Ξεκίνησε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη για τη θεαματική απόδραση, με ελικόπτερο, από τις φυλακές Κορυδαλλού των Αλκέτ Ριζάι και Βασίλη Παλαιοκώστα, στις 22 Φεβρουαρίου του 2009.

Συγκατηγορούμενοι του Ριζάι και του φυγόδικου Β. Παλαιοκώστα στην υπόθεση είναι η σύντροφος του πρώτου, Ασπασία Μετροπία, ζευγάρι Αλβανών και ένας επιχειρηματίας.

Οι κατηγορίες που ανά περίπτωση αντιμετωπίζουν οι έξι κατηγορούμενοι αφορούν τα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένης περίπτωσης κατοχής όπλων και πυρομαχικών, αρπαγής από κοινού (που αφορά τον πιλότο του ελικοπτέρου), παράνομη κατάληψη αεροσκάφους, διατάραξη ασφάλειας αεροσκάφους, απόδραση κρατουμένου κ.ά.

Ο Ριζάι μεταφέρθηκε το πρωί της Δευτέρας κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και σε όλη τη διάρκεια της δίκης κρατούσε το χέρι της συντρόφου του.

Πρώτος μάρτυρας κατέθεσε στο δικαστήριο ο πιλότος του ελικοπτέρου Ηλίας Θεοφιλόπουλος, ο οποίος, πλην του Ριζάι, δεν αναγνώρισε άλλον από τους παρόντες κατηγορούμενους.

Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, η γυναίκα που μίσθωσε το σκάφος, η οποία -όπως είπε- είχε άλλον σωματότυπο από αυτόν της κατηγορουμένης, είχε πει ότι θέλει με τον σύντροφό της μεταφορά από το γήπεδο της Ιτέας στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ο πιλότος κατέθεσε ότι, όταν μπήκε το ζευγάρι στο ελικόπτερο, η γυναίκα τον απείλησε με μαχαίρι και ο άντρας κρατούσε μια χειροβομβίδα. Του είπαν, όπως κατέθεσε, ότι «θα πάμε στον Κορυδαλλό».

Ο μάρτυρας είπε ότι πάνω από τις φυλακές έπεσαν πολλοί εκφοβιστικοί πυροβολισμοί και ότι από εκεί στο ελικόπτερο ανέβηκαν ο Ριζάι και ο Παλαιοκώστας.

Μάλιστα, όπως σημείωσε, κατά την απογείωση από τις φυλακές τρεις – τέσσερις σφαίρες χτύπησαν την κοιλιά του ελικοπτέρου.

Σύμφωνα με τον πιλότο, ο Παλαιοκώστας ήταν εκείνος που λίγο μετά τα διόδια του υπέδειξε το σημείο προσγείωσης και ότι, επίσης, ήταν αυτός που, αφού κατέβηκαν
οι υπόλοιποι από το ελικόπτερο, τού έδωσε να φορέσει μια κουκούλα.

Η δίκη συνεχίζεται.