Στο «μικροσκόπιο» της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων βρίσκονται οι αποδόσεις των ασφαλιστικών συμβολαίων ζωής, οι υπέρογκες τιμές των νοσοκομειακών προγραμμάτων των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς και η ενημέρωση των καταναλωτών για επενδυτικά προγράμματα των συμβολαίων ζωής. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ως το τέλος του Νοεμβρίου θα είναι έτοιμο το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και να κατατεθεί εν συνεχεία στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση.

Με βάση τις ίδιες πηγές, οι αλλαγές που σχεδιάζουν ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή κ. Δ. Σπυράκος σε συνεργασία με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κυρία Λούκα Κατσέλη ανατρέπουν προς όφελος των ασφαλισμένων παγιωμένες καταστάσεις που επικρατούν στην ασφαλιστική αγορά, με σκοπό να γίνουν πιο διαφανή τα ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής και η τιμολόγηση των νοσοκομειακών προγραμμάτων. Στις αλλαγές αυτές, όπως είναι φυσικό, αντιδρούν οι ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ αντιθέτως οι διαμεσολαβούντες (ασφαλιστικοί πράκτορες, κτλ.) τις επιδοκιμάζουν.

Με τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου τα ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής θα γίνουν πιο διαφανή.

1 Ο κάτοχος ενός τέτοιου ασφαλιστικού προϊόντος θα ενημερώνεται από την πρώτη στιγμή για το πραγματικό κόστος του συμβολαίου, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει σήμερα. Σύμφωνα με τα ισχύοντα στην ασφαλιστική αγορά, ο κάτοχος ενός συμβολαίου ζωής θεωρεί ότι τα χρήματα που κατέβαλε τα δύο πρώτα χρόνια έχουν επενδυθεί. Πρόκειται για λανθασμένη εκτίμηση. Σύμφωνα με τις ασφαλιστικές εταιρείες, στη διάρκεια των δύο πρώτων χρόνων πληρώνεται το σύνολο των προμηθειών των ασφαλιστών και μια σειρά άλλων επιβαρύνσεων. Απ΄ ό,τι λέγεται μάλιστα το κόστος για την ασφαλιστική εταιρεία του συμβολαίου τον πρώτο χρόνο ανέρχεται στο 110%, τον δεύτερο στο 100% και τον τρίτο στο 90%. Ετσι, μόνο ένα μικρό μέρος των καταβολών του τρίτου χρόνου αρχίζει να επενδύεται. Τούτο αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι αν κάποιος ασφαλισμένος ζητήσει να εξαγοράσει το συμβόλαιό του τον τρίτο χρόνο ίσως να μην πάρει πίσω ούτε ένα ευρώ.

2 Αν ένας ασφαλιστής αποχωρήσει από την εταιρεία στην οποία «πήγε» έναν αριθμό συμβολαίων και στην άλλη εταιρεία που θα πάει κατορθώσει να πείσει τους κατόχους αυτών των συμβολαίων να τον ακολουθήσουν, τότε τα χρήματα που καταβλήθηκαν στην πρώτη εταιρεία έχουν χαθεί και οι ασφαλισμένοι που τον ακολούθησαν ξεκινούν και πάλι από την αρχή. Αποτελούν μια συνηθισμένη πρακτική στην ασφαλιστική αγορά οι μετακινήσεις ασφαλιστών από τη μια εταιρεία στην άλλη, οι οποίοι «μεταφέρουν» μαζί τους και την παραγωγή, δηλαδή τους ασφαλισμένους.

3 Στο νομοσχέδιο θα υπάρχει διάταξη με την οποία θα υποχρεώνονται οι ασφαλιστικές εταιρείες τις προμήθειες των διαμεσολαβούντων να τις επιμερίζουν καθ΄ όλη τη διάρκεια του συμβολαίου (π.χ. 10, 20 ή 30 χρόνια) και θα υποχρεώνονται από τον πρώτο κιόλας χρόνο να επενδύεται ένα μέρος των ασφαλίστρων που καταβάλλει ο ασφαλισμένος, τον δεύτερο χρόνο το ποσό αυτό να είναι μεγαλύτερο κ.ο.κ. Ως εκ τούτου κατοχυρώνονται οι προμήθειες των διαμεσολαβούντων σε βάθος χρόνου, είτε έχουν αλλάξει εταιρεία είτε παραμένουν στην ίδια. Και από την άλλη πλευρά δεν έχουν κανένα συμφέρον αλλάζοντας εταιρεία να πείθουν τους πελάτες τους να τους ακολουθήσουν (φυσικά επί ζημία των πελατών) στη νέα εταιρεία.

4 Οι σύμβουλοι των τραπεζών και των επενδυτικών εταιρειών κατά την πώληση επενδυτικών προϊόντων έχουν ορισμένες υποχρεώσεις απέναντι στους πελάτες τους που αφορούν κυρίως την ενημέρωσή τους για το ρίσκο που λαμβάνουν. Οι υποχρεώσεις αυτές δεν υπάρχουν στην πώληση από τις τράπεζες ασφαλιστικών προϊόντων με επενδυτικό χαρακτήρα. Με συγκεκριμένη διάταξη στο νομοσχέδιο ένα μέρος αυτών των υποχρεώσεων θα μεταφερθεί και στην πώληση ασφαλιστικών προϊόντων που έχουν επενδυτικά χαρακτηριστικά.

5 Στα νοσοκομειακά προγράμματα των ασφαλιστικών εταιρειών, που στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων οι τιμές τους έχουν απογειωθεί- ανατιμήσεις που κατά ένα μέρος οφείλονται στις υπέρογκες αμοιβές των ιδιωτικών νοσοκομείων και κατά ένα άλλο μέρος στην κάλυψη των απωλειών που έχει ο κλάδος ζωής-, οι ετήσιες αναπροσαρμογές θα προκύπτουν μέσα από συγκεκριμένο και διαφανές σύστημα και θα υπάρχει πρόνοια για ασφαλισμένους που βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία.