Λίγα 24ωρα από την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής συνόδου, κανένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν έχει εγγραφεί προς ψήφιση στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας της Βουλής για την προσεχή εβδομάδα. Οι νέες διατάξεις που εισάγει ο νέος Κανονισμός της Βουλής, ο οποίος ετέθη μόλις σε ισχύ, φέρνουν «τα πάνω κάτω» στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, οι οποίες αποκτούν έναν μακρύ και (νομοθετικά) βασανιστικό χαρακτήρα, καθώς η όλη φάση επεξεργασίας, συζήτησης και ψήφισης των νομοσχεδίων επιμηκύνεται αισθητά μιας και μέχρι την ψήφισή τους θα μεσολαβούν διάφορα στάδια.

Τηρουμένων των συνθηκών, οι αλλαγές αυτές που εισήγαγε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος, με την έγκριση του Σώματος, δημιουργούν νέα (κοινοβουλευτικά) δεδομένα και αποτελούν ένα είδος «στοιχήματος» ως προς τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Είναι ενδεικτικό του νέου τοπίου που διαμορφώνεται πλέον ότι το νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες επισήμως ο υπουργός Υποδομών και Δικτύων κ. Δ. Ρέππας για την αναδιάρθρωση και εξυγίανση του ΟΣΕ θα εισαχθεί στην αρμόδια Επιτροπή εντός της προσεχούς εβδομάδος και ακολούθως θα μεσολαβήσουν, βάσει του νέου κανονισμού, επτά πλήρεις ημέρες, ώστε να επανέλθει προς επεξεργασία για να λάβει τελικώς τον δρόμο του προς ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής.

Ετσι, με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις, το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στις 26 Οκτωβρίου- και αν… Την ίδια στιγμή, τα μόνα νομοσχέδια που αναμένεται, προς το παρόν, να κατατεθούν από την κυβέρνηση είναι για τις συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών του Δημοσίου και για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Δεδομένης και της διακοπής των εργασιών του Κοινοβουλίου λόγω αυτοδιοικητικών εκλογών, η ψήφισή τους αναμένεται προς τα τέλη Νοεμβρίου. Ο Πρόεδρος της Βουλής δηλώνει ότι «δεν θα πρέπει να έχει τόση σημασία η ποσότητα,αλλά η ποιότητα του παραγόμενου νομοθετικού έργου». Και σε αυτή την κατεύθυνση προσδοκάται να κινηθεί εφεξής η Βουλή, ο νέος Κανονισμός της οποίας τέθηκε σε ισχύ με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής συνόδου. Φιλοδοξία του κ. Πετσάλνικου αποτελεί να συμβάλει στην ενίσχυση της διαφάνειας και στη βελτίωση της ποιότητας του νομοθετικού και κοινοβουλευτικού έργου, καθώς και στην αναβάθμιση της λειτουργίας και του ρόλου του βουλευτή.

Μεταξύ των σημαντικότερων αλλαγών είναι η νομοθετική προδικασία, δηλαδή η υποχρεωτική έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών των προωθούμενων νομοσχεδίων, όπως και η έκθεση επί της δημόσιας διαβούλευσης που έχει προηγηθεί, ενώ ο αρμόδιος υπουργός θα ενημερώνει εγγράφως τα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής κατά τη φάση της διαβούλευσης.

Ετσι, εκτός από την αιτιολογική έκθεση, το τροποποιούμενο νομοσχέδιο, την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου και την ειδική έκθεση, που κατατίθεντο μέχρι τώρα, προστίθενται πλέον η έκθεση αξιολόγησης και η έκθεση διαβούλευσης.