Αισιοδοξία…
Συνεχίζονται τα καλά λόγια και οι αισιόδοξες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία. Χαρακτηριστικές είναι χθεσινές ομιλίες στελεχών ξένων εταιρειών που βρέθηκαν στην Αθήνα με αφορμή τραπεζικό συνέδριο.

* * *
«Αν η Ελλάδα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί στο μνημόνιο και υλοποιήσει τα προβλεπόμενα διαρθρωτικά μέτρα, υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να επιστρέψει στις αγορές στα τέλη του 2011» δήλωσε ο Στίβεν Μέιτζορ, επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος της ΗSΒC. * * *
Ο ίδιος προέβλεψε ότι το παρόν οικονομικό πρόγραμμα θα επεκταθεί πέραν του 2013. Στην ίδια εκδήλωση ο Αριαμ Βάζκεζ , αντιπρόεδρος της αμερικανικής τράπεζας Wells Farco, τόνισε ότι διαθέτουν πιο αισιόδοξη άποψη για τα οικονομικά διαδραματιζόμενα στην Ελλάδα και ανησυχούν λιγότερο για τις ελληνικές τράπεζες.

…και απαισιοδοξία
Βεβαίως διατυπώθηκαν και αντίθετες απόψεις, με χαρακτηριστική του κ. Γ. Χαραλαμπάκη , οικονομολόγου του Βlackstone Group, ο οποίος δήλωσε ότι είναι απαισιόδοξος για τα ομόλογα γενικά, προσθέτοντας ότι θεωρεί σχεδόν σίγουρη την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους σε κάποιο σημείο τα επόμενα χρόνια.

Μείωση
Ενδιαφέρον παρουσίασε και η τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Τ. Βank κ. Γ. Χατζηνικολάου, ο οποίος προέβλεψε ότι ο αριθμός των τραπεζών στη χώρα μας θα είναι μικρότερος σε διάστημα 6 ως 12 μηνών.

* * *
Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι συγχωνεύσεις δεν αντιμετωπίζουν άμεσα το θέμα της κεφαλαιακής επάρκειας και της ρευστότητας των τραπεζών, σημειώνοντας ότι για να προσελκυσθούν νέα κεφάλαια στις τράπεζες οι λύσεις είναι είτε η υπαγωγή στο Ταμείο Σταθερότητας είτε η είσοδος ξένων παικτών.

Βαλκάνια
Στο ίδιο συνέδριο ο καθηγητής χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και πρώην σύμβουλος της Τράπεζας της Αγγλίας κ. Δ. Τσομώκος υπογράμμισε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν πρέπει να αποχωρήσουν από τα Βαλκάνια και πως η δημιουργία εθνικών πρωταθλητών δεν αποτελεί λύση.

Τοποθετήσεις
Τον κ. Β. Ψάλτη τοποθέτησε η διοίκηση της Αlpha Βank στη θέση του Chief Financial Οfficer μετά την αποχώρηση από την τράπεζα του κ. Μ. Γιαννόπουλου . Τη σχετική απόφαση έλαβε το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ενώ παράλληλα διόρισε Chief Credit Οfficer τον διευθυντή της διεύθυνσης Πιστοδοτήσεων κ. Σπ. Ανδρονικάκη.

* * *
Το διοικητικό συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα ως ακολούθως: εκτελεστικός πρόεδρος ο κ. Γ. Κωστόπουλος, διευθύνων σύμβουλος ο κ. Δ. Μαντζούνης και εντεταλμένοι σύμβουλοι οι γενικοί διευθυντές κ.κ. Σπ. Φιλάρετος και Αρτ. Θεοδωρίδης.

* * *
Μη εκτελεστικά μέλη είναι οι κκ. Σοφία Ελευθερουδάκη, Π. Καρακώστας, Ν. Μάνεσης και Ιωάννα Παπαδοπούλου. Μη εκτελεστικά ανεξάρτητα μέλη είναι ο αντιπρόεδρος κ. Μ. Τάνες και τα μέλη κκ. Γ. Αγουρίδης, Π. Αποστολίδης, Αθ. Βερέμης , Ευ. Καλούσης και Ι. Λύρας. Τέλος, εκπρόσωπος του Δημοσίου στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας έχει τοποθετηθεί η κυρία Σαράντη- Ευάγγελου Λώλου.

Ευκαιρίες
Τις επενδυτικές ευκαιρίες για τον αραβικό κόσμο, κυρίως στον τουριστικό τομέα στην Ελλάδα, επισήμανε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνος (σκίτσο), μιλώντας στο ελληνοαραβικό οικονομικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 23 ως τις 25 Σεπτεμβρίου.

* * *
Αναφέρθηκε αναλυτικά στις υφιστάμενες τουριστικές εγκαταστάσεις, όπως μαρίνες, «Ξενία», ιαματικές πηγές, γήπεδα γκολφ και χιονοδρομικά κέντρα.