Θα βγει άραγε κάτι με αυτή την ιστορία των αποκαλύψεων για φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ από ποδοσφαιρικούς μάνατζερ και άλλους εμπλεκόμενους που έπεσαν στην τσιμπίδα του ΣΔΟΕ; ΄Η θα έχει και αυτή την τύχη υποθέσεων όπως η θρυλική «παράγκα», η περιβόητη κάθαρση και τα στημένα για το στοίχημα ματς; Και αν δεν γίνει τώρα κάτι, που σε συνθήκες κρίσης υποτίθεται ότι σφίγγουν τα λουριά του (ευνομούμενου;) κράτους για να μπει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, πότε θα συμβεί; Το 2762, που διάβαζα τις προάλλες, ότι κάποιος ευαγγελίζεται την έλευση του σοσιαλισμού- προφανώς όχι του ΠαΣοΚικού…

Πάντως, οι προαναφερθείσες αμαρτωλές ιστορίες είναι τόσο πονεμένες που δεν επιτρέπουν να αισιοδοξεί κανείς. Για την «παράγκα», πέρα από τα ηχητικά ντοκουμέντα που είχαν ακουστεί στην τηλεοπτική «Ζούγκλα» και είχαν δημοσιευτεί στις εφημερίδες το 2001-2002, έκτοτε ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Ούτε όταν επανήλθε με αποκαλύψεις («Καθημερινή» 26.10.2008) ο παλαίμαχος διαιτητής κ. Δημήτρης Ποντίκης.

Μήπως όμως επιβάλλεται ο έλεγχος σε όσους πλούτισαν παρανόμως από το ποδόσφαιρο να μην περιοριστεί στις δοσοληψίες των τελευταίων ετών; Οι υπεύθυνοι του ΣΔΟΕ ας ανατρέξουν και στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν η «παράγκα» δεν είχε αποκτήσει ακόμη «επαγγελματικά» χαρακτηριστικά και δρούσε άφοβα. Οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι θα βρουν λαβράκια. Ειδικά αν ανοίξουν τους λογαριασμούς συζύγων ορισμένων πρώην μεγαλοπαραγόντων και διαιτητών. Οσα χρόνια και αν περάσουν, οι τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν ονοματεπώνυμο και βεβαίως οι καταθέσεις εκατομμυρίων στην εποχή της δραχμούλας δεν αποτελούν αμελητέες ποσότητες.

Οσον αφορά την κάθαρση σε επίπεδο πολιτικής βούλησης, υπενθυμίζω ότι επί κυβερνήσεων του κ. Κώστα Σημίτη ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιώργος Φλωρίδης μετατέθηκε σε άλλο υπουργείο όταν πήγε να στριμώξει κάπως το ποδοσφαιρικό κατεστημένο κυρίως στο τερέν της παραγοντικής ασυδοσίας-διαφθοράς. Επίσης, επί κυβερνήσεων του κ. Κώστα Καραμανλή ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιώργος Ορφανός έχασε τον θώκο του (και) επειδή επέμενε για στοιχειώδη διαφάνεια και κάθαρση στον εν πολλαίς αμαρτίαις χώρο των αθλητικών ΑΕ.

Η τρίτη μεγάλη υπόθεση-σκάνδαλο που κυριολεκτικά χρονίζει (17.11.2009 παραδόθηκε στην ΕΠΟ ο πρώτος από τους τρεις φακέλους της UΕFΑ με τα τουλάχιστον 25 ύποπτα για στήσιμο ελληνικά ματς) επίσης δεν επιτρέπει αισιοδοξία για τη διαλεύκανσή της. Αφού οι εν λόγω φάκελοι έγιναν… μπαλάκι από τον πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Σοφοκλή Πιλάβιο στον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού κ. Πάνο Μπιτσαξή και (κοινή συναινέσει) στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αναστάσιο Κανελλόπουλο , τελικά η διερεύνηση της υπόθεσης ανατέθηκε στην πταισματοδίκη κυρία Χρυσή Μαρκοπούλου, η οποία άρχισε και πάλι από την αρχή. Το μόνο που μάθαμε έκτοτε είναι ότι κατέθεσε ως πρώτος μάρτυρας ο κ. Πιλάβιος και ακολούθησαν τέσσερις-πέντε μεγαλοπαράγοντες των λεγόμενων μεγάλων ομάδων. Σκεφθείτε να κληθούν να καταθέσουν ή να ανακριθούν εκατοντάδες άτομα που (θεωρητικά) μπορεί να εμπλέκονται σε 25 ματς!..

Για να επανέλθουμε στην τωρινή ιστορία των αποκαλύψεων για φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ, επειδή στον κόσμο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, παίκτες, παράγοντες, διαιτητές και μάνατζερ είναι μια μικρή μειοψηφία εν συγκρίσει με το μεγάλο κοινό των ποδοσφαιρόφιλων (οπαδών και φιλάθλων), θα περίμενε κανείς να βγουν στη σέντρα όλοι με ονόματα και διευθύνσεις. Ας πάψει και το ΣΔΟΕ να ακολουθεί τη λογική της ΓΓΑ η οποία επικαλούμενη το τεκμήριο της αθωότητας και τα προσωπικά δεδομένα, αρνούνταν να δώσει στη δημοσιότητα τις λίστες της UΕFΑ για τα στημένα.

Εδώ και τώρα να αποκαλυφθούν οι (όποιοι) παράγοντες, διαιτητές, ποδοσφαιριστές και δημοσιογράφοι είχαν πάρε-δώσε με τον μάνατζερ στον λογαριασμό του οποίου βρέθηκαν 26 εκατ. ευρώ που δεν ανταποκρίνονται στις φορολογικές δηλώσεις του. Γιατί αν δεν τολμήσει το υπουργείο Οικονομικών μέσω των εντεταλμένων ελεγκτικών σωμάτων και υπηρεσιών του, τότε ποιος θα το πράξει; Θα περιμένουμε πάλι μήπως τα στοιχεία έρθουν στα χέρια κάποιου (μη κυβερνητικού) βουλευτή όπως έγινε με τον κ. Θανάση Πλεύρη του ΛΑΟΣ ο οποίος είχε αποκαλύψει τη λίστα της UΕFΑ για τα στημένα;

Για να αλλάξει σελίδα το ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν αρκεί να καθαρίσει ή να ξεβρωμίσει που λέει και ο πρόεδρος (της Σούπερ Λίγκας) κ. Βαγγέλης Μαρινάκης από τυχόν ανίκανους ή… λαδιάρηδες ρέφερι και κάθε είδους λαμόγια κατά τον πρόεδρο (της ΠΑΕ Παναθηναϊκός) κ. Νικόλα Πατέρα. «Η σφοδρή επιθυμία για ένα καθαρό προϊόν χωρίς σκιές» που ευαγγελίζεται η ΕΠΟ απαιτεί πόλεμο με τη στοιχηματική μαφία που λυμαίνεται τον χώρο. Πόσω μάλλον, που τα εν λόγω κυκλώματα δεν μπορεί παρά να είναι διαπλεκόμενα με τους αδύναμους κρίκους της διαιτησίας και τους κάθε λογής «επενδυτές»-λαμόγια.