Η οικονομική κρίση ευνοεί τη νεανική επιχειρηματικότητα καθώς ο εξορθολογισμός της αγοράς προωθεί πιο υγιή οικονομικά και επιχειρηματικά μοντέλα, όπως αναφέρει ο κ. Δ. Τσίγκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών (ΕΣΥΝΕ).

– Πόσο έχει επηρεαστεί η νεανική επιχειρηματικότητα από την οικονομική κρίση; «Η νεανική επιχειρηματικότητα επηρεάζεται μόνο θετικά στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία. Συγκεκριμένα αυτό που βιώνουμε τα τελευταία δύο χρόνια είναι η μετάβαση από προϊόντα και υπηρεσίες “επιθυμίας” στα αντίστοιχα “ανάγκης”. Αυτός ο εξορθολογισμός της αγοράς προωθεί πιο υγιή οικονομικά και επιχειρηματικά μοντέλα τα οποία όλο και περισσότερο ενστερνίζονται οι νέοι επιχειρηματίες. Ας παραδεχθούμε ότι ήμασταν όλοι σε μια κατάσταση συνυπευθυνότητας και συνενοχής. Ολοι προσπαθούσαμε να πουλήσουμε στο “κράτος” θεωρώντας ότι εκείνο έχει αστείρευτες πηγές εσόδων. Μάθαμε όλοι με τον χειρότερο τρόπο ότι τελικά δεν υπήρχαν πηγές εσόδων παρά μόνο ασταμάτητος δανεισμός. Αυτή η Ελλάδα, η Ελλάδα των δανεικών και της χρεοκοπίας, δεν εκφράζει- ευτυχώςτους νέους επιχειρηματίες. Ετσι λοιπόν ανατρέπουμε τις δύο βασικές αιτίες της χρεοκοπίας, δηλαδή την εσωστρέφεια και την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα. Υπό την έννοια αυτή, η οικονομική κρίση ευνοεί τη νεανική επιχειρηματικότητα». – Τι προτείνετε για να βοηθηθούν οι νέοι επιχειρηματίες;

«Ο ΕΣΥΝΕ έχει προτείνει μια στρατηγική σε τρία επίπεδα για την προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας. Βραχυπρόθεσμα το μόνο που μπορεί να γίνει είναι η διευκόλυνση, ο εκδημοκρατισμός όπως θα μπορούσαμε να πούμε, της πρόσβασης των νέων σε κεφάλαιο ευκαιρίας. Είναι παράλογο να περιμένουμε από τους νέους να ρισκάρουν την οικονομική και κοινωνική τους ακύρωση για την πραγμάτωση ενός επιχειρηματικού σχεδίου. Η ανατροπή της βαθιάς συντηρητικής αυτής κατάστασης είναι το μόνο που μπορεί να γίνει βραχυπρόθεσμα. Ο ΕΣΥΝΕ μάλιστα έχει κάνει μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση για τη διάθεση περίπου του 5% των πόρων του ΕΣΠΑ, δηλαδή 1 δισ. ευρώ, με τη δημιουργία 4.000 νέων επιχειρήσεων έντασης γνώσης και εξωστρέφειας, η λειτουργία των οποίων θα άλλαζε τη θέση της χώρας στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη».

– Τι προοπτικές υπάρχουν; «Σύντομα θα γνωρίσουμε την άνοιξη των επιχειρήσεων του αγρο-διατροφικού τομέα. Η Ελλάδα είναι μια διατροφική υπερδύναμη εν αναμονή και σύντομα θα έρθει στο προσκήνιο αξιοποιώντας τον θησαυρό της ελληνικής διατροφικής παράδοσης. Παράλληλα στον τομέα των μεταφορών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναπόφευκτα θα αναπτυχθούν δραστηριότητες που θα αξιοποιήσουν τα εντυπωσιακά επιχειρηματικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η γεωγραφία του ελλαδικού χώρου. Τέλος, μα πιθανότατα το σημαντικότερο, η χώρα μας θα αξιοποιήσει το εντυπωσιακό ανθρώπινο κεφάλαιό της αναπτύσσοντας βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας σε τομείς όπως πληροφορική και βιοτεχνολογία».