ΛΟΝΔΙΝΟ Κατά τη χθεσινή παρθενική ομιλία του, ως ηγέτη των βρετανών Εργατικών, ο μόλις 40 ετών Εντ Μίλιμπαντ υπήρξε κατηγορηματικός. «Δεν θα στηρίξω κύματα ανεύθυνων απεργιών. Ο κόσμος δεν θα τις στηρίξει. Το κόμμα πρέπει να κερδίσει την υποστήριξη του κόσμου, δεν πρέπει να αποξενώσει τους ψηφοφόρους» δήλωσε από το βήμα του κομματικού συνεδρίου στο Μάντσεστερ. Ηταν σαφής απόπειρα να διαψεύσει όσους ισχυρίζονται ότι είναι «κόκκινος» και ότι θα «κάνει το χατίρι των συνδικάτων» χάρη στην ψήφο των οποίων νίκησε τον αδελφό του Ντέιβιντ με οριακή διαφορά στις εσωκομματικές εκλογές.

Μιλώντας επί μία ώρα προς τους συνέδρους, τους Βρετανούς αλλά και προς τον έξω κόσμο, που ελάχιστα τον γνωρίζει, ο τέως υπουργός Ενέργειας γύρισε την πλάτη στο παρελθόν των Νέων Εργατικών του Τόνι Μπλερ. Και δεν κουράστηκε να επαναλαμβάνει ότι «ήρθε η ώρα της νέας γενιάς».

Τόνισε ότι το κόμμα πρέπει να κάνει αυτοκριτική, να επιδείξει ταπεινοφροσύνη για τα «λάθη όπως ήταν ο πόλεμος στο Ιράκ» και για το ότι έγινε «πολύ φιλικό προς τις επιχειρήσεις και προς την Ουάσιγκτον» επί Μπλερ και Γκόρντον Μπράουν. Κάλεσε μάλιστα το κόμμα να αναρωτηθεί γιατί έχασε 5 εκατομμύρια ψηφοφόρους από το 1997, όταν κατέκτησε πρώτη φορά την εξουσία, ως το 2010.

«Τι μας λέει για τις αξίες της κοινωνίας μας το γεγονός ότι ένας τραπεζίτης μπορεί να κερδίσει σε μία ημέρα όσο ένας νοσηλευτής σε έναν χρόνο;» ρώτησε, προτού επαναλάβει ένα κεντρικό σύνθημα

της εκστρατείας του, τη θέσπιση του «ημερομισθίου διαβίωσης» (υψηλότερου από το κατώτατο ημερομίσθιο).

«Εμείς είμαστε οι αισιόδοξοι!» υπογράμμισε, στιγματίζοντας τις «θλιβερές, απαισιόδοξες απόψεις» των Συντηρητικών του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Δεσμεύθηκε ότι θα ελέγχει αυστηρά το πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης, το οποίο καταργεί θέσεις εργασίας στο Δημόσιο και επιδόματα πρόνοιας, αν και ομολόγησε ότι «κάποιες από τις περικοπές είναι αναγκαίες για να μειωθεί το έλλειμμα» ως το 2015.

Οσον αφορά την εξωτερική πολιτική ανέφερε ότι υποστηρίζει μια λύση δύο κρατών- Ισραήλ και Παλαιστίνης- στη Μέση Ανατολή και υποσχέθηκε ότι «θα κάνει το παν» για να πείσει το Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Δημοσκόπηση της ΥouGov χθες κατέδειξε ότι η υποστήριξη προς τους Εργατικούς ξεπέρασε πρώτη φορά σε τρία χρόνια εκείνη προς τους Τόρις (40% έναντι 39%).

Κλάματα στα παρασκήνια

Την ώρα που ο Εντ αγκάλιαζε τον Ντέιβιντ στη σκηνή του συνεδρίου, στα παρασκήνια, μακριά από τις κάμερες, η Λουίζ Σάκλετον (δεξιά), γυναίκα του ηττημένου αδελφού, ξέσπαγε σε λυγμούς. Δεξιοτέχνις του βιολιού στη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου, φέρεται να παροτρύνει τον Ντέιβιντ να εγκαταλείψει την πολιτική και να αρνηθεί τον προβεβλημένο ρόλο που του προτείνει ο μικρός αδελφός του. Ο «Ιndependent» γράφει ότι η Λουίζ δεν μπορεί να καταλάβει «πώς ο κουνιάδος της έβαλε τέλος στην πολιτική καριέρα του άνδρα της». Αντιθέτως, μια άλλη κυρία της οικογένειας έχει κάθε λόγο να χαμογελάει. Είναι η Τζαστίν (κάτω αριστερά), η έγκυος σύντροφος του Εντ, η οποία τον συνόδευσε ως το βήμα. Εχουν έναν γιο και περιμένουν το δεύτερο παιδί τους τον Νοέμβριο.