Πραγματικότητα έγινε το πρώτο ογκολογικό νοσοκομείο για παιδιά, το οποίο παρουσίασαν η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα»,κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, και ο διοικητής του γειτονικού νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», κ. Εμμανουήλ Παπασάββας. To ογκολογικό νοσοκομείο εγκαινιάζεται την Πέμπτη.

Το νοσοκομείο βρίσκεται σε έκταση 14.930 τετραγωνικών μέτρων και αποτελείται από πέντε κτίρια που συνδέονται μεταξύ τους όπως και με το «Αγία Σοφία».

Εχει 138 κλίνες και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών, ογκολογικές και αιματολογικές νοσηλευτικές μονάδες, 24 κλίνες ημερήσιας νοσηλείας, πέντε κλίνες ημερήσιας νοσηλείας μεταμόσχευσης μυελού των οστών, ιατρείο πόνου, μονάδα ραδιενεργού θεραπείας, διαγνωστικό τμήμα PET, Κέντρο Αιμοδοσίας, τακτικά εξωτερικά ιατρεία, σχολείο, δύο παιδικές χαρές, ξενώνα και αμφιθέατρο.

Το νοσοκομείο θα ενταχθεί διοικητικά και λειτουργικά στο «Αγία Σοφία», ωστόσο ο Σύλλογος «Ελπίδα» θα αναλάβει την ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών και την εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού στο Χάρβαρντ και σε άλλα νοσοκομεία του εξωτερικού.

«Σκύψαμε πάνω από τα σχέδια και τις μελέτες του νοσοκομείου με αγάπη και φροντίδα για τα παιδιά, με κυριότερο μέλημά μας την πρόσβασή τους στις υψηλότερα προηγμένες μεθόδους θεραπείας» ανέφερε στην ομιλία της η κ. Βαρδινογιάννη.

Ο διοικητής του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» κ. Παπασάββας έκανε λόγο για πρότυπο νοσηλευτικής και θεραπευτικής μονάδας.

Αποκάλυψε επίσης ότι η οικογένειά της κ. Βαρδινογιάννη κάλυψε με δικά της χρήματα μεγάλο μέρος των δαπανών ανέγερσης της μονάδας καθώς και της δαπάνης προμήθειας και εγκατάστασης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Οπως είπε ο κ. Παπασάββας, η μετεγκατάσταση των τμημάτων που θα λειτουργήσουν στο νέο νοσοκομείο προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2010.

Ιδιαίτερη είναι η διακόσμηση του νοσοκομείου, με κεντρικό θέμα ένα κορίτσι, την Ελπίδα, που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο. Κάθε κτίριο παραπέμπει σε μια διαφορετική ήπειρο και κάθε τομέας σε διαφορετική χώρα με εικόνες και μνημεία.