Ο Ηλιος μάς απειλεί με «μπλακάουτ»
Μιλώντας σε διεθνές συνέδριο για το πόσο τρωτά είναι τα ηλεκτρικά δίκτυα σε παγκόσμιο επίπεδο, ο υπουργός Αμυνας της Μ. Βρετανίας Λίαμ Φοξ ανέφερε μια μελέτη της ΝΑSΑ, σύμφωνα με την οποία το 2013 η ηλιακή δραστηριότητα θα έχει φθάσει στο μέγιστο επίπεδό της και θα εκδηλωθούν έντονες ηλιακές εκρήξεις, εκτοξεύοντας στο Διάστημα γιγαντιαίες ποσότητες φορτισμένων σωματιδίων και ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Οι επιστήμονες θεωρούν σχεδόν βέβαιον ότι μία από αυτές τις εκλάμψεις, που έχουν ονομαστεί «ηλιακές καταιγίδες», θα χτυπήσει με πρωτοφανή σφοδρότητα τη Γη. Το αποτέλεσμα μιας τόσο σφοδρής καταιγίδας θα είναι να τεθούν εκτός λειτουργίας οι τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι οι οποίοι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, καθώς επίσης και τα ηλεκτρικά δίκτυα.

Με απλά λόγια, ο πλανήτης θα υποστεί ένα τηλεπικοινωνιακό αλλά και ενεργειακό «μπλακάουτ» που θα παραταθεί για πολλές ώρες, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι τα προβλήματα θα διαρκέσουν για πολλές ημέρες ή ακόμη και για μήνες.

Κοιτάξτε τον λαμπρότερο Δία

Την πιο κοντινή και κατ΄ επέκταση την πιο εντυπωσιακή εμφάνισή του κάνει εδώ και λίγες ημέρες ο πλανήτης Δίας. Ο γίγαντας του ηλιακού μας συστήματος πλησίασε τη Γη σε ασυνήθιστα μικρή απόσταση, και μάλιστα για πολλές ημέρες θα παραμείνει το λαμπρότερο σώμα στον ουράνιο θόλο μετά τη Σελήνη. Ο Δίας πέρασε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας σε απόσταση 380 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη και σύμφωνα με τους επιστήμονες θα παραμείνει εξαιρετικά φωτεινός για αρκετές εβδομάδες.

Καθώς η Γη περνά αυτές τις ημέρες ανάμεσα από τον Δία και τον Ηλιο, ο Δίας εμφανίζεται στον δυτικό ουρανό την ώρα της δύσης. Σταδιακά ανεβαίνει όλο και ψηλότερα και γύρω στα μεσάνυχτα εμφανίζεται στην κορυφή του ουράνιου θόλου. Η επόμενη τόσο λαμπερή εμφάνισή του θα γίνει το 2022.

Μίνι ηλεκτροσόκ εξαφανίζουν την ακμή

Αν η νέα μέθοδος θεραπεύει πράγματι ακαριαία την ακμή κανείς δεν θα χρειάζεται να κρύβεται εξαιτίας της

Ισραηλινή εταιρεία δοκιμάζει ένα υψηλής τεχνολογίας επίθεμα που σύμφωνα με τους δημιουργούς του θεραπεύει την ακμή κάνοντας ηλεκτροσόκ στα βακτήρια που την προκαλούν. Τα αποτελέσματα των ως σήμερα δοκιμών δείχνουν ότι η ακμή στην περιοχή την οποία καλύπτει το επίθεμα εξαφανίζεται μέσα σε διάστημα τριών ημερών, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει σημαντική βελτίωση και στα σημεία που βρίσκονται γύρω από αυτό. Το επίθεμα, το οποίο αναπτύχθηκε στα εργαστήρια της εταιρείας Οplon, δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή σε 100 ασθενείς που θα το «φορέσουν» στα επίμαχα σημεία για έξι ώρες κατά τη διάρκεια της νύκτας. Οπως φαίνεται μάλιστα μέχρι στιγμής δεν προκαλεί παρενέργειες.

