ΛΟΝΔΙΝΟ Μια υπόσχεση έδωσε ο ηλικίας μόλις 40 ετών Εντ Μίλιμπαντ , ο πολιτικός που έκανε την έκπληξη στις εσωκομματικές εκλογές του Εργατικού Κόμματος, νικώντας τον 45χρονο αδελφό του Ντέιβιντ με ελάχιστη διαφορά ψήφων και χάρη στη στήριξη των εργατικών συνδικάτων: να «θάψει» την εποχή του Τόνι Μπλερ. «Οι Νέοι Εργατικοί ήταν σωστοί για την εποχή τους. Αλλά συνδέθηκαν με ένα συγκεκριμένο πολιτικό ύφος και “κόλλησαν” στις ίδιες τους τις βεβαιότητες» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα επέμεινε στην αριστερή ρητορική του, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές θέσεις του, μεταξύ άλλων, για αύξηση της φορολογίας στη μεγάλη ακίνητη περιουσία και για αυστηρότερο έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα. Σχολιάζοντας πάντως την κυρίαρχη αντίληψη ότι το Εργατικό Κόμμα υπό την ηγεσία του θα κάνει «στροφή από το κέντρο προς τα Αριστερά» έσπευσε να απορρίψει τον χαρακτηρισμό «κόκκινος Εντ».

Ο κ. Μίλιμπαντ πριν την εκλογή του είχε εξαγγείλει αύξηση του κατώτατου ημερομισθίου, επιβολή φόρου στα μπόνους των golden boys των τραπεζιτών και αγώνα για την ενίσχυση των ατομικών ελευθεριών. Υποσχέθηκε ακόμη να αναδείξει νέα γενιά άφθαρτων βουλευτών, που δεν συμμετείχαν στις διχαστικές αποφάσεις για τον πόλεμο του Ιράκ και την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Ο νικητής επικράτησε οριακά του αδελφού του (50,65% έναντι 49,35%) στις εκλογές στις οποίες προσήλθαν οι βουλευτές, τα μέλη αλλά και περίπου 3,5 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι στα εργατικά συνδικάτα.

Εφθασε χθες στο Μάντσεστερ, δεύτερη ημέρα του συνεδρίου του κόμματος, και έθεσε στο στόχαστρό του την πολιτική των Νέων Εργατικών, οι οποίοι απομάκρυναν το κόμμα από τις παραδοσιακές ρίζες του, μετατοπίζοντάς το προς το κέντρο και χαρίζοντάς του τη νίκη σε τρεις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις τα τελευταία 13 χρόνια. Πρώην υπουργός Ενέργειας ο κ. Μίλιμπαντ εναντιώθηκε, κατά τη χθεσινή ομιλία του, στα σχέδια του κυβερνητικού συνασπισμού Συντηρητικών και Φιλελεύθερων Δημοκρατών για εξάλειψη του χρέους της χώρας ως το 2015, χαρακτηρίζοντάς τα «οικονομικά επικίνδυνα» .

Ο νέος Εργατικός ηγέτης χθες είπε ακόμη ότι το σχέδιο που διατύπωσε ο τέως υπουργός Οικονομικών του κόμματος κ. Αλιστερ Ντάρλινγκ για μείωση του χρέους κατά 50% τα επόμενα τέσσερα χρόνια μπορεί να αποτελέσει «σημείο εκκίνησης».

Τα συνδικάτα ελπίζουν ότι ο κ. Μίλιμπαντ θα είναι ισχυρός σύμμαχος στον αγώνα κατά των περικοπών της κυβέρνησης Κάμερον.