«Ο καθένας στη ναυτιλιακή κοινότητα γνωρίζει ότι η πλούσια παραγωγή αυτής της παγκόσμιας βιομηχανίας είναι εν πολλοίς άγνωστη στο ευρύ κοινό» αναφέρει η πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Ενωσης Γυναικών Ναυτιλίας (Wista) κυρία Αννα-Μαρία Μονογιούδη , με την ευκαιρία του 30ού παγκόσμιου ναυτιλιακού συνεδρίου που διοργανώνει η Ενωση της Wista στην Ελλάδα.

– Ποιος είναι ο στόχος της εφετινής διοργάνωσης;

«Στόχος του συνεδρίου μας είναι να δείξουμε τα επιτεύγματα όχι μόνο των ναυτικών, αλλά και όσων στελεχώνουν τις ναυτιλιακές εταιρείες στην ξηρά. Επιπλέον, επιδιώκουμε να καταδείξουμε τις εξελίξεις της ναυτιλίας στον τομέα παροχής υπηρεσιών, τις εξελίξεις των λιμένων και την απόκτηση μεγαλύτερης εμπειρίας σε θέματα ναυπήγησης, νομικά και ασφαλιστικά, αλλά και την εξειδίκευση σε τεχνικά ζητήματα και ζητήματα δημοσίων σχέσεων. Τέλος, πρωταρχικό μας μέλημα είναι πάντα η εκπαίδευση των νεότερων γενεών στο να αντιλαμβάνονται και να κατανοούν τη συμβολή της ναυτιλίας όχι μόνο στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και σε απλά καθημερινά πράγματα».

– Ποιο είναι το θέμα της εφετινής διοργάνωσης;

«Το θέμα του εφετινού συνεδρίου είναι “Η επίτευξη της βιωσιμότητας- Οδηγώντας προς την αριστεία”. Μέσω αυτής της διαδρομής θα εξετάσουμε επίκαιρα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της έκτασης ως την οποία οι κανόνες και κανονισμοί μπορούν να επιτύχουν τη βιωσιμότητα, σχέσεις ναυτικών και ναυτιλιακής βιομηχανίας, βελτίωση της ασφάλειας στη θάλασσα, χρηματοδότηση στις ημέρες της παγκόσμιας οικονομικής αναταραχής, γυναίκες σε ηγετικές θέσεις, εταιρική κοινωνική ευθύνη, τη Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας του Διεθνούς Εργατικού Οργανισμού, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και το κοινωνικό προφίλ της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Θεωρώ σημαντική για το συνέδριο την ομιλία με τίτλο “Γιορτάζοντας το έτος του ναυτικού” του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), ο οποίος θα απαριθμήσει το τι πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής στη θάλασσα και να καλυφθούν οι ουσιώδεις ελλείψεις σε αξιωματικούς και πληρώματα με τα κατάλληλα προσόντα, εν μέσω προβλημάτων που προκαλούνται από παράγοντες όπως η πειρατεία».

– Ποια είναι η θέση της Wista Ηellas στη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα;

«Η Wista Ηellas είναι από τις πλέον πολυάριθμες εθνικές ενώσεις της Διεθνούς Ενωσης Γυναικών της ναυτιλίας Wista, καθώς μέλη της είναι γυναίκες που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά ή απασχολούνται στην πρώτη ναυτιλιακή δύναμη του πλανήτη. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ελληνόκτητος στόλος στις αρχές του 2010 κατέχει τη δεύτερη θέση διεθνώς με 2.974 πλοία συνολικής χωρητικότητας 173,5 εκατ. τόνων dw, εκπροσωπώντας σχεδόν 15% του παγκόσμιου τονάζ».