Ελληνες ξενοδόχους πλήττει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης στο οποίο προχωρεί η Τhomas Cook στο Ηνωμένο Βασίλειο με στόχο να περιορίσει τις ζημιές της χρονιάς. Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Μάνι Φοντένλα-Νοβόα η αναδιάρθρωση περιλαμβάνει περικοπές θέσεων εργασίας, ενώ την ίδια ώρα εκπρόσωποι της εταιρείας ζητούν και από έλληνες ξενοδόχους περικοπές της τάξεως του 5% στα συμβόλαια της χρονιάς που κλείνει.

«Η εταιρεία διεξάγει στρατηγική αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της στη Μεγάλη Βρετανία και οι απώλειες θέσεων εργασίας θα είναι αναπόφευκτες» παραδέχθηκε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μάνι Φοντένλα-Νοβόα, αν και σημείωσε ότι τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Δεκέμβριο και δεν υπάρχουν σχέδια για μαζικό κλείσιμο πρακτορείων. Από τους 13.000 μόνιμους υπαλλήλους στη Βρετανία, οι 8.000 εργάζονται σε 1.016 καταστήματα.

Αιτία για τις περικοπές είναι η «ασθενής καταναλωτική δαπάνη» που ξεκίνησε πριν από οκτώ εβδομάδες και κυρίως οι ζημιές από την ηφαιστειακή τέφρα από την Ισλανδία που καθήλωσε πτήσεις τον περασμένο Απρίλιο. Οι ζημιές της εταιρείας ανήλθαν σε 368,8 εκατ. στερλίνες για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους. Από την άλλη, ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στη Βρετανία, το Παγκόσμιο Κύπελλο, οι εκλογές και ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης περιόρισαν επίσης τις κρατήσεις διακοπών για το καλοκαίρι.

«Θύματα» της αναδιάρθρωσης στην Τhomas Cook είναι και οι έλληνες ξενοδόχοι, καθώς τις τελευταίες ημέρες εκπρόσωποι του δεύτερου μεγαλύτερου ευρωπαϊκού ταξιδιωτικού οργανισμού επικοινωνούν τηλεφωνικά με επιχειρηματίες τουριστικών περιοχών όπως η Κρήτη, η Κως, η Ζάκυνθος και η Κέρκυρα, ζητώντας την περικοπή του 5% στα τρέχοντα συμβόλαια του 2010, συμπεριλαμβάνοντας και τα οφειλόμενα από την εφετινή χρονιά.

Το θέμα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον κλάδο, καθώς οι ήδη μειωμένες τιμές και οι πιέσεις για περαιτέρω μειώσεις στα συμβόλαια της νέας χρονιάς δεν αφήνουν περιθώρια, ενώ διερευνείται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ). Την ίδια ώρα επιστολή στην Τhomas Cook έστειλαν οι σύλλογοι ξενοδόχων της Ζακύνθου εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους, καθώς η βρετανική αγορά καλύπτει το 50% της πελατείας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ξενοδοχειακού κλάδου στη χώρα η πρακτική αυτή έχει ακολουθηθεί και σε άλλους μεσογειακούς προορισμούς, όπως η Μάλτα, η Ισπανία και η Τυνησία, όπου διατυπώθηκε επίσης άρνηση από πλευράς των επιχειρηματιών.

Η τουριστική βιομηχανία ωστόσο αντιμετωπίζει μια εξαιρετικά αβέβαιη προοπτική στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τον περασμένο μήνα ο «αντίπαλος» οργανισμός ΤUΙ Τravel εξέδωσε μια επιφυλακτική πρόβλεψη της αγοράς για το επόμενο έτος ύστερα από απότομη επιβράδυνση των κρατήσεων στα μέσα Μαΐου. Από το καλοκαίρι επίσης οι συνέπειες αποτυπώθηκαν στις διαδοχικές χρεοκοπίες των εταιρειών ταξιδίων χαμηλού κόστους Goldtrail, SUΝ4U και Κiss Flights.

Από την άλλη, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Τhomas Cook οι κρατήσεις άρχισαν να επιταχύνονται τελευταία, χάρη στον βροχερό Αύγουστο που αποθάρρυνε όσους Βρετανούς είχαν αποφασίσει να μείνουν στην πατρίδα τους και αυτή τη χρονιά, αλλά και τη μικρή ενίσχυση της στερλίνας έναντι του ευρώ, αν και η Τουρκία είναι ιδιαίτερα ελκυστικός προορισμός. Αυξανόμενες είναι και οι διαδικτυακές πωλήσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τώρα σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των διακοπών που κλείνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στη Σκανδιναβία μάλιστα οι διαδικτυακές κρατήσεις αντιπροσωπεύουν το 60% του συνόλου. Παρ΄ όλα αυτά ο ΦοντένλαΝοβόα δήλωσε ότι 80% των κρατήσεων που γίνονται αρκετά νωρίς για τις καλοκαιρινές διακοπές πραγματοποιείται ακόμη στα πρακτορεία, ενώ οι περισσότερες κρατήσεις της «τελευταίας στιγμής» τείνουν να γίνονται διαδικτυακά.