O Κοντζόβι Ομπιλαλέ, άλλοτε διεθνής τερματοφύλακας του Τόγκο, ο οποίος καθηλώθηκε σε αναπηρικό αμαξίδιο σε ηλικία 25 ετών από τις σφαίρες που δέχθηκε από αντάρτες που επιτέθηκαν στο πούλμαν της εθνικής ομάδας του καθ΄ οδόν προς την Ανγκόλα για το Κόπα Αφρικα, μιλώντας σε συνεργάτη του ειδησεογραφικού πρακτορείου Αssociated Ρress τόνισε: «Αν με έλεγαν Ντιντιέ Ντρογκμπά ή ήμουν κάποιος από τους υπόλοιπους παγκοσμίως διάσημους ποδοσφαιριστές θα είχα διαφορετική αντιμετώπιση» !

Η πικρία του είναι εμφανής. «Μας πυροβόλησαν τρομοκράτεςενώ πηγαίναμε να παίξουμε ποδόσφαιρο. Φορούσαμε τις φόρμες με το εθνόσημο στο στήθος. Ουσιαστικά θυσιαστήκαμε για την πατρίδα μας» είπε, θυμίζοντας την τραγωδία που έζησε τον περασμένο Ιανουάριο στον δρόμο προς την επαρχία Καμπίντα της Ανγκόλας όπου είχε προγραμματιστεί να δώσει τους αγώνες της στην τελική φάση του Κόπα Αφρικα η ομάδα του Τόγκο. Στην ενέδρα που είχαν στήσει ένοπλοι αυτονομιστές σκοτώθηκαν ο οδηγός του πούλμαν, ο βοηθός προπονητή Αμπαλό Αμελέτε και ο εκπρόσωπος Τύπου της ομοσπονδίας του Τόγκο Στάνισλας Οκλόο.

«Είναι ένας σάπιος κόσμος» υποστηρίζει ο Ομπιλαλέ, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της γαλλικής πόλης Λοριάν. Εκεί έχει υποβληθεί έξι φορές σε εγχείρηση, ωστόσο τα νέα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά. Δεν μπορεί να κουνήσει το δεξί του πόδι από το γόνατο και κάτω, ενώ δεν νιώθει καθόλου το αριστερό του πόδι. «Δέχθηκα στην πλάτη δύο σφαίρες μεγάλες σαν τσιγάρο.Διέλυσαν δύο σπόνδυλους, τα έντερα και την ουροδόχο κύστη.Το τραύμα στη σπονδυλική στήλη δυστυχώς είναι αυτό που έχει κάνει τη ζημιά» λέει ο Ομπιλαλέ, που κάνει καθημερινά φυσικοθεραπεία προκειμένου να μην ατροφήσουν τα πόδια του.

Οι εγχειρήσεις όμως κοστίζουν αρκετά χρήματα και ο ίδιος έχει μείνει άνεργος από τον περασμένο Ιούνιο, όταν και έληξε το συμβόλαιό του με τη γαλλική ομάδα (Δ΄ κατηγορίας) Ποντιβί. «Η οικογένειά μου επιβιώνει χάρη σε κάποιες δωρεές και κάποια χρήματα που παίρνουμε από τη γαλλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία» είπε ο άτυχος τερματοφύλακας, ο οποίος δεν δίστασε να κατηγορήσει την ομοσπονδία της χώρας του για αδιαφορία. «Μόνο όταν τους ενοχλεί ένα δημοσίευμα στον Τύπο ασχολούνται. Εδώ και μήνες τούς εκλιπαρούσα να μου στείλουν τα χρήματα που υποσχέθηκαν» τόνισε. Αποκάλυψε επίσης ότι ο μόνος που έχει βοηθήσει άμεσα ήταν ο πρόεδρος της FΙFΑ κ. Ζεπ Μπλάτερ. «Μόλις έμαθαν τι συμβαίνει επικοινώνησαν άνθρωποι της FΙFΑ μαζί μου και μου είπαν ότι θα με βοηθήσουν διακριτικά με διάφορους τρόπους» ανέφερε ο Ομπιλαλέ.

Ο άτυχος 25χρονος προσεύχεται προκειμένου να σωθεί τουλάχιστον το ένα πόδι του. «Ελπίζω τουλάχιστον το ένα πόδι μου να σωθεί. Μπορώ να κάνω και άλλα πράγματα, έστω και με ένα πόδι. Είμαι μόλις 25 χρονών. Θέλω να περπατήσω ξανά,θέλω να ζήσω» υπογραμμίζει και ελπίζει αρχικά να μπορέσει να μετακομίσει σε ένα ισόγειο σπίτι, ώστε να μπορεί να βλέπει πιο συχνά τα δύο παιδιά του, καθώς τώρα πρέπει να ανεβαίνει οκτώ ορόφους από τις σκάλες!

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του Τόγκο εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με την Ανγκόλα το ύψος της αποζημίωσης που θα πρέπει να δοθεί στους τραυματίες της τρομοκρατικής επίθεσης. «Αν δεν είχαμε συνοδεία μερικών ένοπλων στρατιωτών, θα ήμασταν όλοι νεκροί» τονίζει ο τογκολέζος τερματοφύλακας, καταλήγοντας ότι «μου αφαίρεσαν ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μου και αυτό με πονάει καθημερινά. Αμφιβάλλω αν θα μπορέσω ποτέ να το ξεπεράσω».