Η Βιέννη, γνωστή ως «Κόκκινη Βιέννη» (das Rote Wien) ακόμη και από την πριν από τον Χίτλερ εποχή, ρομαντικό πολιτικό σύμβολο της πανευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, δέχτηκε ένα βαρύ πλήγμα την περασμένη Κυριακή. Στις δημοτικές εκλογές το Κόμμα της Ελευθερίας, εκφραστής των φιλορατσιστικών «ιδεών» και της αντιισλαμικής πρακτικής, κατέλαβε τη δεύτερη θέση, συγκέντρωσε το 27,1% των ψήφων διπλασιάζοντας τη δύναμή του από το 2005 όταν έλαβε 14,8%.

Είναι αλήθεια ότι το αποτέλεσμα δεν σημαίνει ότι το κόμμα του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε κυριεύει τη διοίκηση της αυστριακής πρωτεύουσας. Οι Σοσιαλδημοκράτες έλαβαν 44,2%- πέντε εκατοστιαίες μονάδες λιγότερες απ΄ ό,τι το 2005- και έχουν εξασφαλίσει τη συνεργασία με τους Πράσινους και το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, ώστε ο δήμος να παραμείνει σε «δημοκρατικά χέρια». Ομως η εντυπωσιακή νεκρανάσταση του ακροδεξιού κόμματος, που συγκρότησε ο διαβόητος Γεργκ Χάιντερ στη δεκαετία του ΄90, προκαλεί πολιτικό σεισμό στην Αυστρία και δεν προοιωνίζεται ήρεμες πολιτικές και κοινωνικές ημέρες στη χώρα. Το άφησε να εννοηθεί προχθές ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις στη χώρα του δεν πρέπει να αφήσουν αδιάφορα τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Το προήγγειλε ο Στράχε δηλώνοντας ότι «δεν πρόκειται να μένουμε στο εξής στο περιθώριο. Ο λαός της Βιέννης μάς κάλεσε να δράσουμε».

Η δυναμική επανεμφάνιση της αυστριακής, ρατσιστικής Ακροδεξιάς δεν είναι η μόνη. Ερχεται μετά την εντυπωσιακή άνοδο που σημείωσαν σε πρόσφατες βουλευτικές εκλογές αδελφά κόμματα στη Νορβηγία, στην Ελβετία, στην Ολλανδία και στη Σουηδία. Ολα, σε διαφορετικό βαθμό το καθένα, πρόβαλλαν την ανάγκη για «εθνική καθαρότητα», όλα αξιώνουν τον αποκλεισμό των μουσουλμάνων μεταναστών και την απαγόρευση των λατρευτικών τους λειτουργιών. Ενα «σαφές ξενοφοβικό μήνυμα» δίδει σήμερα η Ευρώπη, διαπιστώνει ο βρετανικός «Guardian» και αποκαλύπτει ότι είκοσι και πλέον Συντηρητικοί ευρωβουλευτές ετοιμάζονται να συγκροτήσουν ένα «σκληρό αντιμεταναστευτικό κόμμα, έχοντας τις «συμπάθειες» πολύ περισσότερων συναδέλφων τους στη Βουλή των Κοινοτήτων. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση στη Γαλλία έδωσε στην «αντιισλαμική παράταξη» ποσοστό 22%.

Η οικονομική κρίση, η μικροτρομοκρατία και ο φόβος για σοβαρές τρομοκρατικές επιθέσεις είναι το «έδαφος» που θρέφει την ξενοφοβία, τον ρατσισμό και την εγκληματική αυτοδικία. Ακόμη και η Αυστρία, η οποία σχεδόν δεν αισθάνθηκε την κρίση- η Βιέννη μάλιστα καθόλου λόγω αυξημένου τουρισμούπαρασύρθηκε στη δίνη της πανευρωπαϊκής αντιμεταναστευτικής καταιγίδας. Η διογκούμενη ανεργία και η ουσιαστική απραξία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άλλων διεθνών πολιτικών οργανισμών στην αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, καθώς και η αδιαφορία- όταν δεν είναι συνέργεια- μιας σειράς κρατών στην παρεμπόδιση επίδοξων μεταναστών να περάσουν λαθραία στην Ευρώπη αναδεικνύονται και πάλι σε υπονομευτές της δημοκρατίας και των κοινωνικών θεσμών της Ευρώπης.