Η Τουρκία επέστρεψε χθες ύστερα από αρκετό καιρό στην τακτική της κρουαζιέρας των πολεμικών της πλοίων στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, μια τoυρκική κορβέτα, η οποία αναχώρησε προχθές από τον ναύσταθμο του Ακσάζ, περιέπλευσε όλο το Νότιο Αιγαίο περνώντας αρχικά νοτίως της Καρπάθου και βορείως της Κρήτης με πορεία προς τα δυτικά και στη συνέχεια, στρεφόμενη βόρεια στην περιοχή ανατολικά των Κυθήρων, παραβίασε τα ελληνικά εθνικά χωρικά ύδατα στο ύψος της Κύθνου, προτού περάσει από το στενό ΜακρονήσουΚέας και στη συνέχεια Καφηρέως- Ανδρου. Το τουρκικό σκάφος «ΤCG Βeykoz» παρακολουθούνταν στην πορεία του από την ΤΠΚ «Κρυσταλλίδης» του Πολεμικού Ναυτικού. Το τουρκικό σκάφος μετά τις 19.30 χθες είχε ξεκινήσει την πορεία του προς τα Στενά των Δαρδανελίων.

Σύμφωνα με τις ως αργά χθες πληροφορίες, η τουρκική κορβέτα φαίνεται ότι κινήθηκε τηρώντας τους κανόνες της αβλαβούς διελεύσεως, αλλά το ΓΕΝ αναμένεται να στείλει σήμερα τα στοιχεία στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να αποφασισθεί κατά πόσον η ελληνική πλευρά θα προβεί σε διάβημα προς την Αγκυρα.

Η τακτική των «κρουαζιερών» αποτελεί μια σχετικά καινούργια τακτική της Αγκυρας προκειμένου να προωθήσει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η καθιέρωση συγκεκριμένων διαδρόμων διέλευσης για τα πολεμικά της πλοία.