Ανταγωνισμός χρησμών παρατηρήθηκε στη συνάντηση διαλόγου για τη δημόσια εκπαίδευση που διοργάνωσε το Σαββατοκύριακο στους Δελφούς η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου. Οι πιο πολλοί από τους ομιλητές δεν αντιστάθηκαν στον πειρασμό να το παίξουν Πυθίες. Από τον κανόνα δεν ξέφυγε ούτε ο υπουργός Παιδείας της Πορτογαλίας κ. Χοσέ Μαριάνο Γκάγκο ούτε η κυρία Χρύσα Αράπογλου. Κανένας δεν θυμάται τι ακριβώς είπε ο κ. Κάγκο.

Δεν ισχύει το ίδιο για τη Χρύσα. Οι διεθνούς φήμης προσκεκλημένοι άκουσαν τη βαθυστόχαστη τοποθέτηση της προέδρου της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και ανταμείφθηκαν με την υπομονή τους. «Απέσβετο και λάλον ύδωρ» («χάθηκε και το νερό που μιλούσε») είπε ξαφνικά η Χρύσα και έμειναν όλοι ξεροί, αφού ύστερα από χιλιάδες χρόνια ακούστηκε στους Δελφούς ο τρομερός χρησμός.

Σύμφωνα με τον θρύλο, πρόκειται για τον τελευταίο χρησμό της Πυθίας, τον οποίο είπε στον αυτοκράτορα Ιουλιανό. Παραθέτω ολόκληρο τον χρησμό: «Είπατε τω βασιλεί, χαμαί πέσε δαίδαλος αυλά, ουκέτι Φοίβος έχει καλύβην, ου μάντιδα δάφνην, ου παγάν λαλέουσαν, απέσβετο και λάλον ύδωρ». Δηλαδή: «Πείτε στον βασιλιάότι στο χώμα κείτεται ο έντεχνος αυλός, ο Φοίβος δεν έχει πια κατοικία,ούτε δάφνη μαντική, ούτε πηγή ομιλούσα, χάθηκε και το νερό που μιλούσε». Τώρα η Χρύσα απλώς ήθελε να πει να μη ματαιωθεί η μεταρρύθμιση, αλλά λόγω Δελφών ένας συνεργάτης της έψαξε στο Google, βρήκε τον κατάλληλο χρησμό και απλώς τον έβαλε στην ομιλία.

***

Η δήμαρχος των Δελφών κυρία Λέλα Κόζαρη-Μπακολουκά έδωσε ρέστα. «Καλωσορίζω τον Πρωθυπουργό» είπε μόλις είδε τον κ. Γ. Παπανδρέου . «Μα τι λέω;» διόρθωσε τον εαυτό της, «καλωσορίζω τον παγκόσμιο Πρωθυπουργό». Μήπως η Πυθία ξαναμίλησε μέσα από τη δήμαρχο Λέλα; Μπορεί βεβαίως να μην υπάρχει το αξίωμα του «παγκόσμιου πρωθυπουργού», αλλά υπάρχει το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ (που είναι περίπου το ίδιο…). Ασφαλώς, οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι υπάρχει οποιαδήποτε τέτοια σκέψη στο Μαξίμου. Δεν υπολόγισαν όμως την κυρία Λέλα…

***

Από χθες το μεσημέρι στο Υπουργικό Συμβούλιο προσπαθούσε ο κ. Χ. Παμπούκης (στο σκίτσο) να διαλύσει τις φήμες ότι το παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού θα μετατραπεί σε Λας Βέγκας της Μεσογείου. «Οι Αραβες απαγορεύουν τον τζόγο» είπε κοφτά. «Οχι όμως στο εξωτερικό» απάντησε με νόημα ο κ. Δ. Ρέππας. «Και το κάπνισμα απαγορεύουν,αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν καπνίζουν» συμπλήρωσε υπαινικτικά ο κ. Θ. Πάγκαλος . Τελικά ο υπουργός Επικρατείας αναγκάστηκε να εκδώσει αργά το απόγευμα σχετική ανακοίνωση διάψευσης.

***

Το έναυσμα για την επιστράτευση των υπουργών στον εκλογικό αγώνα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση έδωσε χθες ο κ. Ι. Ραγκούσης. Ο υπουργός Εσωτερικών εμμέσως, ατύπως, αλλά σαφέστατα και εντόνως, έπεσε από χθες στη μάχη των τοπικών εκλογών. Ο κ. Ραγκούσης μετέβη στα Ιωάννινα και μίλησε στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του υποψήφιου περιφερειάρχη Ηπείρου του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Αργύρη.

Προφανώς πολλοί υπουργοί θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του κ. Ραγκούση και θα προσφερθούν να σπεύσουν στις περιφέρειες για να υποστηρίξουν τους υποψηφίους. Αν και δεν νομίζω ότι θα είναι παντού ευπρόσδεκτοι, αφού ορισμένοι υποψήφιοι του ΠαΣοΚ πάνε να το παίξουν «αντιμνημονιακοί»…

***

Δύο επιστολές όπου αποσαφηνίζουν την περιουσιακή τους κατάσταση έλαβα χθες από τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ κ. Π. Παναγιωτόπουλο και τον πρώην υπουργό κ. Α. Σπηλιωτόπουλο. Τις δημοσιεύω ευχαρίστως. Σχολιάζοντας σχετικό ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε τη Κυριακή, ο κ. Παναγιωτόπουλος μου επισημαίνει ότι οι αποταμιεύσεις του προέρχονται από τις υψηλές αμοιβές που είχε ως δημοσιογράφος, τις οποίες στη συνέχεια επένδυσε σε αμοιβαία κεφάλαια. Παραθέτει μάλιστα βεβαίωση τράπεζας από την οποία προκύπτει ότι τον Απρίλιο του 2004 όπου η ΝΔ έγινε κυβέρνηση ισοδυναμούσαν σε αξία με 1.124.235,94 ευρώ.

Από ρευστοποίηση αμοιβαίων κεφαλαίων, αλλά και από αποζημιώσεις «όσων επιδίωξαν την ηθική και πολιτική του εξόντωση», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, προέρχονται και οι αποταμιεύσεις του κ. Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος στην επιστολή του εκφράζει την απορία πώς είναι δυνατόν να χαρακτηρίζεται πλούσιος βουλευτής επειδή έχει υψηλές καταθέσεις αλλά μόνο ένα ακίνητο, και όχι όσοι κατέχουν βίλες με πισίνες και δεκάδες ακίνητα.