Η εθνική ομάδα παίζει σήμερα («Γ. Καραϊσκάκης – 21.45, Μega) τα ρέστα της στην προκριματική φάση του Εuro 2012 με αντίπαλο τη Λετονία και χωρίς τον Φάνη Γκέκα, ο οποίος ακριβώς πριν από έναν χρόνο είχε κάνει καρέ απέναντι στην ομάδα του κ. Αλεξάντρς Στάρκοφς στο παιχνίδι για τα προκριματικά του Μουντιάλ.

Οι Λετονοί πανηγυρίζουν για την απουσία του επιθετικού της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης ο οποίος τους φιλοδώρησε με 6 γκολ στα τελευταία δύο παιχνίδια με την Ελλάδα, αλλά καλού κακού κρατάνε και τις αποστάσεις τους, καθώς δεν γνωρίζουν τι τους επιφυλάσσει ο Κώστας Μήτρογλου ή ο Γιώργος Σαμαράς, ο οποίος προπονήθηκε χθες και τέθηκε στη διάθεση του κ. Φερνάντο Σάντος. « Να δούμε ποιος ελληνικός μύθος μας περιμένει την Παρασκευή » έγραψε χθες η λετονική ηλεκτρονική ιστοσελίδα Σπορτς.

Μετά την εντός έδρας ισοπαλία (1-1) με τη Γεωργία, η νίκη στο σημερινό παιχνίδι με τη Λετονία, αλλά και σε εκείνο που ακολουθεί την Τρίτη (21.45, «Γ. Καραϊσκάκης») με το Ισραήλ, είναι μονόδρομος για την ελληνική ομάδα.

Το πώς θα επιτευχθεί δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία. Πέρυσι τον Οκτώβριο στο Ηράκλειο η Λετονία είχε προηγηθεί με 1-0 και 2-1 με γκολ του Βερπακόφσκις , αλλά μετά το πέναλτι-δώρο του νορβηγού διαιτητή κ. Χένινγκ Οβρεμπο η ελληνική ομάδα πήρε μπροστά και επικράτησε 5-2 με 4 γκολ του Γκέκα και ένα του Σαμαρά. Με δεδομένα τα επιθετικά προβλήματα ο κ. Σάντος θωρακίζει την άμυνα ώστε να μην αιφνιδιαστεί από τους Λετονούς, όπως συνέβη στον αγώνα με τη Γεωργία, ελπίζοντας ότι εύκολα ή δύσκολα, αργά ή γρήγορα, σε αιφνιδιασμό ή από στημένη φάση, θα έρθει και το πολυπόθητο γκολ. Η διπλή αμυντική γραμμή των Λετονών μπορεί να σπάσει με καλή κυκλοφορία της μπάλας και μηδενισμό των λαθών στη μεσαία γραμμή.

Ο πορτογάλος προπονητής προσανατολίζεται να επαναφέρει στο δεξιό άκρο της άμυνας τον Τοροσίδη, να ξεκινήσει με ανασταλτικούς χαφ τους Κατσουράνη , Τζιόλη και τον Καραγκούνη σε δημιουργικό ρόλο στη μεσαία γραμμή πίσω από τους Σαλπιγγίδη και Μήτρογλου. Αν ξεκινήσει στην αρχική ενδεκάδα ο Σαμαράς πιθανόν να μείνουν στον πάγκο οι Νίνης και Κονέ. Ο δεύτερος, αν τελικά αγωνιστεί, θα κάνει ντεμπούτο στην Εθνική. Ο Παπασταθόπουλος με τον Αβραάμ Παπαδόπουλο θα αποτελέσουν το κεντρικό αμυντικό δίδυμο, ενώ αριστερά στην άμυνα λόγω Βερπακόφσκις ίσως προτιμηθεί ο Τζαβέλλας από τον Σπυρόπουλο. Ο Καραγκούνης συμπληρώνει σήμερα 100 διεθνείς συμμετοχές και θα τιμηθεί από την ΕΠΟ.

Οι Λετονοί μετά την εντός έδρας ήττα από την Κροατία αναζητούν μια μεγάλη εκτός έδρας επιτυχία για να ρεφάρουν. Ο κ. Στάρκοφς δήλωσε ότι το ζητούμενο για την ομάδα του είναι να πιάσει υψηλά στάνταρ απόδοσης και να αναδείξει στον αγωνιστικό χώρο τον ηγέτη που δεν είχε στα προηγούμενα παιχνίδια. Αν ο τερματοφύλακας Βάνινς αντέξει στα πυρά των ελλήνων διεθνών, ο Τύπος της Λιθουανίας θεωρεί δεδομένο ότι ο Βερπακόφσκις με τον 22χρονο αλλά πολλά υποσχόμενο Αρτιόμ Ρούντνιεφς της Λεχ Πόζναν θα βρουν τρόπο να παραβιάσουν την εστία του Σηφάκη .