Δύο σκάρτα χρόνια ζωής συμπληρώνουν στην ανεξάρτητη ροκ σκηνή οι Lexicon Ρroject. Και δεν τα έχουν πάει άσχημα. Το τραγούδι τους «Ας κάνουμε τη νύχτα μέρα» μόνο απαρατήρητο δεν έχει περάσει, καθώς συγκαταλέγεται σε εκείνα που παίζονται κατά κόρον από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, οι συναυλίες τους δεν είναι λίγες, ενώ φαίνεται να πηγαίνουν και κόντρα στο ρεύμα της εποχής, που θέλει τα νέα ελληνικά συγκροτήματα να τραγουδούν στα αγγλικά. Αυτοί προτιμούν τον ελληνικό στίχο- και ας έχουν διαλέξει αγγλόφωνο όνομα.

Ολα άρχισαν όταν ο Μιχάλης Κεγαχιάς (φωνή, μπάσο) και ο Κοσμάς Μπρούσαλης (τύμπανα) αποφάσισαν να ενώσουν τα ενδιαφέροντά τους, να αφήσουν τα σχήματα όπου συμμετείχαν και να σχηματίσουν το δικό τους. Οπως σημειώνει μιλώντας στο «Βήμα» ο πρώτος, «συναντηθήκαμε με τον Κοσμά σε κάποια σχήματα όπου εργαζόμασταν ως σέσιον μουσικοί και αποφασίσαμε να στήσουμε τραγούδια. Στην παρέα προστέθηκαν και οι υπόλοιποι ( Γιάννης Κοκκώνης κιθάρα, μελόντικα, φωνητικά και Πάνος Χαραλαμπίδης κιθάρες) και κάπως έτσι γεννήθηκε το πρώτο μας άλμπουμ».

Ο Μιχάλης Κεγαχιάς συναντήθηκε με τη μουσική «επισήμως» την περίοδο που σπούδαζε Νομικά… μουσικής (Μusic Βusiness and the Law) στην Αγγλία. Ωστόσο, «εφόσον στην Ελλάδα δεν υπάρχει μουσική βιομηχανία, δεν μπόρεσα να εξασκήσω ποτέ το αντικείμενο που σπούδασα». Από την άλλη, το γεγονός ότι δεν υπάρχει μουσική βιομηχανία, δεν φαίνεται να παίζει αρνητικό ρόλο στην εξέλιξη των Lexicon. « Από τη στιγ μή που οι εταιρείες δεν πληρώνουν πλέον την παραγωγή των άλμπουμ, αυτό μας κάνει περισσότερο ανεξάρτητους ως δημιουργούς. Υπάρχει μια ευρύτερη ελευθερία και ανοχή σε αυτό που κάνουμε. Ομως η μουσική δεν είναι σουπερμάρκετ και γι΄ αυτό δεν πάει καλά. Παράδειγμα:όταν ένα CD κόστιζε 20 ευρώ, ένας πρωτοδιόριστος καταναλωτής πόσα CD μπορούσε να αγοράσει τον μήνα ώστε “να τη βγάλει” με τα υπόλοιπα; Γι΄ αυτό και ένα μέρος του κοινού στράφηκε στο downloading ».

Στα δύο αυτά χρόνια οι Lexicon Ρroject τη «βγάζουν» με τα live. Δύο από τα μέλη του συγκροτήματος έχουν παράλληλες ασχολίες, και όλοι τους περιμένουν να περάσει η κρίση. « Πληρώνουμε τα λάθη των περασμένων γενεών, χωρίς εμείς, η δική μας γενιά δηλαδή, να φταίμε. Πληρώνουμε την ευκολία των μεγαλυτέρων που κάθονταν με ευκολία στον καναπέ και δεν ζούσαν τα πράγματα ή μοίραζαν τον κόσμο μεταξύ τους. Θεωρώ ότι δεν έχουμε φθάσει στο χαμηλότερο βαρομετρικό. Μόλις γίνει αυτό, θα ανεβούμε. Ισως με αυτόν τον τρόπο δοθεί η ευκαιρία να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι. Σε όλους τους τομείς. Οπως γίνεται με τη γάγγραινα. Κόβεις το πόδι για να σωθείς».

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η Δίπλα στο Ποτάμι, Λάμπρου Κατσώνη 189, Αγ.

Ανάργυροι, τηλ. 210

2610.444.

η Κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Ωρα έναρξης:

22.30.

η Περισσότερες πληροφορίες για τους Lexicon Ρroject:

http://www. myspace.

com/lexiconproject, http:

//www. facebook.

com/home. php?#!

/LexiconΡroject Με πέμπτο μέλος τον Πασχαλίδη
Οι Lexicon Ρroject ξεκινούν μια σειρά εμφανίσεων στη μουσική σκηνή Δίπλα στο Ποτάμι, στο πλευρό του Μίλτου Πασχαλίδη. «Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν θα βγαίνουμε πριν από τον Μίλτο για να ανοίγουμε τη βραδιά, αλλά θα εμφανιζόμαστε μαζί. Μάλιστα έχουμε διασκευάσει κάποια τραγούδια μας, τα οποία ο ίδιος θα ερμηνεύσει για πρώτη φορά. Με αυτά τα live θεωρούμε ότι προσεγγίζουμε έναν διαφορετικό χώρο, περισσότερο “έντεχνο”- δεν μου αρέσει αυτή η λέξη- και ανθρώπους μεγαλύτερης, ίσως, ηλικίας. Θέλουμε να δούμε πώς θα λειτουργήσει».