Ελλείψεις ακόμη και σε… βαμβάκι παρατηρούνται σε μεγάλα δημόσια νοσοκομεία. Οπως αποκάλυψε χθες στον υπουργό Υγείας κ. Α. Λοβέρδο η διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης κυρία Μαρίλη Πασακιώτου , κατά την προχθεσινή εφημερία γιατροί και νοσηλευτές άφησαν το πόστο τους προκειμένου να προμηθευτούν βαμβάκι από γειτονικό σουπερμάρκετ. «Οι ελλείψεις είναι σοβαρές ακόμη και σε βασικά αγαθά» τόνισε η κυρία Πασακιώτου η οποία κατήγγειλε την ύπαρξη καρτέλ σε συγκεκριμένα υλικά και εταιρείες.

Το ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) μετέφερε στον υπουργό τη δυσαρέσκεια συναδέλφων τους εξαιτίας των πρόσφατων δηλώσεών του περί τρίμηνης απομάκρυνσης γιατρών του ΕΣΥ ακόμη και με απλές ενδείξεις χρηματισμού ή υπερσυνταγογράφησης. Ζήτησαν μάλιστα να ανασκευάσει τη δήλωσή του, κάτι το οποίο δεν απεδέχθη ο κ. Λοβέρδος. «Δεν αλλάζω τη δήλωσή μου. Δεν προσβάλλω κανέναν. Αυτό που λέω είναι απόλυτα λογικό» απάντησε.

Οι γιατροί έθεσαν ζητήματα που αφορούν την καθυστέρηση εξόφλησης συναδέλφων τους από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ), τις εφημερίες των νοσοκομείων, την ανακοστολόγηση ιατρικών αμοιβών και πράξεων οι τιμές των οποίων είναι καθηλωμένες από το 1992, τις προσλήψεις προσωπικού και τη θεσμοθέτηση ενιαίου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). «Πώς καταφέρατε να τα μπλέξετε έτσι στην υγεία;» ήταν το ερώτημα που έθεσε ο υπουργός στους γιατρούς για να του απαντήσει ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Εμμ. Καλοκαιρινός: «Είμαστε συνυπεύθυνοι αλλά όχι απόλυτα υπεύθυνοι για το μπλέξιμο» .

Αναφερόμενος στις προσλήψεις, ο κ. Λοβέρδος δεσμεύθηκε ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Την ερχόμενη εβδομάδα θα καταθέσει τροπολογία στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων, ώστε να μειωθεί ο χρόνος πρόσληψης, ο οποίος τώρα ξεπερνά τους 12 μήνες. Για την πρωτοβάθμια περίθαλψη ανέφερε ότι «πρέπει να γίνει, όχι μόνο να λέγεται» . Σε πρώτη φάση πάντως θα συνεργαστεί με το υπουργείο Εργασίας για τη σταδιακή μεταφορά μονάδων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ. «Το ΙΚΑ εντάσσει στο ΕΣΥ μια μονάδα παροχής υπηρεσιών υγείας- το 1ο Θεραπευτήριοστο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος» διευκρίνισε.

Ο κ. Λοβέρδος επιβεβαίωσε το χθεσινό δημοσίευμα του «Βήματος» σχετικά με την πρόθεσή του να επεκτείνει το μέτρο απαγόρευσης καπνίσματος και στα ΙΧ αυτοκίνητα όταν επιβαίνουν παιδιά. «Υπάρχουν σχετικές εισηγήσεις. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνονται συστάσεις στους οδηγούς που καπνίζουν παρουσία των παιδιών τους» είπε.