Η χθεσινή συνάντηση του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργου Νικητιάδη με τους εκπροσώπους του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών (ΠΣΑΚ)- που πραγματοποιήθηκε έπειτα από διαδοχικά αιτήματα του ΠΣΑΚ και υπό τον φόβο της εξαγγελίας για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις- όχι μόνο δεν έλυσε τα προβλήματα που ταλανίζουν το επαγγελματικό μπάσκετ, αλλά επιβεβαίωσε ότι οι ανησυχίες του ΠΣΑΚ αντιμετωπίζονται με προχειρότητα από τους επίσημους φορείς.

Η δέσμευση που είχε λάβει στις 28 Δεκεμβρίου 2009 ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού κ. Πάνος Μπιτσαξής για λόγους πολιτικής φιλοσοφίας του κόμματος,δεν μπορούμε να επιτρέψουμε καταστάσεις εργασιακής ομηρείας » είχε πει τότε στον ΠΣΑΚ προκαλώντας την αναστολή της απεργίας) μετετράπη σε… « αδυναμία κατάθεσης της τροπολογίας που αφορά το επαγγελματικό μπάσκετ για τεχνικούς λόγους » σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Νικητιάδη, ο οποίος προσπάθησε να εξηγήσει στον γενικό διευθυντή κ. Κώστα Αλεξανδρίδη και στον νομικό σύμβουλο του ΠΣΑΚ κ. Γιάννη Ζαφειρόπουλο ότι « δεν έχει περάσει το νομοσχέδιο του υπουργείου μας,γι΄ αυτό δεν έχει κατατεθεί και η σχετική τροπολογία ».

Ο κ. Νικητιάδης αποκάλυψε κάτι ακόμη πιο σοβαρό, το οποίο μπορεί να ανατρέψει την τροπολογία. « Υπάρχει μια διαφοροποίηση σχετικά με τη μορφή της ασφάλισης των αθλητών της Α2 » ενημέρωσε τους παρισταμένους και το μυαλό όλων πήγε στο καθεστώς εξαρτημένης εργασίας, που δεν επιθυμούν τα σωματεία ακόμη και αν αυξηθεί η ετήσια κρατική επιχορήγηση από 100.000 ευρώ σε 125.000 ευρώ.

Το νέο κρούσμα… εμπαιγμού οδήγησε τον ΠΣΑΚ στην έκδοση ανακοίνωσης μέσω της οποίας καλεί τα μέλη του « στην κρισιμότερη γενική συνέλευση για το μέλλον του αθλήματος », που θα γίνει αύριο στις 19.30 στην αίθουσα Τύπου του ΟΑΚΑ. Ουδείς μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα της (ονομαστικής αυτή τη φορά και όχι μυστικής) ψηφοφορίας, ωστόσο στη συνέλευση που έγινε την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη το αποτέλεσμα ήταν 70-0 υπέρ της απεργίας.

Μέσα σε όλα αυτά, το ΔΣ της ΕΟΚ – θέλοντας να προλάβει τις εξελίξεις – αποφάσισε τη μετάθεση της έναρξης του πρωταθλήματος της Α2 κατά 15 ημέρες, δηλαδή στις 30 Οκτωβρίου, προκειμένου « να ρυθμιστούν ορισμένα θέματα που αφορούν το πρωτάθλημα », ενώ ο πρόεδρος της ΕΟΚ κ. Γιώργος Βασιλακόπουλος κάλεσε τους προέδρους των 14 ΚΑΕ της Α1 σε συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα. Το ζητούμενο είναι αν στην εν λόγω συνάντηση θα ληφθούν υπ΄ όψιν όσα τόνισαν στην προχθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου του ΕΣΑΚΕ οι προπονητές και οι αρχηγοί των ομάδων της Α1, λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους και προτείνοντας λύσεις για να βγει το μπάσκετ από το αδιέξοδο.

Ξεκινά… απολύμανση στο Μαρούσι
Μ ε γιαούρτια και αβγά… ξεπροβόδισαν τον επίδοξο πρόεδρο της ΚΑΕ Αμαρουσίου κ. Θανάση Μαρρή οι περίπου 150 οπαδοί της ομάδας γράφοντας τον επίλογο της σύντομης αλλά καταστρεπτικής θητείας του, η οποία στιγματίστηκε από τον αποκλεισμό του Αμαρουσίου από την Ευρωλίγκα και το Κύπελλο Ελλάδος. « Η πρώτη κίνηση που θα κάνουμε είναι η απολύμανση! » δήλωσε ο νέος πρόεδρος της ΚΑΕ (παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής του Αμαρουσίου και τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού και της Εθνικής) κ. Βασίλης Κωνσταντίνου μετά το πέρας της γενικής συνέλευσης παρουσία του μεγαλομετόχου κ. Αρη Βωβού, του δημάρχου Αμαρουσίου κ. Γιώργου Πατούλη και του προέδρου του Ερασιτέχνη κ. Κώστα Κουτσούκου, οι οποίοι αποφάσισαν να ακυρώσουν το προσύμφωνο μεταβίβασης των μετοχών στον κ. Μαρρή.

Χθες, η ΕΟΚ απέρριψε το αίτημα του Αμαρουσίου να αναβληθεί ο σημερινός αγώνας με τον Αρη στο Αλεξάνδρειο για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδος και έτσι οι Θεσσαλονικείς πήραν το εισιτήριο για την ημιτελική φάση άνευ αγώνος. Εκεί θα αντιμετωπίσουν τον νικητή του αποψινού ζευγαριού Κολοσσός Ρόδου- Παναθηναϊκός (Βενετόκλειο, 16.30). Στους άλλους αγώνες: ΠΑΟΚ- Ικαρος Καλλιθέας (Πυλαία, 16.30), Πανελλήνιος- Ολυμπιακός (Χαλκιοπούλειο, 18.30).