταϊκά.

Μάλιστα οι αιτήσεις αυτές επρόκειτο να εξεταστούν απο τη ΡΑΕ αλλά τελικώς η αρμοδιότητα μεταφέρθηκε στη ΔΕΗ με αποτέλεσμα και αυτές οι αιτήσεις να αναζητούνται στα υπόγεια της Χαλκοκονδύλη ή άλλων αποθηκευτικών χώρων της επιχείρησης.

Εαν υποτεθεί οτι όλες αυτές οι αιτήσεις θα εγκριθούν, τότε θα σημαίνουν περίπου 4.000 Μεγαβάτ φωτοβολτακών με κόστος περί τα 10 δισ. ευρώ, δηλαδή κατασκευές και εξοπλισμός που ουδέποτε μπορούν να υλοποιηθούν. Το ΥΠΕΚΑ έχει ξεκαθαρίσει οτι μέχρι το 2020, προγραμματίζει να εγκαταστήσει περίπου 2.200 μεγαβάτ απο φωτοβολταϊκά.

Στη ΔΕΗ προσπαθούν να κατατάξουν τις χιλιάδες αιτήσεις σε κατηγορίες, αλλά δεν διέπονται όλες από το ίδιο νομικό καθεστώς και δεν μπορεί να ξεκαθαριστεί ακόμη ποιές είναι αυτές που έχουν ωριμάσει, πόσες έχουν υποστεί βασική επεξεργασία και πόσες εκκρεμούν.

Οι μηχανικοί της επιχείρησης έχουν διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση οτι θα σταματήσουν να παραλαμβάνουν αιτήσεις, οι οποίες, πλην των αγροτικών που έχουν σταματήσει, συνεχίζουν να ταχυδρομούνται στην επιχείρηση.

Εν τω μεταξύ, σήμα κινδύνου εκπέμπει η ελληνική βιομηχανία φωτοβολταϊκών πάνελ, με αφορμή απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών που, σύμφωνα με τους παραγωγούς, απαγορεύει στην ουσία σε μη άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα την εγκατάσταση συστημάτων ύψους άνω των 2,5 μέτρων, ενώ στα άρτια και οικοδομήσιμα επιβάλλει να μένει ανεκμετάλλευτη γύρω στο οικόπεδο, έκταση διπλάσια από το μέγιστο ύψος της εγκατάστασης. Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επενδυτών Φωτοβολταϊκών (ΠΑΣΥΦ) η υπουργική απόφαση βγάζει εκτός αγοράς το σύνολο σχεδόν των εγχωρίως παραγόμενων συστημάτων στήριξης των φωτοβολταϊκών συστημάτων τα οποία υπερβαίνουν τα συγκεκριμένα όρια ύψους, σε όφελος των ξένων.

Οσον αφορά στις αγροτικές αιτήσεις για φωτοβολταϊκά υπήρξε κύμα και κλίμα «Ελδοράδο» αφού οι αγρότες περίμεναν εγγυημένο εισόδημα 10.000 ευρώ το χρόνο τα πρώτα δέκα χρόνια, και 30.000 ευρώ για τα επόμενα δέκα, όταν θα έχουν αποπληρώσει το δάνειο, όσα προσφέρει ένα φωτοβολταϊκό των 200 κιλοβάτ στο χωράφι ή στην ταράτσα. Είναι φανερό πια οτι τέτοια κέρδη δεν θα υπάρξουν για όλους γεγονός που προβληματίζει αγρότες, υπουργείο και ΔΕΗ.