Το επίθεμα περιέχει ένα υλικό που μοιάζει με δίχτυ το οποίο είναι εμποτισμένο με ειδικά μόρια. Η επαφή των μορίων αυτών με την υγρασία του δέρματος παράγει μικρά ηλεκτρικά πεδία τα οποία εξοντώνουν τα βακτήρια. Τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένονται ως το τέλος του έτους και αν όλα πάνε καλά, το επίθεμα θα κυκλοφορήσει στην αγορά το 2012.

Ενας σκύλος κάνει τα παιδιά δραστήρια

Τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας δείχνουν ότι τα παιδιά τα οποία διαθέτουν σκύλο είναι πιο δραστήρια από εκείνα των οποίων η οικογένεια δεν έχει σκύλο. Ερευνητές του Πανεπιστημίου St. George στο Λονδίνο παρακολούθησαν περισσότερα από 2.000 παιδιά ηλικίας 9-10 ετών και επέλεξαν για τη μελέτη τους το 90% αυτών των παιδιών να μη διαθέτει σκύλο. Οπως διαπίστωσαν, τα παιδιά που είχαν σκύλο ασκούνταν σωματικά περισσότερη ώρα και σε εντονότερους ρυθμούς από εκείνα που δεν διέθεταν. Το εύρημα μοιάζει ίσως αναμενόμενο, αφού η παρουσία ενός σκύλου δημιουργεί τις συνθήκες για να είναι ένα παιδί πιο δραστήριο. Το ερώτημα που τίθεται όμως και που δεν μπορούν να απαντήσουν οι ερευνητές είναι αν είναι η παρουσία του σκύλου που κάνει πιο δραστήριους τους κατόχους τους ή αν αποφασίζουν να πάρουν έναν σκύλο άτομα τα οποία είναι ήδη αρκετά δραστήρια.

Τεστ «αναπνοής» ηφαιστείων

Βρετανοί ερευνητές αναπτύσσουν ένα σύστημα το οποίο, όπως υποστηρίζουν, μπορεί να αναλύσει τη δραστηριότητα των ενεργών ηφαιστείων και να ειδοποιήσει έγκαιρα για πιθανή έκρηξη. Πρόκειται για μια συσκευή η οποία μπορεί να τοποθετηθεί και να λειτουργήσει σε σημεία των ηφαιστείων όπου κανένα άλλο επιστημονικό όργανο δεν έχει φθάσει ως σήμερα. Η συσκευή θα βρίσκεται στα σημεία από όπου απελευθερώνονται αέρια από το εσωτερικό των ηφαιστείων και θα μεταδίδει συνεχώς σε κάποιο εργαστήριο στοιχεία και δεδομένα για τη δομή και τη σύσταση των αερίων. Η ανάλυση και η μελέτη των δεδομένων θα δείχνουν αν επίκειται κάποια έκρηξη και έτσι θα μπορεί να δημιουργηθεί έγκαιρα ένας μηχανισμός προστασίας των κατοίκων των περιοχών που βρίσκονται κοντά στο ηφαίστειο.

Φάρμακο – ασπίδα για το εγκεφαλικό

Ομάδα ευρωπαίων επιστημόνων ανακάλυψε ένα ένζυμο το οποίο ευθύνεται για τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων μετά την εκδήλωση των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Διαπίστωσαν ότι το ένζυμο ΝΟΧ4 παίζει κεντρικό ρόλο στην καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων μετά την εκδήλωση εγκεφαλικού επεισοδίου και ξεκίνησαν προσπάθειες για να μπλοκάρουν τη δράση του. Οι ερευνητές χορήγησαν σε ποντίκια τα οποία είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο το νέο πειραματικό φάρμακο VΑS2870 και, όπως διαπίστωσαν, το φάρμακο μείωσε δραστικά την εγκεφαλική ζημιά. Το επόμενο βήμα ήταν να αφαιρέσουν από ποντίκια το γονίδιο το οποίο συνδέεται με το ένζυμο και να μελετήσουν τις πιθανές παρενέργειες της απουσίας του. Οπως διαπίστωσαν, η απουσία του ενζύμου δεν προκαλεί κάποιες ανωμαλίες, κάτι που σύμφωνα με τους ερευνητές σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς για τους ανθρώπους φαρμάκου που θα μπλοκάρει το ΝΟΧ4.