ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ Εφθασε η ώρα της καναδικής ΒlackΒerry να επιχειρήσει τον πιο φιλόδοξο στόχο της: να «χτυπήσει» στα ίσια το iΡad της αμερικανικής Αpple. Η εταιρεία RΙΜ-ΒlackΒerry του ελληνικής καταγωγής Μάικ Λαζαρίδη θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2011 το ΡlayΒook, ένα υψηλών προδιαγραφών νέο φορητό υπολογιστή-ταμπλέτα (tablet). Τη συσκευή παρουσίασε ο ίδιος ο κ. Λαζαρίδης σε πανηγυρική τελετή στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ.

Το ΒlackΒerry ΡlayΒook ζυγίζει 400 γραμμάρια και έχει το μισό μέγεθος σε σχέση με το αντίπαλο δέος του iΡad. Οι κατασκευαστές του το θεωρούν αιχμή του δόρατος στην ολοένα διευρυνόμενη αγορά της νέας αυτής κατηγορίας υπολογιστών. Οι φορητοί υπολογιστές-ταμπλέτες συνδυάζουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά μικρών φορητών (netbooks), «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων (smartphones) και συσκευών ηλεκτρονικής ανάγνωσης (e-readers). Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις υπολογιστών-ταμπλετών θα φθάσουν το 2011 τις 40-50 εκατομμύρια συσκευές, σε μια αγορά που προς το παρόν κυριαρχείται από την εμπορική επιτυχία του iΡad, το οποίο κυκλοφόρησε μόλις πριν από ένα εξάμηνο.

Το ΡlayΒook διαθέτει οθόνη αφής επτά ιντσών και δύο κάμερες υψηλής ανάλυσης (μία μπροστά και μία πίσω) που θα επιτρέπουν βιντεοδιασκέψεις «με οποιονδήποτε, από οπουδήποτε». Υποστηρίζει ασύρματη σύνδεση Wi-Fi και Βluetooth, αλλά χρειάζεται link με συσκευή ΒlackΒerry για να έχει πρόσβαση στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Επειδή η νέα συσκευή θα «στοχεύει» κυρίως σε επιχειρηματικό και επαγγελματικό κοινό, ο υπολογιστής θα είναι εξοπλισμένος με μια ειδική λειτουργία που εξαφανίζει όλα τα εταιρικά δεδομένα μόλις διακοπεί το link μεταξύ των δύο συσκευών.

Το ΒlackΒerry ΡlayΒook αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2011 αρχικά στις ΗΠΑ, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστή η τιμή του, η οποία θα εξαρτηθεί από τις συμφωνίες που θα κλείσει η RΙΜ με τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

«Η συσκευή αυτή θα αποτελεί ό,τι πιο εξελιγμένο σε επίπεδο tablet computer κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην αγορά» δήλωσε ο κ. Λαζαρίδης. Και εξήρε τη συμβολή της έρευνας που γίνεται στα πανεπιστήμια και στα πολυτεχνεία του Καναδά, των ΗΠΑ και άλλων χωρών στη δημιουργία συσκευών που βάζουν την τεχνολογία στην υπηρεσία κάθε ανθρώπου. «Η επένδυση στη βασική έρευνα σε πανεπιστημιακό επίπεδο θα τροφοδοτήσει την οικονομία και την τεχνολογία του μέλλοντος» επεσήμανε.

Ο ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΟΜΟΓΕΝΗΣ
Στα 12 είχε διαβάσει μια ολόκληρη (παιδική) επιστημονική βιβλιοθήκη!
Ο 49χρονος Μάικ Λαζαρίδης μετανάστευσε με την οικογένειά του από την Κωνσταντινούπολη στο Ουίνδσορ του Καναδά το 1966, σε ηλικία μόλις πέντε ετών. Στα 12 του βραβεύθηκε γιατί ήταν ο μόνος μαθητής που είχε διαβάσει «όλα τα εκλαϊκευτικά επιστημονικά βιβλία για παιδιά της δημοτικής βιβλιοθήκης της πόλης»! Το 1980 ξεκίνησε σπουδές στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Οντάριο, αλλά σύντομα τις εγκατέλειψε και ξανοίχτηκε στις επιχειρήσεις. Με ένα δάνειο από τους γονείς του και μια κρατική επιχορήγηση ίδρυσε την RΙΜ. Το κινητό τηλέφωνο ΒlackΒerry είναι το σύμβολο της επιχειρηματικής επιτυχίας του. Η προσωπική του περιουσία αγγίζει σήμερα τα 2,2 δισ. ευρώ.