Προσπαθούσαν να κερδίσουν χρόνο όλες οι αγορές αναμένοντας δύο κρίσιμα νέα από τις ΗΠΑ: την ομιλία του προέδρου της Fed Μπεν Μπερνάνκι στη σύνοδο της κεντρικής τράπεζας στη Βοστώνη και το αν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα ονοματίσει επισήμως την Κίνα ότι χειραγωγεί το νόμισμά της. Από τις δύο αυτές κινήσεις εξαρτώνται όλες σχεδόν οι αγορές, από τα νομίσματα, τον χρυσό, το πετρέλαιο και τα άλλα εμπορεύματα ως τις μετοχές και τα ομόλογα.

Πράγματι μόλις ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι μια επιπλέον νομισματική τόνωση της οικονομίας είναι δικαιολογημένη λόγω του πολύ χαμηλού πληθωρισμού και της πολύ υψηλής ανεργίας, τα παιχνίδια των τρέιντερ πήραν φωτιά. Επειδή όμως δεν αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες της στρατηγικής αυτής ούτε και εγγυήθηκε ότι αυτή θα γίνει στις 2-3 Νοεμβρίου, οι τρέιντερ τρελάθηκαν, με αποτέλεσμα οι διακυμάνσεις να είναι θυελλώδεις με τα ζευγάρια του δολαρίου, όπως το ευρώ. Το κοινό νόμισμα από τα 1,4009 δολάρια όπου είχε πέσει πλησίασε τα 1,42 δολάρια και στη συνέχεια άρχισε να χάνει τα κέρδη του.

Στη χθεσινή ομιλία του ο κ. Μπερνάνκι δήλωσε ότι «ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού είναι υψηλότερος από τα επιθυμητά επίπεδα». Η δήλωση αυτή υποδηλώνει ότι οι αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες φοβούνται τώρα περισσότερο τον αποπληθωρισμό και όχι τον πληθωρισμό. Πολλοί αναλυτές ισχυρίζονται ότι το ράλι στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα οφείλεται στην επιστροφή του αποπληθωρισμού. Σημειωτέον ότι το σενάριο μιας αποπληθωριστικής κρίσης είχε απομακρυνθεί από τον ορίζοντα λόγω της τεράστιας επέκτασης της προσφοράς χρήματος από τη Fed. Μηδένισε σχεδόν τα αμερικανικά επιτόκια- τα έριξε στο 0%-0,25%- και προχώρησε στην ποσοτική χαλάρωση προκειμένου να γλιτώσει την αμερικανική οικονομία από τα νύχια της αποπληθωριστικής κατάρρευσης.

Πάντως το φλέγον ερώτημα για τους επενδυτές είναι αν πράγματι επίκειται ο εφιάλτης του αποπληθωρισμού. Διότι είναι εκ διαμέτρου αντίθετες οι κινήσεις που θα πρέπει να κάνουν οι επενδυτές στην περίπτωση του αποπληθωρισμού ή του πληθωρισμού. Οσον αφορά τον χρυσό, η παραδοσιακή άποψη υποστηρίζει ότι η επένδυση στο πολύτιμο μέταλλο αντιπροσωπεύει μια εξασφάλιση κατά του πληθωρισμού. Το κλείδωμα των δολαρίων όμως για 10 χρόνια σε τόσο χαμηλά επιτόκια δικαιολογείται μόνο από την εξαφάνιση των πληθωριστικών προσδοκιών.

Σημειωτέον ότι ορισμένοι αναλυτές ισχυρίζονται πως οι επενδυτές στον χρυσό μπορούν να επωφεληθούν τόσο από τις προοπτικές του αποπληθωρισμού όσο και από τον υψηλό πληθωρισμό. Επισημαίνουν ότι η Fed θα καταπολεμήσει τον αποπληθωρισμό με έναν δεύτερο γύρο τεράστιας ποσοτικής χαλάρωσης και ότι η κυβέρνηση Ομπάμα μετά τις εκλογές για το Κογκρέσο θα εξαναγκαστεί να προχωρήσει σε νέα μέτρα τόνωσης της κατανάλωσης. Επίσης η ανάγκη της Fed να τυπώσει μεγάλες ποσότητες χρήματος για να αγοράσει κρατικά ομόλογα θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε πληθωρισμό.

Από το κρίσιμο μέτωπο του κινεζικού νομίσματος μια επίσημη κατηγορία έπειτα από 16 χρόνια για «αθέμιτες» εμπορικές πρακτικές της Κίνας από την αμερικανική κυβέρνηση, εκτός των νέων τριγμών που θα προκαλέσει στις σινοαμερικανικές σχέσεις, θα εντείνει και τον ακήρυχτο νομισματικό πόλεμο. Ιδιαίτερα μετά την αποτυχία των συνομιλιών το περασμένο Σαββατοκύριακο στο ΔΝΤ και την άρνηση των αξιωματούχων να ασκήσουν πιέσεις κατά της Κίνας ώστε να ανατιμήσει το νόμισμά της. Μια τέτοια έκθεση όμως θα άνοιγε τον δρόμο για την επιβολή υψηλότερων δασμών στα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις αμερικανικές αγορές. Τα προχθεσινά στοιχεία εξόργισαν ακόμη περισσότερο τους Αμερικανούς διότι έδειξαν ότι οι εισαγωγές από την Κίνα εκτινάχθηκαν στα ύψη-ρεκόρ των 35,3 δισ. δολαρίων, με συνέπεια το διμερές έλλειμμα ΗΠΑ – Κίνας να διευρυνθεί στα 28 δισ. δολάρια, που είναι το υψηλότερο από το 1992, όταν άρχισαν να καταγράφονται τα στοιχεία αυτά. Επίσης το ρεκόρ των εισαγωγών κινεζικών προϊόντων στις αμερικανικές αγορές επιδείνωσε δραματικά το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ τον Αύγουστο καθώς το έλλειμμα διευρύνθηκε 8,8%, στα 46,3 δισ. δολάρια.