Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο πιστοληπτικής υποβάθμισης θα μπορούσε να βρεθεί η Ιρλανδία, εκτός και αν πείσει τις αγορές ότι έχει θέσει υπό έλεγχο το τελικό κόστος διάσωσης της Αnglo Ιrish Βank. Η εκτίμηση ανήκει στον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings. Ο Κρις Πράις, υψηλόβαθμος αναλυτής της Fitch, δήλωσε συγκεκριμένα στο πρακτορείο Reuters: «Δεν μπορώ να παριστάνω ότι η τωρινή αξιολόγηση είναι απολύτως εξασφαλισμένη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επίκειται ή ότι είναι αναπόφευκτη μια αρνητική κίνηση». Νωρίτερα χθες ο οίκος Standard & Ρoor΄s είχε προειδοποιήσει ότι ίσως υποβαθμίσει και πάλι την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιρλανδίας «λόγω του αυξανόμενου κόστους για την κρατικοποίηση της Αnglo Ιrish».

Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση του Δουβλίνου μοιάζει να αμφιταλαντεύεται για το μέλλον της Αnglo Ιrish Βank. Ως τις αρχές Σεπτεμβρίου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υποστήριζε ότι η «κακή τράπεζα» ΝΑΜΑ (Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Κεφαλαίων) η οποία δημιουργήθηκε για να απορροφήσει τα προβληματικά δάνεια και τα υπόλοιπα «τοξικά» στοιχεία ενεργητικού του ιρλανδικού τραπεζικού συστήματος, αρκούσε για να αναζωογονήσει τις «ημιθανείς» τράπεζες. Ξαφνικά όμως ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν ανακοίνωσε ότι η μόνη λύση για να διασωθεί η Αnglo Ιrish είναι η «διχοτόμηση». Ο διαχωρισμός δηλαδή των «υγιών» ενεργητικών από τα προβληματικά δάνεια της τράπεζας.

Από τον Ιανουάριο του 2009, που τελεί υπό απόλυτο κρατικό έλεγχο, η Αnglo Ιrish έχει απορροφήσει 23 δισ. ευρώ χωρίς να καταφέρει να ορθοποδήσει. Η τράπεζα συνέχισε να καταγράφει απώλειες 8,2 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ είχε ήδη μεταβιβάσει προβληματικά δάνεια ύψους 36 δισ. ευρώ στη ΝΑΜΑ. Ο ίδιος ο ιρλανδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος και η διάσωση της τράπεζας θα στοίχιζε στο κράτος σχεδόν 70 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το μισό ΑΕΠ της χώρας. Ετσι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο «σπάσιμο» της Αnglo Ιrish σε δύο τράπεζες. Η μία θα συνεχίσει να τελεί υπό κρατικό έλεγχο (η Αnglo Ιrish έχει κρατικοποιηθεί από τον Ιανουάριο του 2009). Η δεύτερη, η «προβληματική», θα δημιουργηθεί με απώτερο σκοπό να διαλυθεί «εις τα εξ ων συνετέθη», δηλαδή να πωληθεί ή να πτωχεύσει.