H ομαλή κατοχύρωση των βραχυπρόθεσμων αποδόσεων και η ανανέωση της ζήτησης επέτρεψαν στην κεφαλαιαγορά να αφομοιώσει την παρούσα περιοχή τιμών χωρίς παρενέργειες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο αμφίρροπο κλίμα της εγχώριας αγοράς επέδρασαν η νευρικότητα και οι συνεχείς μεταπτώσεις των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Χθες το απόγευμα όμως οι αγορές της Ευρώπης σταθεροποιήθηκαν σε θετική τροχιά μετά την επιβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά και τις «καθησυχαστικές» δηλώσεις του προέδρου της πρώτης κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ που ακολούθησαν αμέσως μετά.

Ωστόσο το αρνητικό άνοιγμα της Γουόλ Στριτ επέδρασε αρνητικά τόσο στην Ευρώπη όσο και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πέρασε σε οριακά αρνητικό έδαφος τα τελευταία λεπτά, με αποτέλεσμα να περιορίσει στο ελάχιστο τα κέρδη του κατά το κλείσιμο.

Αναλυτικά, ο γενικός δείκτης δέχθηκε πιέσεις στην έναρξη, όπου υποχώρησε κατά 0,93% στο χαμηλό των 1.538 μονάδων.

Αντιδρώντας στη συνέχεια πέρασε σε θετικό έδαφος μετά το μεσημέρι, για να επακολουθήσουν αλλεπάλληλες αλλαγές προσήμων. Προτού ξεκινήσει η τελευταία ώρα της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης σταθεροποιήθηκε σε ανοδική τροχιά, όπου σημείωσε και το υψηλό της ημέρας στις 1.561,77 μονάδες με άνοδο 0,59%.

Τελικά όμως απώλεσε το σύνολο των κερδών του και αντιδρώντας από το τοπικό χαμηλό των 1.550 μονάδων, όπου πιέστηκε στη λήξη, διασφάλισε οριακά το θετικό πρόσημο κλείνοντας στις 1.553,76 μονάδες με άνοδο 0,08%.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FΤSΕ20 διένυσε το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης σε θετικό έδαφος και μολονότι περιόρισε τα κέρδη του στο τέλος έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,34% αντλώντας στήριξη από τις τράπεζες, ο κλαδικός δείκτης των οποίων ενισχύθηκε κατά 0,82%. Στη θετική επίδοση του γενικού δείκτη συνέβαλαν επίσης η ισχυρή ανάκαμψη της ΔΕΗ (+3,40%), αλλά και του ΟΤΕ που συνέχισε την ανοδική του πορεία ενισχύοντας τα κέρδη του κατά 0,89%.

Διστακτικό ήταν το κλίμα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ο δείκτης της οποίας παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος, με εξαίρεση την τελευταία ώρα που αντέδρασε, χωρίς όμως να διατηρήσει τα όποια κέρδη του στο κλείσιμο όπου ενισχύθηκε κατά το οριακό ποσοστό του 0,03%.

Ο τζίρος της αγοράς περιορίστηκε έναντι του προχθεσινού και διαμορφώθηκε στα 116,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,25 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν σε πακέτα.

Μετοχή
* Εθνική Τράπεζα: Οι πρόσφατες τοποθετήσεις στην περιοχή των 7 ευρώ αποτέλεσαν σπάνια ευκαιρία για τους «φίλους» της κορυφαίας εισηγμένης. Η μετοχή έχοντας αφήσει τη συγκεκριμένη περιοχή τιμών από τα μέσα του 2003, αντέδρασε ακριβώς από το ίδιο χαμηλό της 5ης και 6ης Μαρτίου 2009 στο οποίο πιέστηκε ενδοσυνεδριακά (7,03 ευρώ) στην εναρκτήρια συνεδρίαση του μήνα που διανύουμε. Ξεκινώντας από ιδιαίτερα χαμηλή αφετηρία, η μετοχή μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες εισόδου σε ελκυστικές αποτιμήσεις αν εκδηλωθεί διάθεση κατοχύρωσης μέρους των κερδών μετά την ανάκτηση των 8 ευρώ, που ανέβασε τη συνολική της απόδοση στο 11,57% κατά το τελευταίο πενθήμερο.