ΣΑΝΤΙΑΓΟ Κατευθείαν στον καυτό- και ψυχοφθόρο- προβολέα των μέσων ενημέρωσης αναμένεται να εκτεθούν οι 33 εγκλωβισμένοι μεταλλωρύχοι όταν αντικρίσουν ξανά σε λίγες ημέρες (εκτός τραγικού απροόπτου) το φως του ήλιου. Και αυτό γιατί προτού ακόμη οι εργάτες επιστρέψουν στην επιφάνεια της γης «βομβαρδίζονται» από προτάσεις για συνεντεύξεις, εμφανίσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές, ακόμη και για να πρωταγωνιστήσουν σε κινηματογραφι- κές ταινίεςμε το αζημίωτο φυσικά.

Περισσότεροι από 750 δημοσιογράφοι από όλον τον κόσμο αναμένεται να τους πολιορκήσουν στενά, προκειμένου να αποσπάσουν ιστορίες επιβίωσης όσων συμπλήρωσαν πάνω από δύο μήνες στα έγκατα της γης, σε βάθος 700 μέτρων. Επίσης η κυβέρνηση του κεντροδεξιού προέδρου Σεμπαστιάν Πινέρα προετοιμάζεται πυρετωδώς για να εκμεταλλευθεί πολιτικά το γεγονός, με τον ίδιο τον χιλιανό ηγέτη να σχεδιάζει έναν ιδιότυπο «γύρο του θριάμβου» μαζί με τους «33 ήρωες» σε όλη την επικράτεια.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Χιλής, καθέναν από τους 33 μεταλλωρύχους περιμένει και από ένα παχυ λό συμβόλαιο για τη συγγραφή ενός βιβλίου ή τη συμμετοχή του σε κάποια τηλεοπτική εκπομπή. Επιπλέον, ο χιλιανός σκηνοθέτης Ροντρίγκο Ορτούσαρ ήδη ετοιμάζει το σενάριο της επόμενης ταινίας του, με τίτλο «Οι 33» («Los 33») και θέμα- τι άλλο;- την απίστευτη περιπέτεια που έζησαν οι εργάτες. «Ολα τα έσοδα της ταινίας μου θα δοθούν στο ίδρυμα που θα συσταθεί για την εκπαίδευση των παιδιών των 33 εργατών» τόνισε ο σκηνοθέτης.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού των μεταλλωρύχων θα ξεκινήσει σήμερα τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) και θα χρειαστούν τουλάχιστον 24 ή και 48 ώρες για να μεταφερθούν στην επιφάνεια και οι 33 εργάτες. Πρώτοι θα ανέβουν όσοι παρουσιάζουν προβλήματα υγείας, συνοδευόμενοι από ειδικούς μηχανικούς, που θα κατέβουν για να τους βοηθήσουν στην ανύψωση με την ειδική κάψουλα διαφυγής. Οι τεχνικοί επικεντρώνουν όλη τους την προσοχή στην ασφάλεια της επιχείρησης, καθώς θέλουν να αποφύγουν κάθε ενδεχόμενο τραυματισμού κάποιου από τους εργάτες.

Ηρωες εκτεθειμένοι στον μιντιακό ίλιγγο
Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι οι 33 εργάτες στάθηκαν τυχεροί μέσα στην ατυχία τους. Ωστόσο ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν ότι η απότομη (υπερ)έκθεσή τους στη δημοσιότητα ενδέχεται να έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχοσύνθεσή τους.

«Το πρόβλημα με το να θεωρηθείς ήρωας από τη μία ημέρα στην άλλη είναι ότι κοιτάζοντας ξαφνικά από την κορυφή προς τα κάτω βλέπεις μόνο την άβυσσο. Και σε πιάνει ίλιγγος» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο χιλιανός καθηγητής πανεπιστημίου Κλάους Μπεν, ο οποίος εκτιμά ότι «η υπερπροσφορά χρημάτων και δημοσιότητας μόνο κακό ενδέχεται να προξενήσει στην, ούτως ή άλλως, ευάλωτη ψυχοσύνθεση των 33 εργατών».

«Εκτός από ήρωες,οι 33 εργάτες είναι πάνω απ΄ όλα θύματα» υποστηρίζει ο καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο Σέρχιο Γκονσάλες, επισημαίνοντας πως «όταν πατήσουν το πόδι τους στην επιφάνεια της γης, θα είναι εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι σε σχέση με πριν».