Η μόνη αίγλη που έχει απομείνει στο πολύπαθο ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ – που κάποτε ήταν όντως « το καλύτερο στην Ευρώπη », σύμφωνα με το σλόγκαν του τότε προέδρου του ΕΣΑΚΕ κ. Θόδωρου Καρατζά – είναι η… «Αίγλη» Ζαππείου, όπου πραγματοποιήθηκε η ετήσια κοινή συνέντευξη Τύπου των προπονητών και των αρχηγών των 14 ΚΑΕ της Α1. Η χθεσινή εκδήλωση θύμιζε… μνημόσυνο, οι κόουτς και οι αθλητές έδειξαν πρωτοφανή διάθεση να αναδείξουν τα πραγματικά προβλήματα (με πρώτο τη βία), η διοργανώτρια αρχή (ΕΣΑΚΕ) απάντησε με ανακοίνωση στην εξαγγελία των παικτών για συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων και ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης κάλεσε το προεδρείο των παικτών (ΠΣΑΚ) για συνάντηση σήμερα το μεσημέρι. Ολα αυτά έξι ημέρες πριν από το τζάμπολ της Α1, που έχει προγραμματιστεί για το ερχόμενο Σάββατο, ενώ την Πέμπτη θα γίνει η ΓΣ του ΠΣΑΚ.

«Θα παρακαλούσα εσάς τους δημοσιογράφους να δείτε και τη θετική πλευρά του πρωταθλήματος. Μην το βάζετε στη γωνία» υπέβαλε το αίτημα ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ κ. Βασίλης Οικονομίδης , αλλά οι αληθινοί πρωταγωνιστές του αθλήματος ήταν οι πρώτοι που δεν είχαν όρεξη να υπακούσουν. «Δεν έχουμε καταλάβει ότι το μπάσκετ βρίσκεται ήδη στη γωνία. Δυστυχώς, έχουμε πατώσει.Ο κόσμος έχει χάσει το ενδιαφέρον του. Το πρωτάθλημα έχει χάσει την αξιοπιστία του. Γιατί αφήνουμε το πρόβλημα να διογκώνεται;» αναρωτήθηκε δημοσίως ο Λάζαρος Παπαδόπουλος παίρνοντας πρώτος τον λόγο ως πρόεδρος του ΠΣΑΚ.

Ακολούθησε το δριμύ «κατηγορώ» του προπονητή του ΠΑΟ κ. Ζέλικο Ομπράντοβιτς. «Δεν θέλω να ρισκάρω τη ζωή μου. Δεν θέλω να ξαναδώ μαχαίρι να πέφτει και να κινδυνεύουν όσοι αγωνίζονται στο παρκέ.Δεν χρειάζεται να συμβεί κάτι πολύ κακό για να ληφθούν μέτρα. Αν θέλετε να είστε σοβαρή λίγκα, πρέπει να αλλάξετε τους κανονισμούς. Ενα μπουκάλι ή έστω ένα κέρμα είναι αρκετά.Σιγά σιγά πρέπει να φέρουμε στο γήπεδο τον κόσμο που αγαπά το μπάσκετ και όχι τους χούλιγκαν» υπογράμμισε ο «Ζοτς», δίνοντας… ασίστ στον τεχνικό του Ολυμπιακού κ. Ντούσαν

Ιβκοβιτς να πει: «Συμφωνώ με τον φίλο και κουμπάρο μου Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Υπόσχομαιλοιπόνότι οι παίκτες του Ολυμπιακού θα είναι παράδειγμα για όλους. Για άλλα πράγματα,στα οποία δεν είμαι υπεύθυνος, δεν υπόσχομαι τίποτε».

Ο προπονητής του Περιστερίου κ. Αργύρης Πεδουλάκης σχολίασε ότι «το ελληνικό μπάσκετ βρίσκεται σε κλινική και κρατιέται γιατί λειτουργεί η υστεροφημία του», ενώ ο κόουτς της ΑΕΚ κ. Μηνάς Γκέκος δήλωσε: «Οι παίκτες ετοιμάζονται για απεργία, δεν ξέρουμε ποιες ομάδες θα συμμετάσχουν. Ο Πρωθυπουργός λέει ότι είμαστε αναξιόπιστοι και αυτό αφορά και τον αθλητισμό».

Η «βόμβα» ήλθε από τον αρχηγό του Ολυμπιακού Θοδωρή Παπαλουκά , ο οποίος δεν μάσησε τα λόγια του, τονίζοντας: «Ισως είναι η τελευταία σεζόν που βρίσκομαι εδώ, από τη στιγμή που τελειώνει το συμβόλαιό μου. Και η αιτία δεν θα είναι άλλη από την κατάσταση που επικρατεί.Δεν βλέπω να υπάρχει τεχνοκρατική προσέγγιση. Η απαξίωση του προϊόντος είναι εμφανής. Δεν υπάρχει σωστή οργάνωση. O κόουτς Ομπράντοβιτς έχει δίκιο λέγοντας ότι απειλούνται οι ζωές μας. Το μπάσκετ έχει στριμωχτεί στη γωνία και σε λίγο θα πεθάνει από ασφυξία.Βρείτε λύσεις και άμεσα». Ο αρχαιότερος (18 χρόνια) στην Α1 Δημήτρης Παπανικολάου κωδικοποίησε τους προβληματισμούς του εκφράζοντας την αντίθεσή του στην απεργία: «Η λέξη “κρίση” θα πρέπει να σταματήσει να κουκουλώνει τα πάντα. Τιμωρούμε έδρες, δηλαδή τα τσιμέντα των γηπέδων. Τιμωρούμε το μπάσκετ και όχι τους χούλιγκαν. Τον πεσμένοόμωςδεν πρέπει να του ρίχνεις μια κλωτσιά για να τον στείλεις στον γκρεμό. Κάνω έκκληση στον ΠΣΑΚ να μην κάνει απεργία. Είναι λάθος το τάιμινγκ. Ορισμένες ομάδες βολεύονται από την απεργία». Και προτού προλάβει να ολοκληρώσει τη φράση του, ο προπονητής της ΑΕΚ κ. Γκέκος πήρε το… Οσκαρ ειλικρίνειας λέγοντας: «Συμφωνώ με τον Παπανικολάου, εμείς είμαστε από τις ομάδες που παρακαλάνε να γίνει απεργία».