Από τον Ιανουάριο θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη νομοθετική κατοχύρωση της συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών. Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή
του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου, λειτουργεί ήδη από το καλοκαίρι και από την Πρωτοχρονιά του 2011 αναμένεται να ασχοληθεί με ζητήματα που αφορούν τη συμβίωση ομόφυλων ζευγαριών. Αλλωστε ο ίδιος ο
υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης έχει τονίσει κατ΄ επανάληψη το τελευταίο διάστημα ότι το σύμφωνο θα επεκταθεί από τα ετερόφυλα ζευγάρια στα ομόφυλα- πάγιο αίτημα των ομοφυλοφίλων στη χώρα μας.

«Η ελληνική πολιτεία μάς αντιμετωπίζει σαν να μην υπάρχουμε» αναφέρει ο κ. Βασίλης Τσιμενίδης , ο οποίος συμβιώνει με τον σύντροφό του για περισσότερα από 17 χρόνια. «Στο διάστημα αυτό έχουμε ακούσει πολλές εξαγγελίες για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που ακόμη δεν έχουν γίνει πραγματικότητα.Στις τελευταίες εκλογές ψηφίσαμε ΠαΣοΚ γιατί τα στελέχη του είχαν δεσμευτεί ότι θα έβρισκαν τρόπο να δώσουν λύση σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί πολίτες. Και τώρα ανακοινώνουν ότι περιμένουν προτάσεις» τονίζει. «Φανταστείτε ότι ακόμη και στο νοσοκομείο να πάει ο σύντροφός μουμπορεί να μη με αφήσουν να τον δω ή να ενημερωθώ από τον γιατρό του για την κατάσταση της υγείας του επειδή δεν είμαι συγγενής πρώτου βαθμού» λέει ο κ. Τσιμενίδης. Εξηγεί επίσης ότι ακόμη και στην περίπτωση που ένας ομοφυλόφιλος κάνει διαθήκη φροντίζοντας σε περίπτωση θανάτου να ορίσει τον σύντροφό του ως αποδέκτη της περιουσίας του, η διαθήκη αυτή δεν διασφαλίζει τον κληρονόμο, δεδομένου ότι θα μπορούσε να προσβληθεί- με επιτυχία- από τους επιζώντες συγγενείς. Ο κ. Τσιμενίδης σημειώνει ότι την ώρα που στη Γερμανία ένας υπουργός της κυβέρνησης παντρεύεται με πολιτικό γάμο τον ιδίου φύλου σύντροφό του, την ώρα που το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποδέχεται αρχικά το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στην υιοθεσία, την ώρα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναγνωρίσει τον πολιτικό γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, η ελληνική πολιτεία αντιμετωπίζει το θέμα σαν μια «καυτή πατάτα» και προτιμάει να κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα.

Οι κινήσεις του υπουργείου
Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης διαβεβαίωσε πριν από λίγο καιρό ότι σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας το υπουργείο έχει δημιουργήσει μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή που θα καταθέσει προτάσεις για το σύμφωνο συμβίωσης ατόμων ιδίου φύλου που σήμερα ισχύει μόνο για ετερόφυλα ζευγάρια. Η επιτροπή συστάθηκε στις 29 Ιουλίου και, σύμφωνα με μέλη της, έργο της είναι να καταθέσει προτάσεις σε ζητήματα σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου. Προς το παρόν έχουν συζητηθεί θέματα που αφορούν ζητήματα των ετερόφυλων ζευγαριών και υπολογίζεται ότι όσα αφορούν τα ομόφυλα ζευγάρια θα αρχίσουν να συζητούνται μετά τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Οι ομοφυλόφιλοι αντιμετωπίζουν κατ΄ αρχάς θετικά την εξέλιξη αυτή, αλλά, όπως τονίζουν, εκτός του ότι έχει καθυστερήσει υπερβολικά η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, δεν καλύπτει επαρκώς τα θέματα των ίσων δικαιωμάτων. «Είναι ένα πρώτο θετικό βήμα» τονίζει ο κ. Γιώργος Τσιτιρίδης, υπεύθυνος του περιοδικού «Screw» και της ιστοσελίδας www. gayworld.gr. «Καλωσορίζουμε την πρωτοβουλία του υπουργείου. Τα ζητήματα αυτά θα έπρεπε να έχουν επιλυθεί από καιρό. Βέβαια η ένταξη των ομοφύλων ζευγαριών σε όσους θα μπορούν να συνάπτουν σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης είναι μόνο η αρχή. Θεωρώ ότι ως τη στιγμή που θα επιτρέπεται στους ομοφυλοφίλους να τελούν πολιτικό γάμο θα υπάρχει πάντα μια ανισότητα ανάμεσα σε ομόφυλα και στα ετερόφυλα ζευγάρια» καταλήγει.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βαστερβέλε (δεξιά) υπέγραψε σύμφωνο συμβίωσης με τον σύντροφό του Μίχαελ Μρονζ στις 17 Σεπτεμβρίου

Περίπου τετρακόσια ομόφυλα ζευγάριαέχουν παντρευτεί ως σήμεραστο Μεξικό, έξι μήνες μετά την ενεργοποίηση του σχετικού νόμου. Από αυτούς το 53% αφορά ζευγάρια αντρών και το 47% ζευγάρια γυναικών.Η μεγάλη πλειονότητα των ζευγαριών που παντρεύτηκαν είχαν ηλικίες μεταξύ 30 και 40.Ωστόσο υπήρξαν τέσσερις γάμοι ζευγαριών ηλικίας από 71 ως 90 ετών.Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού έχει επίσης νομοθετήσει τη δυνατότητα των ομόφυλων ζευγαριών να υιοθετούν.

Τον περασμένο Αύγουστο τα ομόφυλα ζευγάρια στη Γερμανία απέκτησαν ίσα κληρονομικά δικαιώματα με τα ετερόφυλα,σύμφωνα με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.Το δικαστήριο,με έδρα την Καρλσρούη,ανακοίνωσε ότι οι νόμοι για τους φόρους κληρονομιάς που στιγματίζουν τα ομόφυλα ζευγάρια αντίκεινται στην αρχή της ισότητας του γερμανικού δικαίου.

Στην Καλιφόρνια οι δικαστικές αρχές έκριναν ότι τα ομόφυλα ζευγάρια δεν επιτρέπεται να τελούν γάμους στην Πολιτεία όσο το δικαστήριο εξετάζει τη συνταγματικότητα της ισχύουσας απαγόρευσης.Η απόφαση αυτή ανατρέπει την έγκριση που εξέδωσε ο περιφερειακός δικαστής Βον Γουόκερ,ο οποίος είχε επιτρέψει τους γάμους όσο η υπόθεση εξετάζεται.

Τον περασμένο Ιούλιο η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες υπέγραψε τον νόμο που νομιμοποιεί τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών.«Είμαστε τώρα μια κοινωνία με περισσότερη ισότητα από ό,τι μία εβδομάδα πριν» δήλωσε μετά την υπογραφή του νόμου.

Η Ολλανδία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που έδωσε πλήρη δικαιώματα γάμου για όλα τα ζευγάρια χωρίς καμία διάκριση από την 1η Απριλίου 2001. Τα ομόφυλα ζευγάρια,όπως και τα ετερόφυλα,έπειτα από τρία χρόνια κοινής ζωής,μπορούν να κάνουν αίτηση για δικαστική έγκριση υιοθεσίας.